08 Ağustos 2017 14:45

PEN: Nedim Türfent derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalıdır

Uluslararası PEN'den yapılan açıklamada 15 aydır tutuklu bulunan Gazeteci Nedim Türfen’tin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması istendi.

Paylaş

Uluslararası PEN 15 aydır tutuklu bulunan Gazeteci Nedim Türfen’tin duruşması öncesi bir açıklama yayınlayarak Türfent’in serbest bırakılmasını talep etti. Yapılan açıklamada  Türfent’in derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması istendi.

Yüksekova'da sokağa çıkma yasakları sürecinde yaptığı haberlerler nedeniyle 15 aydır tutuklu olan Gazeteci Nedim Türfent hakkında 22.5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ikinci duruşması yarın Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Hakkında Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan hazırlanan iddianamede “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiası ile suçlanan Türfent, Yüksekova’da geçen yıl ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” sonrasında yaşanan hak ihlallerini haberleştirdiği için asker ve özel harekat polislerinin kullandığı sosyal medya hesaplarında ölümle tehdit edilmişti.

‘İNSANLIK DIŞI UYGULAMARA MARUZ KALDI’

Türfent’in duruşması öncesi bir açıklama yayınlayan Uluslararası PEN, “2016 yılının Temmuz ayından beri 21’i daha önce tutuklanmış olan en az 36 Kürt gazeteci tutuklandı. Tutuklanan gazetecilerden biri de bir yılı aşkın süredir tecritte olan, işkence ve insanlık dışı koşullarda onur kırıcı cezalandırmalara maruz kalan Gazeteci Nedim Türfent. Türfent, sosyal medya paylaşımları ve haberleri nedeniyle “terör örgütü üyeliği” ve “örgüt propagandası” ile suçlanıyor. 14 Haziran 2017’de görülen mahkemede bir düzineden fazla tanık Türfent’e karşı verdikleri ifadelerin işkence altında verildiğini söyledi.

Bir sonraki duruşmasının 9 Ağustos 2017’de gerçekleşmesi bekleniyor. PEN International Nedim’in derhal koşulsuz serbest bırakılması çağrısı yapıyor” ifadelerini kullandı.

İŞİNİ YAPTIĞI İÇİN TUTUKLANAN GAZETECİLER SERBEST BIRAKILMALI

Bir açıklama yapan PEN’in Hapishanedeki Yazarlar Komitesi’nin Başkanı Salil Tripathi ise, “Baskının derecesi çok şiddetli; akıla, mantığa, meydan okuyor ve tüm normları ihlal ediyor. Biz Nedim Türfent’in yanındayız. Yalnızca işini yaptığı için Türkiye’de ve Kürt bölgesinde tüm tutuklu gazeteci ve yazarlar bir an önce serbest bırakılmalılar” dedi. (MEDYA SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Zorla evlendirilmek istenen Suriyeli çocuğu ağabeyi atmış

SONRAKİ HABER

‘Üç gün boyunca her türlü işkenceyi yaşadık’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...