07 Ağustos 2017 14:42

İki nehir arası ekinler susuzluktan kurudu

Elazığ'da Murat Nehri Vadisi ve Murat’ın kollarından Peri Çayı arasında bulunan Kovancılar Ovası’nda çiftçilerin ekinleri susuzluktan kurudu.

Paylaş

77 köy ve 52 mezranın olduğu ilçenin 30 köyü ovadaki tarımdan geçiniyor. Yine ekonominin temel kaynağı tarım ve hayvancılık olan ilçenin, Murat Nehri kenarında yer alan 80 bin dönümlük ovasında 10 yıldır su sorunu yaşanıyor. 

Daha önceleri Devlet Su İşleri (DSİ) Elazığ İl Müdürlüğü tarafından Murat Nehri’nden ovaya kanallarla taşınan su sayesinde tarlalar sulanıyordu. Ancak son 10 yıldır DSİ bu işlemi gerçekleştirmiyor ve ova için açılan su kanalları boş durumda. 

‘VERİLEN VAATLERDEN BİR SONUÇ ÇIKMADI’

Ovanın sulama ücretlerini düzenli olarak kooperatife teslim ettiklerini söyleyen Fethi Ahmet Yıldırım, kooperatif başkanının toplanan paraları DSİ’ye teslim etmediğini ve içeride biriken paradan dolayı DSİ’nin ovaya gelen suyu kestiğini ifade etti. Oldukça verimli olan bu arazilerde şeker pancarı, ay çiçeği, buğday, arpa, karpuz ve çeşitli sebzeler ektiklerini söyleyen Yıldırım ,”Murat Nehri’nden kanal ile ovaya su veriliyordu. O zaman güllük gülistanlıktı, yemyeşildi buralar. 10 senedir su yok. Elazığ’ın en büyük ovası şimdi kupkuru” dedi. 50 bin TL masrafla 40 dönümlük tarlada ektiği şeker pancarının susuzluktan kuruduğunu belirten Yıldırım, zarar üstüne zarar ettiğini söyledi. Yıldırım, 50 dönümlük arazide su olmadığı için 5 ton buğday alabildiklerini ancak bunun en az 25 ton olması gerektiğini belirtti. Yıldırım, yıllardır çektikleri sorunlara karşı Dönemin Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın 3 yıl önce kendilerine söz verdiğini, ancak yine bir sonuç çıkmadığını sözlerine ekledi. 

‘ÇİFTÇİLER BÜYÜKŞEHİRLERE GÖÇ EDİYOR’

Tarlaları sulamak için sondaj yöntemi ile yer altı suyunu kullanmaya başlayan çiftçiler bu kez TEDAŞ engeline takıldı. 60 dönümlük tarlada ektiği şeker pancarının kuruduğunu aktaran Musa Demir, bu kez TEDAŞ tarafından kandırıldıklarını söyledi. Demir, kendilerine abone verilmesine rağmen TEDAŞ’ın trafo taktırmadığını ve düşük elektrikten dolayı kurdukları sondajları kullanamadıklarını söyledi. Demir, iki taraflarında nehir olmasına rağmen ovalarının Suudi Arabistan çölüne döndüğünü ve ilçe ekonomisini canlandıran Kovancılar Ovası’nda çiftçilerin perişan halde olduğunu ifade etti. 40 bin nüfuslu ilçede bir zamanlar verimli olan tarlalarını artık düzenli gelir elde edemedikleri için terk eden çiftçilerin büyük şehirlere göç edip inşaat işlerinde çalıştıklarını söyleyen Demir, bir an önce bu sorunun çözülmesini talep etti. (Elazığ/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Engellilerin ücretsiz seyahat hakkı kayyıma takıldı

SONRAKİ HABER

Almanya'dan Erdoğan'a 'Nazi dönemi' göndermesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...