08 Ağustos 2017 06:21

Cep telefonlarına TRT zammı geldi!

Cep telefonlarından alınan TRT bandrol oranı yüzde 6'dan yüzde 10'a çıkarıldı.

Paylaş

Halktan toplanan vergilerdeki TRT paylarının nasıl değerlendirildiği sıkça tartışma konusu olmaya devam ederken bandrole tabi cihazların TRT bandrol oranları yeniden belirlendi. Cep telefonu ithalatında TRT bandrol oranı yüzde 6’dan yüzde 10’a çıkarıldı. Yani daha önce bin liralık bir telefon için 38 lira 40 kuruş bandrol ücreti ödeyen tüketici şimdi 63 lira 95 kuruş ödeyecek.

Artışa tepki gösteren CHP’li Barış Yarkadaş “Organik hoşaf mucitlerini finanse etmek için vatandaşın cebine bir kez daha el attılar. Daha bir kaç gün önce AKP yandaşlarına TRT eliyle 753 trilyon aktardıklarını ortaya çıkarmıştım. Bu ne gözü doymazlıktır” dedi.

YÜZDE 6 DA YETMEDİ, YÜZDE 10’A ÇIKTI

Cep telefonları üzerinden alınan TRT enerji payı yüzde 6’dan arttırılarak yüzde 10’a çıkarıldı.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, 2016 yılındaki kararda sadece “dahili tünerle radyo ve TV yayınlarını alabilen” cep telefonları kapsam dahilinde yer alırken, dünkü kararla kapsam “cep telefonları” olarak genişletildi.

Kararla, bilgisayar ve tablette bandrol oranları, geçen yıl, cihazların özelliklerine göre yüzde 3 ve yüzde 2 olarak belirlenmişken, bu sene genel olarak yüzde 2 olarak tespit edildi.

1 Temmuz’da yapılan düzenleme ile sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmeleri TRT enerji payı ödemiyordu.

‘YÜZDE ONLUK PAY HUKUKSUZDUR VE GAYRİ MEŞRUDUR’

“Cep telefonundan TRT’ye aktarılacak yüzde onluk pay hukuksuzdur ve gayri meşrudur...” değerlendirmesi yapan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Dünyanın en pahalı hoşafını içiyoruz. İktidar, hoşaf yarışması yapan AKP’li programcılara kaynak aktarmak için TRT’yi kullanıyor. Halkın vergileri TRT eliyle AKP’ye ve AKP’li program yapımcılarına aktarılıyor” dedi.

CHP MAHKEMEYE TAŞIMIŞTI

Bakanlar Kurulu’nun cep telefonlarından alınan yüzde altılık vergi dilimini yüzde ona çıkarmasının kabul edilemez olduğunu belirten Yarkadaş şöyle konuştu: “Bakanlar Kurulu’nun satılan cep telefonu ve İPad’lerden yüzde altı vergi alınacağına ilişkin kararını 2016 yılının sonunda Danıştay’a taşıdık. Avukatımız Turan Aydoğan, Danıştay Onuncu Dairesi’nden yürütmeyi durdurma kararı aldı. Biz de halktan toplanan paranın geri ödenmesini istedik. Ancak başta Başbakanlık olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TRT bu karara itiraz etti. Yüzde 6’lık payı almak için karşı dava açtılar. Dava sürüyordu... Ve az önce öğrendik ki; AKP ve hoşafın fendi; Danıştay’ı yendi...”

BU NE TESADÜF!

Yarkadaş, yaşanan ilginç gelişmeyi şu sözlerle anlattı: “Salı günü sabah saatlerinde basılan Resmî Gazete’de telefonlardan aktarılacak payın yüzde ona çıkartıldığını öğrendik. Haber internet sitelerine düşmüştü ki; avukatım Turan Aydoğan’ın ofisine bir tebligat geldi. Tebligatta, Başbakanlık, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TRT’nin benim yaptığım başvuruyu Danıştay’da iptal ettirdiği yazıyordu. Üç kurum, yüzde altılık pay alınamayacağına ilişkin kararı Danıştay eliyle bir iki gün önce kaldırtmış. Belli ki; Danıştay yürütmenin gücüyle etki altına alındı ve soygun için yasal zemin yaratıldı. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar; bu karar hükümsüzdür, hukuksuzdur ve gayri meşrudur.”

‘GÖZLERİ DOYMUYOR’

TRT’nin dipsiz bir kuyuya döndüğünü de belirten Yarkadaş, “Organik hoşaf mucitlerini finanse etmek için vatandaşın cebine bir kez daha el attılar. Daha bir kaç gün önce AKP yandaşlarına TRT eliyle 753 trilyon aktardıklarını ortaya çıkarmıştım. Bu ne gözü doymazlıktır” tepkisini gösterdi.

‘500 MİLYON TOPLANACAK’

AKP’nin cep telefonları ve İPad’lerden vergi alabilmek için her iki cihazı televizyon statüsüne sokarak vergi aldığını belirten Yarkadaş, “Bu yolla yılda 500 milyon TL’nin üzerinde para toplanacak. Bu para da TRT eliyle, hoşaf programı ve AKP propagandası yapanlara dağıtılması için verilecek. Dünyanın en pahalı hoşafı AKP yandaşı TRT’nin kazanında kaynayacak. Halkın parası ise buhar olacak” dedi.
Yarkadaş, Danıştay’daki kararın nihai olmadığını, süreci takip edeceklerini de söyledi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TEM'de demir yüklü TIR devrildi: 1 ölü

SONRAKİ HABER

Gardiyanlar darbetti, 'Birbirlerini cimciklediler' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...