09 Ağustos 2017 12:47

TİS görüşmelerinin ikinci turu bugün başlıyor

3 milyon kamu emekçisini, 2 milyon memur emeklisini ilgilendiren 2018-2019 yılı toplusözleşme görüşmelerinin ikinci turu bugün gerçekleşecek.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Kamu emekçilerinin zam oranıyla ilgili orta vadeli plana göre Hükümet 2018 yılı memur maaş zammı için bütçeye sadece 177 milyar lira ödenek koydu. Bu ödeneğin 5.5 milyar lirası, bu yılki enflasyon farkına gitti. Yani yüzde 16.6 zam talebiyle pazarlık masasına oturan kamu emekçilerine sadece yüzde 5.9 oranında zamma yetecek kadar para kalıyor. Hükümet kamu emekçilerinin istediği zam oranıyla ilgili ya düşük oranlı bir zam ortaya koyacak ya da fazladan bütçe açığı ve ilave borçlanmalara mecbur kalacak.

Bu koşullar altında yapılan TİS görüşmelerinin ikinci turu öncesi Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK başkanları gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

GREV TEKLİFE GÖRE DEĞERLENDİRİLİR

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, orta vadeli planda yer alanların kesin hüküm olmadığını ifade ederek, “Bütçe henüz netleşmedi. Ekim ayında görüşmeleri başlayacak. Bu 177 milyar, artırılmaz bir para değil. Artırılabilir. Orta vadeli planda ayrılan rakam bizi ve toplusözleşme masasına bağlamaz” dedi. Hükümetin şu ana kadarki görüşmelerdeki tavrını aktaran Koncuk, “Bakan olumlu bir tavır içerisinde ancak bu karar bakanın tek başına verebileceği bir karar değil. Bu bir hükümet politikasıdır. Bakanın olumlu olması zam oranının yüksek olacağı anlamına gelmez. Bakan hükümet adına da otursa çalışan tarafı olarak görülebilir. Çalışma Bakanlığının böyle bir özelliği vardır. Biz onu kendi tarafımızda görmek istiyoruz” diye konuştu. 14 Ağustos günü hükümetin teklifini açıklayacağını ekleyen Koncuk, Hükümetin teklifinin talepleri karşılayacak yönde olmazsa grevi konuşabileceklerini ifade etti. Koncuk, “Grevi konuşmamız lazım. Tabii ki OHAL koşularındayız. Grev konusu teklife göre değerlendirilir” dedi.

KESK heyetinin görüşmeye alınmaması hakkında Koncuk, “Keşke KESK de o masada olsaydı. En azından kamu çalışanları adına olaylara müdahil olma imkanı olurdu. 3 konfederasyon kamu çalışanlarının taleplerini dile getirerek, taleplerimizi güçlendirebilirdik. Ancak tercihlerine de saygı duyuyorum” diye konuştu.

MEMUR-SEN: İTİBARSIZLAŞIRIZ

Hükümette 3 ayrı teklif sunduklarını hatırlatın Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 14 Ağustos günü tekliflerinden birisine “evet” denilmesini beklediklerini ifade etti. Yalçın, “Teklifimize karşılık bir teklif sunulması yerine ‘Evet sizin teklifinizi kabul ediyoruz’ denmesini bekliyoruz. Çünkü Memur-Sen olarak sunduğumuz teklifler makul teklifler” dedi. Toplusözleşme sürecinin toplumun farklı kesimlerini de ilgilendirdiğini ifade eden Yalçın, “Toplusözleşme süreci sadece memurları ilgilendiren bir süreç değil. Başta esnafımız olmak üzere dolaylı olarak toplumun tamamını ilgilendiren bir süreç. Tekliflerimizi kamu maliyesini, küresel hareketleri dikkate alarak hazırladık. Bundan dolayı da sunduğumuz teklifler verilmeyecek ya da verilemeyecek teklifler değil. Verilebilecek teklifler ürettik. Yoksulluk ile açlık sınırı arasında memuru çıkartıp, refah sınırında maaş alan bir konuma taşımak istiyoruz” dedi.

4/C’liler, 4/B’lilerin kadroya alınması meselesine de değinen Yalçın, toplusözleşme masasında 4/C’liler, 4/B’lilerin hükümet ile uzlaşmaya varılmaması durumunda Kamu İşveren Heyetinin ve  kamu görevlileri sendikalarının itibarsızlaştıracağını söyledi. Yalçın, 11 hizmet kolundaki toplam 658 maddelik teklifin komisyonlardaki görüşmelerde 338’e indirildiği bilgisini verdi.

EMEKÇİLER LEHİNE İRADE OLURSA, KESK AYRI DURMAZ’

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, toplusözleşme masasından kamu emekçilerinin taleplerini karşılamayan bir zam oranı çıkması durumunda grev çağrılarının açık olduklarını ifade ederek, “Sözleşmede emekçilerin lehine olan bir irade oluşursa, bu iradeden KESK ayrı durmayacaktır. Bizim sendikalarla yan yana gelmemek gibi bir tavrımız yok. Emekçilerin çıkarları doğrultusunda yan yana gelebiliriz” dedi. Gezen, Hükümetin kamu emekçilerinin taleplerini karşılayacak bir zam vermemesi durumunda grevin alternatifler arasında yer aldığını belirterek, “Emekçilerin gerçek çıkarları için her şeyi yaparız. Grev bunun araçlarından birisi olabilecekse eğer, tabii ki üretimden gelen gücümüzü kullanırız. Ancak mevcut koşullarda grevin iyi değerlendirilmesi gerekir” dedi. 

Toplusözleşme masasında heyetler arasında yapılacak bugünkü ve 14 Ağustos’taki görüşmelerden bir beklentilerinin olmadığını açıklayan Gezen, “Bu görüşmelerde iş kollarının yapacağı sunumlar formalite icabı bile olabilir. Görüşmelerin ilerleyen aşamalarında olumlu bir beklentimiz yok. Bunları takip edip emekçilerin haklarını gasbetmeye yönelik atılan imzaları teşhir etmeye çalışacağız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Almanya Savunma Bakanı: Türkiye bize saygı göstermeli

SONRAKİ HABER

'IŞİD Lideri Bağdadi Deyrezzor'da' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...