19 Temmuz 2012 08:27

Orbey son yolculuğuna uğurlandı

HABABAM Sınıfının Müfettişi, Tiyatrocu Ergin Orbey hayatını kaybetti. Tiyatroya emek veren önemli isimlerden olan Orbey, sayısız tiyatro oyununda hem oyuncu hem yönetmen olarak görev aldı. 1961 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı eğitiminin ardından girdiği Devlet Tiyatrolarında birçok oyunda hem oyunculuk hem de rejisörlük yapan Orbey, ayr

Orbey son yolculuğuna uğurlandı
Paylaş

HABABAM Sınıfının Müfettişi, Tiyatrocu Ergin Orbey hayatını kaybetti. Tiyatroya emek veren önemli isimlerden olan Orbey, sayısız tiyatro oyununda hem oyuncu hem yönetmen olarak görev aldı. 1961 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı eğitiminin ardından girdiği Devlet Tiyatrolarında birçok oyunda hem oyunculuk hem de rejisörlük yapan Orbey, ayrıca Devlet Tiyatrolarında genel müdür olarak da görev yaptı. Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümünün kurulmasında büyük emekleri olan Orbey, Eskişehir Belediye Tiyatrosunun Genel Sanat Yönetmenliğini de yaparak çok sayıda yerli ve yabancı oyunu sahneye koydu. Ankara Üniversitesi DTCF ve Anadolu Üniversitesi Tiyatro Bölümünde eğitimci olarak sayısız öğrenci yetiştiren Orbey, ayrıca “Hababam Sınıfı”, “Tosun Paşa”, “Şabanoğlu Şaban” gibi unutulmaz filmlerde rol aldı.

OYUNCULAR VE ÖĞRENCİLERİ UĞURLADI

Orbey’i son yolculuğuna uğurlamak için Büyük Tiyatroda gerçekleşen törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’in yanı sıra birçok ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu, öğrencileri ve Orbey’in sevenleri katıldı. Orbey anısına saygı duruşuyla başlayan törende Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Orbey’in öz geçmişini okuyarak başladığı konuşmasına, sanat ve tiyatro dünyasının yeri doldurulamaz bir hocası ve tiyatrocusunu kaybettiğini söyledi. Bilgin, Orbey’in belleklerden silinemeyecek çok önemli rejilere imza attığını ifade ederek, sevecen ve mütevazı ve adil bir kişiliğe sahip olduğunu söyledi. Orbey’in öğrencilerine gerçek sanatçı olmanın önemini anlatmış başarılı bir oyuncu olduğunu vurgulayan Bilgin, Orbey’in hayatını sanatına ve öğrencilerine adayan bir sanatçı olduğuna dikkat çekti..

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Orbey’in çok önemli bir usta olduğunu ifade ederek, Türk tiyatrosunun Orbey gibi önemli tiyatrocuların emekleriyle gelinen yerden bir adım geriye asla gitmeyeceğini ifade etti.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de taziye mesajı göndererek Eskişehir’de tiyatronun gelişmesi için büyük emekleri olan önemli bir ismi kaybetmekten üzüntü duyduklarını belirtti.
Orbey’in görüntülerinden oluşan sinevizyon gösterimiyle birlikte sanatçının sevenleri ve dostları naaşı önünde son görevlerini yerine getirdi. Daha sonra alkışlarla cenaze aracına konularak Kocatepe Camii’ne uğurlanan sanatçı Karşıyaka Mezarlığına defnedildi. (Ankara/EVRENSEL)


TİYATRO ELEŞTİRMENLERİ: ‘ERGİN ORBEY’İN BAYRAĞI ÖĞRENCİLERİNDE’

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB), tiyatroya sayısız emek veren Ergin Orbey’in vefatıyla ilgili açıklama yaptı. TEB tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Rütbesizdi apoletsizdi, ama hep üretmişti. Çalıştı, üretti, eğitti, bizlere öncülük edenlerimizin başını çekti. En iyiyi, en doğruyu, en güzeli bulmak için uğraş verdi; çalışırken, üretirken, eğitirken, öncülük ederken çıngırağına ziller döşemedi. Sessizdi, ama başı hep dikti. Türk tiyatrosunun adeta gizli şövalyesiydi. Çizgi roman kahramanı Zorro’nun aslı gibiydi. Maskesi yoktu; pelerinini savurmuyor, kara kırbacını şaklatmıyordu, ama Zorro’dan daha gözü pekti. Türk tiyatrosu için savaş verdi, bayrağı öğrencilerine devretti. Işıklar içinde uyusun, alkışı bol olsun.”

ÖNCEKİ HABER

Deniz Feneri davasında takipsizlik kesinleşti

SONRAKİ HABER

Antalya’da Jüri Başkanı Istvan Szabo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...