08 Ağustos 2017 15:09

‘Üç gün boyunca her türlü işkenceyi yaşadık’

Gözaltındaki 41 insan hakları savunucusu serbest bırakıldıktan sonra gözaltı sırasında yaşadıkları işkenceyi anlattı.

Paylaş

Gözaltındaki 41 insan hakları savunucusu saatlerce ters kelepçeli olarak bekletildikten sonra adli kontrol ve yurtdışı yasağı verilerek serbest bırakılırken, hak savunucularının yüzlerinde ve vücutlarındaki darp izleri yapılan işkenceyi gözler önüne serdi.  

Gözaltına alındıklarında ters kelepçe takılan ve bu şekilde 10 saat araçta bekletilen 41 kişi, adliyeye de ters kelepçeli olarak getirildi. Aralarında İHD İstanbul Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri'nin de bulunduğu 41 kişi, adliye içerisinde saatlerdir ters kelepçe işkenceye maruz kaldı. Avukatlar, adli kontrol kararına itiraz etmek için mahkemeye dilekçe sunacak.

‘İŞKENCEDEN SONRA SERBEST KALDIK’

Serbest bırakılan hak savunucularının yüzlerinde ve vücutlarındaki darp izleri ise yapılan işkenceyi gözler önüne serdi. Av. Barkın Timtik’in yüzünde ve vücudunda işkence izleri görülürken, Timtik adliye önünde özgürüz.org’a yaptığı açıklamada “Nuriye ve Semih’in talepleri görmezden gelinsin diye işkenceler yapıldı bizlere. İşkence yapıldıktan sonra serbest bırakıldık. Yüzümüzdeki vücudumuzdaki morluklarla halka mesaj vermek istiyorlar. Bu morluklar halka yönelik sindirme çabalarının bir parçası. Biz daha savcının yüzünü görmeden, hakimin yüzünü görmeden adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldık. Bu da yasadışı bir karar. Yüzümüzü görmeden karar veremezler” ifadelerini kullandı. 

‘İNSANLARI AŞAĞILAYAN AĞIR BİR İŞKENCE’

Yine gözaltına alınıp serbest bırakılan İbrahim Sönmez de gözaltı sürecinde yaşanan işkenceyi “Gözaltına alındıktan, adliyeye getiriline kadar işkence gördük. Bilinçli bir biçimde işkenceyi yaşadık. Ters kelepçeyle başlayan, darplarla devam eden, insanları aşağılayan bir işkence. 3 gündür 41 kişiye her türlü işkence yöntemini denediler. Özellikle kadın çevik kuvvet polisleri, gözaltındaki kadın arkadaşlarımıza alabildiğinden fazla işkence yaptı.” şeklinde anlattı. 

Serbest bırakılanlardan Gülay Altıok, polisler tarafından "Ölürüm Türkiyem" şarkısı eşliğinde darp edildiklerini, ağrılardan ve hakaretlerden kaynaklı 4 gün boyunca uyumadığını belirtti.

SAÇLARINDAN SÜRÜKLENDİLER 

Tutuldukları İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sözlü ve fiziki darba maruz kaldıklarını belirten Mervenur Avşar ise, emniyete getirilen doktorlarla sağlık kontrollerinin yapılmak istendiğini ve kendilerinin bu uygulamayı kabul etmediklerini belirtti. Avşar, "Ellerimizde ters kelepçe olmasına rağmen saçlarımızdan sürüklendirildik. Gözaltı süreci boyunca bu şiddet devam etti. Kollarım başta olmak üzere vücudumun her tarafında darp izleri var. Bu uygulamalara rağmen Nuriye ve Semih için direnmeye devam edeceğiz" dedi.(HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

PEN: Nedim Türfent derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalıdır

SONRAKİ HABER

Yüksel'de polis bu kez sis bombası kullandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...