07 Ağustos 2017 13:20

Bek: Tek tip elbise tartışması tehlikeli bir oyun

Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek: Tek tip kıyafetle iktidar cezaevlerine yönelik tehlikeli bir oyun içinde.

Paylaş

Cezaevlerinde tek tip elbise uygulamasının yeni bir provokasyon girişimi olduğu uyarısında bulunan Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek, “Tek tip kıyafetle iktidar cezaevlerine yönelik tehlikeli bir oyun içinde” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün Malatya’da 15 Temmuz darbe girişimi davalarını gerekçe yaparak tutuklulara getirilecek tek tip elbiseyi “Pantolonun aynı, gömleğin aynı; ama şimdi bunlara tek tip elbiseyi getiriyoruz. Bu, tek tip elbise, renk olarak badem içinin koyusu bir renk olacak. İki tip olacak. Biri tulum olacak. Bir de ceket pantolon olacak. Darbeciler, tulum giyecek; diğerleri de yani teröristler ceket pantolon giyecek” sözleriyle tarif etti.

Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek, Cumhurbaşkanının tek tip elbiseyle ilgili ilk sözlerinden sonra Adalet Bakanlığının hazırlık yaptığını hatırlatarak, tek tip elbise uygulamasının sakıncalı olduğunu söyledi. AKP Hükümetinin Guantanamo gibi uygulamaları Türkiye’deki cezaevlerinde devreye koymaya çalıştığını söyleyen Bek, 12 Eylül cuntasında da benzer bir uygulamanın devreye konulduğunu ancak tutukluların direnmesiyle uygulamanın başarısız olduğunu hatırlattı. Tek tip kıyafetin bir işkence türü olduğunu vurgulayan Bek, “12 Eylül cuntasının yapamadığı tek tip kıyafet uygulamasını bugünkü iktidar AKP getirmeye çalışıyor” dedi. 

‘TEHLİKELİ BİR OYUN OYNANIYOR’ 

Bu uygulamayla cezaevlerine yönelik bir nefret, kişiliksizleştirme operasyonunun açık bir şekilde ortaya konduğunu kaydeden Bek, “Tek tip kıyafet ile iktidar cezaevlerine yönelik tehlikeli bir oyun içinde. Cezaevlerinde şu an büyük bir gerilim yaşanıyor, fakat iktidarın medyası bu gerilimi yansıtmıyor” dedi. Türkiye cezaevlerinde tek tip kıyafet uygulamasına geçilecek olursa geçmişte olduğu gibi son derece büyük bir toplumsal tepki ortaya çıkacağına dikkat çeken Bek, cezaevlerinin zaten patlamaya hazır bir barut fıçısı olduğunu ve bu uygulamayla önüne geçilemeyecek olaylar meydana gelebileceği uyarısında bulundu. 

‘SONUÇLARI ÖLÜMLERE NEDEN OLABİLİR’

AKP Hükümetinin tek tip kıyafet uygulamasıyla cezaevlerinde bir kışkırtma yaratarak topluma bir mesaj vermeye çalıştığını belirten Bek, “Cumhurbaşkanının konuşmasına dikkat edilirse tek tip kıyafet uygulaması ile idam tartışmasını aynı anda dile getiriyor. İdam ve tek tipin birlikte ele alınıyor olması bile altındaki amacın ne olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır” dedi. İktidarın tek tip elbise dayatmasının sonuçlarının ölümlere neden olabileceğini kaydeden Bek, uygulamanın insan haklarına aykırı olduğunu ve bunu kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi. (Adana/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

‘Suriyeli öğrenciler de istismar ediliyor’

SONRAKİ HABER

Bugün parçalı ay tutulması yaşanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa