07 Ağustos 2017 14:21

Engellilerin ücretsiz seyahat hakkı kayyıma takıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine atanan kayyım, ücretsiz ulaşım hakkı olan engellilerden ücret talep ediyor.

Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımın talimatı nedeniyle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından aldıkları ücretsiz seyahat kartları iptal edilen engellilerden ücret talep ediliyor. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine atanan kayyımın halkı mağdur eden icraatları bitmek bilmiyor. Kayyım bu kez belediye otobüslerine ücretsiz binen gazeteci, emekli ve engellilere taktı. Otobüslere ücretsiz binenlerin kart çıkarması için baskı oluşturuyor.

Geçtiğimiz günlerde oğlu ve aynı zamanda refakatçisi olan Adar Efe ile Dağkapı Meydanı’ndan evine gitmek için CE3 numaralı 21 BF 119 plakalı belediye otobüsüne binen yüzde 80 engelli Vehbi Efe (53), otobüs şoförünün hakaretine maruz kaldı. Otobüs şoförü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen engelli kimlik kartının geçersiz olduğunu ve engelli yurttaştan ücret ödemesini talep etti. Efe, kimlik kartının Türkiye’nin her yerinde geçerli olduğunu yıllardır bu kartla seyahat ettiğini kimsenin ücret talep etmediğini söyleyerek, şoförün para istemesine karşı çıktı. Bunun üzerine otobüs şoförü, hakaret ederek, engelli yurttaşı zorla araçtan indirmeye çalıştı. 

KAYYIM ENGELLİ HAKLARINI YOK SAYIYOR

Otobüste bulunan yurttaşların da tepki gösterdiğini anlatan Vehbi Efe, bakanlık tarafından verilen engelli kimlik kartlarını kayyımın kabul etmediğini söyleyerek, para istediklerini söyledi. Efe, bakanlığın kendisine verdiği kartı yaklaşık 4 yıldır kullandığını, hiç bir şekilde sıkıntı olmadığını kayyım ile sorun yaşadığını aktardı. Kendisine verilen kartın Türkiye’nin her yerinde geçerli olduğunu söyleyen Efe, ücret vermediği için şoförün neredeyse kendisini linç edeceğini anlattı. İlk defa böyle bir sorun yaşadığını dile getiren Efe, Türkiye’de engellilerin hakkının tanınmadığını vurguladı. Yaşadığı durumu belediye yetkililerine ilettiklerini söyleyen Efe, her hangi bir etkisi olmadığını da sözlerine ekledi. Efe, engelli haklarının tanınmasını istedi. 

KAYYIM BAKANLIĞI DA TAKMIYOR

Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının engellilere verdiği kimlik kartları 12.07.2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanun’la koruma altını alındığı halde kayyımın keyfi uygulamalarıyla yok sayılıyor. 6495 sayılı Kanun’a göre engelli yurttaşlar şu haklardan faydalanıyor: “Engelliler için sağlık kurulu raporuyla yüzde 40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türkiye vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin ise kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere beraber seyahat ettikleri refakatçileri, engel oranı yüzde 40 ve üzerinde olan engelli bireylere, ağır engelli bireylerin birlikte yolculuk ettikleri en fazla bir refakatçisine demir yolları ve deniz yollarının şehir içi ve şehirler arası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkı verilmiştir.” (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

El Cezire’den İsrail’e cevap: Aynı şekilde devam edeceğiz 

SONRAKİ HABER

İki nehir arası ekinler susuzluktan kurudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...