Devlet kararıyla 47 liraya 14 saat çalıştırılıyorlar!

Malatya İl Koordinasyon Kurulu kararı ile mevsimlik tarım işçilerinin yevmiyesi 47 lira olarak belirlendi.

08 Ağustos 2017 12:50
Paylaş

Malatya’nın Akçadağ ilçesi Ören Mahallesi’ne kayısı toplamak için Adıyaman ve Urfa’dan gelen mevsimlik tarım işçileri, emeklerinin karşılığını alamadıklarını, sağlıksız koşullarda yaşamaya zorunlu bırakıldıklarını söylediler. Yılın 6 ayını mevsimlik işlerde çalışarak geçirdiklerini dile getiren işçiler, 6 ayda kazandıkları ile yılın diğer 6 ayını geçirdiklerini ifade etti. Nisan-ekim ayları arasında tarım işçiliği yaptıklarını söyleyen yurttaşlar, 14 saat karşılığında 47 TL aldıklarını belirtti.

KAZANDIKLARI İLE YAŞIYORLAR

Adıyaman’dan Malatya’ya ailesiyle beraber kayısı toplamaya gelen 8 çocuk babası Hasan Gözek, mevsimlik tarım işçiliğini meslek edindiklerini, yılın 6 ayı göçebe gibi yaşadıklarını, nisan ayında evlerinden ayrılıp ekimde dönebildiklerini kaydetti. 

Memleketlerine döndüklerinde devamlı bir işleri olmadığı için mevsimlik işler tekrar başlayana kadar evde oturduklarını ifade eden Gözek, kayısı toplamak için Malatya’ya geldiklerini belirterek, “Bazı günler her aileden tek bir kişi çalışmaya gidiyor. Onun da yevmiyesi 50 lira, o para da bir aileye yetmiyor” dedi. Çocukları aç kalmasın diye çalışmaya geldiklerini söyleyen Gözek, kazandıkları parayı çalışırken yediklerini ve memlekete gidene kadar elde avuçta bir şeylerinin kalmadığını söyledi.

SİGORTA YOK 

Çocuklarının okullarına vaktinde başlayamadığını söyleyen Hasan Gözek, okulların açıldığı sırada kendilerinin işte olduğunu ve işi erken bırakıp memleketlerine gidemediklerini söyledi. Sağlıksız ortamda yaşadıklarını belirten Gözek şöyle devam etti: “Çocuklar da bundan kötü etkileniyor. Çocukları geçtim, biz büyükler de etkileniyoruz. Açık havada yaşıyoruz, zararlı hayvanlar var. Geçen gün bir kızı akrep soktu, zar zor hastaneye yetiştirdik. Sigorta yok, sosyal güvence yok. Çocuklarımdan evli olanlar da Karadeniz’de fındık toplamaya gitti. Onlar da babalarının kaderini yaşıyor.”

14 SAAT 47 LİRA

Urfa’dan Malatya’ya kayısı toplamaya ailesiyle beraber gelen Memduh Arslan ise, kaymakamlık kararı ile 47 lira yevmiye aldıklarını söyledi. Belirli bir çalışma saatlerinin olmadığını söyleyen Arslan,  “Sabah 07.00’de başlayıp gece 21.00’e kadar çalışıyoruz. 14 saati bulan çalışmanın karşılığı 47 lira. Bu Allah’tan reva mıdır?” diye sordu. Kayısı bahçe sahiplerinin “Kayısının saati olmaz çalışacaksınız, iştir” dediğini aktaran Arslan, “Karşılığını verseler çalışırız. 70-80 lira verseler 22.00’ye kadar da çalışırız “ dedi.

ÇOCUKLARIN TATİLİ KAYISI TOPLAMAK!

Kaymakamlığın ne şartlar altında çalıştıklarına bakılmaksızın ücretleri belirlediğini ileri süren Arslan, “Kayısı işi rezillikten başka bir şey değil. Gün oluyor gece 22.00’de işimiz bitiyor. 50 lira için o kadar acı çekiyoruz. Okullar tatil olduğu gibi işe geliyoruz. Diğer çocuklar deniz kenarında tatil yaparken, benim çocuklarımın tatili kayısı toplamak. İş bittiği gibi de hemen okula başlıyorlar. Anlayacağınız hayatımız rezillikle geçiyor” dedi.

Ziraat Odası, İl Koordinasyon Kurulu kararı ile il genelinde işçilerin 47 lira yevmiye aldıklarını doğruladı. (Malatya/DİHABER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Hasta yakını, odada rehin aldığı kadın doktoru yaraladı

SONRAKİ HABER

Sanayi üretimi beklentinin altında kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...