07 Ağustos 2017 13:59

İşçiye ‘yok’ diyorlar tam kapasite çalışıyorlar

İşçilerin tüm taleplerini ‘işler kötü’ diye yanıtlayan patronları resmi rakamlar yalanlıyor.

Paylaş

Normalde ana sanayi firmaları Toyota ve TOFAŞ’ta olduğu gibi bazı yan sanayi firmaları da tatillerini bu dönemde yaparak üretime ara verebiliyordu. Ancak bu sene bu olmadı. Yan sanayi tam kapasite olarak çalışmaya devam ediyor. Metal iş kolunda başlayan sözleşme döneminde patronlar, işçilerin taleplerini karşılamamak için ‘İşler kötü, gemi batıyor’ bahanesini öne sürüyordu. 

İhracatta rekor üstüne rekor kıran otomotiv sektörü, temmuzda da hızlı yükselişini sürdürdü. Sektörün, temmuz ayı ihracatı yüzde 41 artışla 2.4 milyar dolar oldu.

Ekim 2016 tarihinden bu yana üst üste 10 aydır 2 milyar doların üzerinde ihracata imza atan sektörün, ocak-temmuz 2017 dönemi ihracatı da yaklaşık yüzde 25 artışla 16 milyar 789 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Sektörün temmuz ayındaki başarılı grafiğinde binek otomobillerdeki yüzde 74’lük artış temel belirleyici olurken, otomotiv yan sanayi, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, otobüs- minibüs-midibüs gibi tüm ana ihracat kalemlerinde çift haneli ihracat artışı yaşandı. Temmuz ayında AB ülkelerine yönelik yüksek oranlı artışlar kaydedilirken, en büyük pazar Almanya’ya yüzde 30 ve diğer önemli pazarlardan Birleşik Krallık’a yüzde 101, ABD’ye yüzde 125, İtalya’ya yüzde 43, İran’a yüzde 72, Fas’a yüzde 70 ve Rusya’ya yüzde 113 ihracat artışı oldu.

FABRİKALAR TAM KAPASİTE ÇALIŞIYOR

Dünya gazetesinin haberine göre, yılın ilk yarısında, otomotiv sektörünün toplam ihracatı, geçen yıla göre yüzde 22’lik artış ile 14.5 milyar seviyesine ulaşmıştı. Bu rakamın 4.7 milyar doları tedarik sanayinin payı olmuştu. Yan sanayinde henüz temmuz rakamları açıklanmadı ancak ihracattaki hızlı artış, otomotiv yan sanayinde de işleri artırdı. Hatta işler o kadar iyi gitti ki bazı firmalar tatilleri öteledi.

Normalde ana sanayi firmaları Toyota ve TOFAŞ’ta olduğu gibi bazı yan sanayi firmaları da tatillerini bu dönemde yaparak üretime ara verebiliyordu. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD ) Başkanı Alper Kanca, işlerin çok iyi gittiğini söyleyerek , “İhracat inanılmayacak kadar iyi gidiyor. Gerçekten fevkalade. Fabrikalarımız tam kapasite çalışıyor. Bazı firmalarımız tatillerini öteledi. Benim firmam da bunlardan biri. Normalde iki hafta tatil olacaktı” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bölgede elektrikler bile bile mi kesiliyor?

SONRAKİ HABER

Çanakkale Uluslararası Troia Festivali yarın başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...