07 Ağustos 2017 12:09

‘ABD, Kürdistan’da referanduma kesinlikle karşı’

ABD'nin IŞİD'le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi McGurk, Washington'un Federal Kürdistan'ın bağımsızlık referandumuna karşı olduğunu söyledi.

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump’ın Uluslararası IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, ABD’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna ‘kesinlikle karşı’ olduğunu söyledi.

Washington’daki özel brifingde konuşan McGurk, “Biz referandumun iyi bir fikir olduğunu düşünmüyoruz. Bu vakitsiz. İyi hazırlanmamış. Sadece, peşmerge ve Irak güvenlik güçleri ile tam iş birliği içinde çatışmaların IŞİD’e karşı sürmesi gerektiği Havice’den bahsettim. Bunun (referandumun) potansiyel olarak yıkıcı sonuçları olabilir” dedi.

“O nedenle açıkçası Iraklı liderlerle bu konuda çok ayrıntılı olarak görüşüyoruz. Dışişleri Bakanı (Rex) Tillerson son birkaç günde bu konuda bir dizi önemli telefon görüşmesi yaptı” diye sözlerini sürdüren McGurk, “Bakın, şu anda Kürt yetkililerin 25 Eylül’de yapmak istediklerini açıkladığı bu referanduma odaklandık. Bu ABD’nin kesinlikle karşı çıktığı bir şey” ifadelerini kullandı.

‘BİRLEŞİK FEDERAL IRAK’I DESTEKLİYORUZ’

“Irak hükümetini destekliyoruz. Birleşik federal Irak’ı destekliyoruz. Güçlü, refah içinde ve kendisi ve komşularıyla barışık, birleşik federal Irak’ı destekliyoruz” diyen McGurk sözlerini şöyle tamamladı: “Kürdistan Bölgesi ile derin ilişkilerimiz var, Erbil ile, Süleymaniye ile, tüm Kürt partileri ile…Ben bunun on yıllar öncesine giden bir şey olduğunu ve bundan sonra da devam edeceğini düşünüyorum. Ama aynı zamanda biz, tabii ki, Irak hükümetiyle, Irak’ın anayasa sistemine uygun olarak, birleşik ve federal Irak’ı desteklemek amacıyla çalışmayı sürdüreceğiz.”

HAWRAMİ: BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN DAHA GÜÇLÜ BİR MÜTTEFİK

ARA News’a konuşan IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin üst düzey danışmanlarından Hemin Hawrami ise, referandumun yapılmasının IŞİD’le mücadeleye zarar vereceğini düşünmediklerini söyledi.
Hawrami, “Terörizmle mücadeleye inanıyoruz ve bunu sürdüreceğiz. Kürdistan referandumunun IŞİD’e karşı ortak operasyonlarımıza sıkı şekilde olan bağlılığımızla hiçbir alakası yok. Bağımsız bir Kürdistan daha güçlü bir müttefiktir” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)


IRAK HÜKÜMETİ PETROL AKIŞINI DURDURDU

Irak Petrol Bakanlığı, Kerkük’ten Kürdistan Bölgesi’ne (IKYB) ham petrol transferini durdurdu.

Rudaw’ın haberine göre, Petrol Bakanı Vekili Kerim Hatap Cafer’in imzasıyla yapılan açıklamada, Kuzey Petrol Şirketinden Kürdistan Bölgesi’ne ham petrol transferinin durdurulması istendi. Yazılı Açıklamada, “Şirketiniz, Kürdistan Bölgesi’ne ham petrol göndermeyi derhal durdurmalı. Özel yataklardaki ek petrol üretimi de sonlandırılmalı” denildi.

Erbil ile Bağdat arasında yapılan son anlaşmaya göre, Bağdat hükümetinin denetimindeki Kuzey Petrol Şirketinin toplam 3 kuyudan çıkardığı günlük 160 bin varil petrol şu şekilde dağıtılıyordu: Kelek rafinerisi için 40 bin, Kerkük’teki rafineriler için 40 bin, Bazyan rafinerisi için 20, Bağdat’a 10 bin varil petrol gönderilirken, Türkiye’nin Ceyhan Limanına da 50 bin varil gönderiliyordu.

Kuzey Petrol Şirketinin denetimindeki kuyuların petrol depolama kapasitesi olmaması dolayısıyla çıkarılan petrolün yeniden kuyulara boşaltılması gerektiği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP'den KESK'e ziyaret

SONRAKİ HABER

Tutuklu hak savunucusu İlknur Üstün’den mesaj

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...