07 Ağustos 2017 13:40

TZOB başkanı: Tarımsal destekler bir an önce açıklansın

Her yıl nisan-mayıs aylarında açıklanan tarımsal destekler hâlâ açıklanmadı.

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, her yıl nisan-mayıs aylarında açıklanan tarımsal desteklerin hâlâ açıklanmamasına tepki gösterdi. Bayraktar, “Çiftçimizin, önünü görebilmesi, ne üreteceğine karar verebilmesi için desteklerin bir an önce açıklanması gerekiyor” dedi.

TZOB Başkanı Bayraktar, tarımsal desteklerin her yıl nisan-mayıs aylarında açıklandığını belirterek, bu yıl ağustos ayına gelinmesine rağmen açıklanmadığına dikkat çekti. Bu durumun üreticileri zor durumda bıraktığını belirten Bayraktar, “Çiftçimizin, önünü görebilmesi, ne üreteceğine karar verebilmesi için desteklerin bir an önce açıklanması gerekiyor” açıklamasında bulundu. 

ÜRETİCİ NE EKECEĞİNE KARAR VEREMİYOR

Bayraktar, yaptığı açıklamada, desteklerden, çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı yaklaşık 2.3 milyon çiftçinin yararlandığını ve 14.7 milyon hektar alanda üretim yaptığını belirtti. Bu üreticilerin 2017 üretim yılı desteklemelerini beklediğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Bakanlar Kurulu Kararı olarak Resmi Gazete’de yayımlanması beklenen 2017 tarım destekleri, bir türlü açıklanmadı. Destekler her yıl nisan-mayıs aylarında açıklanıyordu. Bu yıl ağustos ayı gelmesine rağmen açıklanmamış olması üreticimizi zor durumda bıraktı. Üyemiz olan ve destek alan milyonlarca çiftçimiz bunu bekliyor, sürekli talebini bize iletiyor. Üretici, desteklere göre planını yapıyor. Ne üreteceğine desteklere göre karar veriyor. Yeni üretim sezonuna fazla zaman kalmadı. eylül-ekim ayıyla birlikte üretici ekimini yapacak.”

ÜRETİCİ MAĞDUR EDİLMESİN

Tarımın sürdürülebilirliği için 2017’de üreticilere verilecek destek bütçesinin yaklaşık 12.8 milyar lira olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Basında, desteklerin açıklanamamasının sebebinin Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulunda destek bütçesi üzerinde anlaşma sağlanamaması olduğu yer aldı. Destekleme Kurulu, çiftçimizi düşünerek bir an önce kararını vermeli, destekler açıklanmalıdır. Çiftçimiz mağdur edilmemelidir” ifadelerini kullandı. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Zaho’da Türk askerinin geçişi sırasında patlama: 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Bölgede elektrikler bile bile mi kesiliyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...