08 Ağustos 2017 10:52

Emekli-Sen: TİS masasında emeklilerin temsilcisi yok

Emekli-Sen, 4. dönem toplu sözleşme görüşmelerinin sürdüğü masada emeklilerin temsilcisi sendikanın olmadığına dikkat çekti.

Paylaş

DİSK’e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Genel Başkanı Veli Beysülen 1 Ağustos tarihinde görüşülmeye başlanan kamu çalışanlarının 4. dönem toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Beysülen, toplu sözleşme masasında emeklilerin temsilcisi sendikanın olmadığına dikkat çekerek, emeklilerin temsilcisi sendikanın olmadığı bir masada emeklileri konuşmanın göz boyamaktan öte bir şey olmadığını ifade etti. Beysülen, 2010 Anayasa referandumu sırasında emeklilerin toplu sözleşmeden yararlanacağı propagandası yapılmasına rağmen bu vaadin gereğinin yapılmamasını eleştirdi. Beysülen, emeklilerin toplu sözleşmeden yararlanmasının kamu çalışanları ile yapılan toplu sözleşmede kamu çalışanlarının çıplak aylıklarına yapılmak üzere belirlenmiş artış oranlarının altı ayda bir kamu çalışanı emeklileri ile dul ve yetim aylıklarına yansıtılmasından başka bir şey olmadığını söyledi. Toplu sözleşmede görüşülen hakların birçoğunun çalışmaya dayalı haklar olduğunu belirten Beysülen, çalışmaya dayalı verilen sosyal hakların emeklilere verilmemesinin doğal olduğunu kaydetti. Beysülen, doğal olmayanın ise bu hakların emekli maaşının hesaplanmasına esas teşkil eden SGK primine tabi olmaması olduğunu belirterek, emeklinin maaşının çalışma döneminde adına yatırılmış prim üzerinden hesaplandığını bunun da emekli kamu çalışanlarının hayat standartlarının gerilemesine yol açtığını söyledi.  Beysülen, “Çalışanların, ücret ve ücretin eki sosyal yardımlarının tamamından emeklilik primi kesilmeli ve emekli maaşları, tüm gelirleri üzerinden kesilen pirimler dikkate alınarak hesaplanmalıdır” dedi.

‘MEMUR-SEN’İN EMEKLİLERE İLİŞKİN TALEBİ YOK’

Toplu sözleşme masasında emeklilerin  temsilcisi sendikanın olmadığına dikkat çeken Beysülen, kamu emekçilerinin yetkili konfederasyonu Memur-Sen’in de Başbakanlığa sunduğu talepler arasında emeklilerin taleplerine hiç yer vermediğini söyledi. Beysülen, kendilerinin çalışmaları sonucu hazırladıkları talepleri Kamu Emekçileri Konfederasyonu’na (KESK) bildirerek, Devlet Personel Başkanlığına (DPB) ilettiklerini söyledi. Beysülen, KESK heyetinde yer alan konfederasyon yöneticilerinin ihraç edilmeleri gerekçesiyle masaya oturmalarının engellenmesiyle emeklilerin taleplerinin de masada konuşulmasının engellendiğini söyledi. Memur-Sen’in DPB’na sunduğu teklifte emeklilere hiç yer verilmemiş olmasına rağmen görüşmeler başladıktan birkaç gün sonra  basında KESK tarafından Devlet Personel Başkanlığı’na sunulmuş olan teklifte yer alan taleplerin Memur Sen’in teklifiymiş gibi “Emeklilere müjde” olarak sunulmasını da eleştirdi.

‘AMAÇ EMEKLİLERİN TEK ÇATI ALTINDA ÖRGÜTLENMESİNİ ENGELLEMEK’

Memur-Sen’in emeklilerin çalışma döneminde üye oldukları  işkolu sendikasına üyeliklerinin devam ettirilmesi talebini de değerlendiren Beysülen, bunun emekli sandığı, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin tek çatı altında örgütlenmesinin önüne set çekmek olduğunu söyledi. Beysülen şu sözlerle devam etti:  “Bu ülkede, sendika ile hiç tanışmayan yani sendikal hakları olmayan, BAĞ-KUR ve sendika hakları olmasına rağmen, sendikaya üye olmaları baskıyla engellenen milyonlarca işçi emeklisi varken, siz hangi işkolu sendikasından bahsediyorsunuz? Çalışma dönemlerinde sendikaya üye olmaları yasak olan ve işkolu sendikaları bulunmayan, yargı mensupları ile güvenlik personeli hangi işkolu sendikasına üye olacak? Bu teklifin amacı Memur-Sen’in hormonlu büyümesinin sürmeyeceği ve gelecekte üye sıkıntısına düşeceği endişesi midir?” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Zeynep Altıok: Hayvanları koruyacak yasa yok

SONRAKİ HABER

HDP’li Ayhan Bilgen’e tahliye çıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...