19 Temmuz 2012 12:09

ABD ve İsrail, Esad’ı vurma planı yapıyor

ABD’nin en büyük gazetelerinden biri olan Washington Post gazetesi, Obama’nın Suriye hükümetini düşürmeye yönelik plan yapmaya başladığını iddia etti.Habere göre Obama yönetimi yetkilileri, Çarşamba günü acil durum planları üzerinde çalıştıklarını belirtti ve bu çalışmalarda “

ABD ve İsrail, Esad’ı vurma planı yapıyor
Paylaş

Habere göre Obama yönetimi yetkilileri, Çarşamba günü acil durum planları üzerinde çalıştıklarını belirtti ve bu çalışmalarda “Suriye’nin sahibi olduğunu düşünülen kimyasal silahlara  ve Beşar Esad’ın bu silahları muhalif birlikler ve siviller üzerinde kullanma olasılığına odaklanıldığını” kaydetti. Esad yönetiminin Suriye’deki 42 yıllık kontrolünün sona erdirileceği iddia ediliyor.

PENTAGON, İSRAİL İLE GÖRÜŞÜYOR

Habere göre Beyaz Saray, Barack Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı Thomas E. Donilon, haftasonu boyunca İsrail’de Suriye krizi üzerine yetkililerle görüştüğünü bildirdi. İki ülkeden yetkililerin, Suriye’nin kimyasal silah tesislerini yok etmek amacıyla harekete geçip geçmemesini görüştüğü bildiriliyor. Bu tür bir saldırıyı ABD’nin savunmadığı, olası İsrail müdahalesinin Esad’a buna karşı destek çağrısı yapmasından endişelenildiği belirtildi.

OBAMA PUTİN’İ ARADI

Öte yandan Çarşamba günü Obama’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i aradığı ve Esad’ın devrilmesi için birlikte hareket etme çağrısı yaptığı kaydedildi. Rusya, şimdilik bunu reddediyor. Beyaz Saray’ın açıklamasına göre Rusya ve ABD “Suriye’de büyüyen şiddeti görüştü ve bu şiddeti sonlandırmak ve durumun daha kötü bir hal almasını engellemekten kaçınmak konusunda ortak amaçlarına ulaşmak üzere en kısa zamanda politik geçişin gerçekleştirilmesi için destek sağlamak üzerinde anlaştılar”. Buna göre iki ülke, güçlerinin çözüm üretmek üzere çalışmaya devam etmesi konusunda uzlaştı.

KRİZDE BİR DÖNÜMNOKTASI

Amerikan diplomatları ve askeri yetkilileri, Çarşamba günü Şam’da gerçekleştirilen bombalı saldırıyı “krizde bir dönüş noktası” olarak nitelendirdi. Saldırıdan birkaç saat sonra yapılan açıklamalarda Hazine Bakanı Suriye başbakanına karşı ek yaptırımlar uygulanacağını açıkladı ve “Esad başta kaldığı sürece Suriye’ye katliamlar ve istikrarsızlık hakim olmaya devam edecek” dedi.

Haberde görüşüne yer verilen yetkililer, Esad’ın kimyasal silahlara son çare olarak başvurabileceğini belirtiyor. ABD’nin İsrail nezdindeki eski Büyükelçisi ve Brookings Enstitüsü Dış Politika Programı Direktörü Martin S. Indyk de, böyle bir durumda onu durdurma yönünde güçlü bir uluslararası hissiyat oluşacağını, Rusya’nın büyük olasılıkla Suriye’ye yönelik yaptırımların sertleştirilmesine muhalefetinden vazgeçmek zorunda kalacağını savundu.

Washington Post, Uluslararası Kriz Grubu’ndan Robert Malley’ye dayanarak kimyasal silahlar dahil, Esad rejiminin silahlarının, El Kaide gibi örgütlerin eline geçmesi olasılığının da Obama Yönetiminin başlıca kaygılarından biri olduğunu yazdı. Malley'ye göre Obama hükümeti düşüş yaşıyor. Zira, Esad hükümetinin kimyasal silahları kullanmasından öte Başkan Obama, Esad hükümeti çatısı altında güçlü olan ve ona oldukça bağlı olan Alevi azınlığı, kendilerini koruyan hükümet düştüğü zaman katledilmekten kurtarmalı. Öte yandan Obama mecliste Cumhuriyetçilerin sıkı eleştirilerine maruz kalıyor. Suriye'ye askeri operasyon yapılmasını gerektiğini düşünen Cumhuriyetçiler'den Mitt Romney, hükümetin Suriyeli muhaliflere askeri yardım yaptığını öne sürüyor. ABD'nin doğrudan Suriyeli muhalifleri silahlandırmasa da, para yardımı yaptığını belirten gazete, Esad hükümetinin meşruiyetini yitirmesi için yapılan çalışmaların Suriyeli isyancılar için önemli olduğunu belirtiyor. Buna göre, krizde bir dönüş noktası niteliğinde olan bombalı saldırı ise, uluslararası güçlerin Suriye üzerinde askeri bir yaptırım yapmak için birlikte hareket etme olasılığını güçlendiriyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kanser vakalarının nedeni içme suyu mu?

SONRAKİ HABER

Özcan Kesgeç mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...