08 Ağustos 2017 10:36

Meksika’da yüzlerce köylü NAFTA’ya karşı yürüdü

Meksika'da yüzlerce köylü, başkent Meksiko'da tarımın NAFTA anlaşması dışında bırakılması talebiyle yürüdü.

Paylaş

Meksikalı köylüler, NAFTA’nın uluslararası gıda şirketlerinin çıkarlarını küçük ölçekli çiftçilerin ihtiyaçlarının önüne koymasını eleştiriyor.
Yüzlerce köylü, hükümetten tarımı NAFTA (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması) dışında bırakmasını talep etmek için başkent Meksiko'da yürüyüş düzenlendi.

Telesur’un haberine göre yürüyüşe katılan köylüler, Meksika Devlet Başkanı Peña Nieto’nun uluslararası gıda şirketlerinin çıkarlarını Meksikalı küçük çiftçilerin ihtiyaçlarının önüne koyduğunu ve ülkenin tarım sektörünü tehlikeye attığını ilan etti.

Ayala Ulusal Koordinasyon Şeması isimli toprak haklarını savunan köylü kolektifinin üyesi olan protestocular, Bağımsızlık Anıtı’ndan İçişleri Bakanlığına kadar yürüdü.

NAFTA KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ÜRETİCİYİ TAHRİP EDİYOR

Yürüyüş sırasında yapılan açıklamada “Olumsuz bir müzakereye izin vermeyeceğiz veya ABD’den önce diz çökmeyeceğiz. Bu (yürüyüş) tarım sektörünün NAFTA’nın tamamen dışında tutulması için başlatılan bir kampanyanın başlangıcıdır” ifadeleri kullanıldı.

NAFTA, ülkenin küçük üreticilerini tahrip ederek Meksika’nın genel gıda egemenliğine zarar verdiği, ülkeyi hammadde ihracatçısı ve işlenmiş ürün ithalatçısı haline getirdiği için tarım örgütleri ve halk hareketleri tarafından uzun süredir eleştiriliyor.

1.3 MİLYON KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ

1994’de yürürlüğe giren NAFTA, ABD’nin büyük yatırımlarıyla 2002’ye kadar Meksika’da yarım milyon imalat işi yaratılırken, tarım sektöründeki 1.3 milyon işçi işlerini kaybetti.

Meksikalı köylüler 16-20 Ağustos tarihlerinde Washington’da yapılacak olan NAFTA müzakereleri sırasında daha geniş çaplı protestolar düzenlenmeyi planlıyorlar. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ayder Yaylası için dönüşüm projesi: Amaçları ranta açmak

SONRAKİ HABER

41 hak savunucusu adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...