Avukat Gülseren Yoleri ile hak ihlallerini konuştuk

Gözaltına alınan İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, gözaltı sürecini, işkenceyi ve OHAL dönemindeki ihlalleri 5 Dakikada programında anlattı.

10 Ağustos 2017 07:30
Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Fatih Polat'ın hazırlayıp sunduğu 5 Dakikada programına konuk oldu. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için eylem sırasında Beşiktaş'ta gözaltına alınan 41 kişiden biri olan Yoleri ile gözaltı sürecini ve OHAL dönemindeki hak ihlallerini konuştuk.

GÖZALTINDA KONTROLSÜZ ŞİDDET VE İŞKENCE

Hem gözaltına alınırken hem Vatan'daki İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürülürken her aşamada çok yoğun şiddet ve işkence yaşadıklarını belirten Yoleri, bu yaşananların bugüne kadar gördüğü en kontrolsüz ve saçma şiddet olayı olduğunu söyledi.

Yoleri, 41 kişinin hastaneye götürülürken araçlardaki polislere şiddetten dolayı tepki gösterdiklerini, polislerin ise "Siz gözaltındasınız, size yapacağımız her şeyi hakediyorsunuz" dediklerini aktardı.

Toplumda polise direnilmezse şiddetle karşılaşılmayacağına yönelik bir algı olduğunu belirten İHD Şube Başkanı Yoleri, 'bu durumun böyle olmadığını yaşadık' dedi.

BÜYÜKADA'DA GÖZALTINA ALINAN HAK SAVUNUCULARI

Programda, tam bir ay önce mesleki bir toplantı için Büyükada'da bulunan hak savunucularının gözaltına alınıp tutuklanmalarına ve iktidara yakın basın organlarının delilsiz biçimde hedef göstermesine de değinildi.

Gözaltına alındıkları eylemin Gülmen ve Özakça için yapılan açıklamada yaşanan polis şiddetine dikkat çekmek için yaptıklarını vurgulayan Yoleri, şiddete karşı ses çıkarmanın da yasaklandığını, hak savunucularına yönelik büyük baskı yaşandığını anlattı. Belli bir konuya yönelik eylem yapmanın yasakmış gibi gösterildiğini belirten Yoleri, ne yapılırsa yapılsın keyfi biçimde engellendiğini söyledi.

Gülseren Yoleri, konuyu "Hiç kimseye hiçbir konuda açıklama yapma, tepki gösterme imkanı verilmek istenmediği bir süreçteyiz. Böyle bir dönemde insan hakları savunucularına yönelik baskılar da son derece artmış durumda" sözleriyle özetledi.

Fatih Polat'ın sunumu ile 5 Dakikada, her salı ve perşembe 12:00'de, Evrensel Web TV'de. (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Dersim'de BEKSAV sanatçılarına para cezası verildi

SONRAKİ HABER

İmam ve vaizlere de resmi nikah yetkisi verilecek mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa