10 Ağustos 2017 00:05

Ağaçpınar'daki köylülerin yolları, suları, elektrikleri yok

Dersim'in 1994 yılında boşaltılan Ağaçpınar köyüne uzun gurbetten sonra geri dönen yurttaşlar, yol, su ve elektrik bulunmamasından şikayetçi.

Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Ağaçpınar (Aşkirik) köyü 1994 yılında boşaltıldı. O tarihe kadar 4 mezrasıyla 150 hanenin bulunduğu köyde yaşayanlar göç ederek başka şehirlere gitti. 

Uzun yıllar gurbette kalan köylülerin bir bölümü 2012 yılında köylerine dönmeye başladı. Ancak köylerinde yıkıntılardan başka bir şey kalmamıştı geride. Şimdilerde köyde arıcılık ve hayvancılık yapan aileler, yol, su ve elektriğin bulunmamasından şikayetçi. Köylülerin yaptığı başvurulara ise şimdiye kadar olumlu bir yanıt verilmiş değil.

‘ÇOCUKLAR HASTALANIYOR’

2012 yılında müracaat ederek köy tüzel kişiliğini geri aldıklarını belirten Muhtar Celal Gül, “Ben de ara seçimlerde muhtar seçildim. Bu ikinci dönemim. Şimdiye kadar başta valiliğe, kaymakamlığa ve özel idareye sorunlarımızın giderilmesi için 30 dilekçe verdik. Yolumuz, elektriğimiz yok. Su olmadığı için dere suyundan içiyoruz ve çocukların hepsi hastalanıyor. Bu bize reva mıdır” dedi.

Köylülerinin Türkiye’nin dört bir yanına dağıldığını ifade eden Gül, “Yol, su, elektrik sorunu çözülse çoğu kişi köyüne dönmek istiyor. Ancak şu an bu mümkün değil. Bizler de 8 ay burada kalıyoruz. Sonra yeniden metropollere gidiyoruz. Sorunlarımız çözülürse kış mevsiminde de köyümüzde kalmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

‘OPERASYONLAR TEDİRGİN EDİYOR’

Köylerinin boşaltılmasının ardından Elazığ’a yerleşen ve orada hayvancılık yaptığını söyleyen Kezban Demir ise, “Köyüme geldim ama hizmet yok. Suyumuz, elektriğimiz, yolumuz yok. Ahır yok. Ben köyüme hizmet istiyorum. Hizmet olursa burada kalacağım. Böyle giderse en son çare tek geçim kaynağım olan hayvanlarımı da satmak zorunda kalacağım” dedi.

İstanbul’da yaşayan Altun Tali de, “Orası belki ekmek kapımız ama geçmişimiz burada. Burada doğup büyüdük. Memleket hasreti her Dersimlinin dilinde. ’38’de sürgünler, katliamlar yaşandı. Artık onları bir daha yaşamak istemiyoruz. Hizmet istiyoruz. Buraya yerleşmek istiyoruz. Yol yok, ulaşım yok. Köylülerimizin yerleşmesini istiyorlarsa hizmet verilsin” dedi. Mercan Arduç isimli köy sakini ise operasyon ve çatışmalar nedeniyle sürekli tedirginlik yaşadıklarını belirterek, “Mezarlarımızı ziyaret etmeye, yolda yürümeye dahi korkuyoruz. Sürekli üzerimizde uçaklar, helikopterler uçuyor. Geceleri bomba sesi, uçak sesi üzerimizde dolanıp duruyor. Şimdi gelmek isteyen çok, ancak korkuyorlar” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İspanya'da Franco faşizminin bir sembolü: Şehitler Vadisi

SONRAKİ HABER

Aysun Gezen: Ayrımcılık ve mobbing ortadan kaldırılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...