07 Ağustos 2017 11:45

CIPOML: Venezuela’da emperyalist müdahaleye hayır!

Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı (CIPOML), ABD ve AB’nin Venezuela’ya yönelik siyasi ve ekonomik müdahalesine tepki gösterdi. 

Paylaş

Uluslararası Marksist-Leninist Parti ve Örgütler Konferansı (CIPOML) Koordinasyon Komitesi ve CIPOML Latin Amerika bileşenleri adına yayımlanan bildiride ABD ve AB’nin Venezuela’ya yönelik siyasi ve ekonomik müdahalesine tepki gösterildi, Venezuela halkının ve emekçilerinin kendi kaderlerini tayin hakkı savunularak, ülkedeki devrimci ve ilerici örgütlerin mücadelesiyle dayanışma içinde olunduğu bildirildi. 

‘ABD, KAYBETTİĞİ SÖMÜRÜ İMTİYAZINI GERİ İSTİYOR’

Yazılı bildiride şu ifadeler kullanıldı: “Venezuela’da gerçekleşmekte olan olaylar; Amerikan emperyalizminin ve Avrupa Birliği üyesi emperyalist ülkelerin, OEA’nın (Amerikan Devletler Örgütü) ve Latin Amerika’nın gerici devletlerin müdahalelerine işaret ediyor; oligarşi ve gericilik, imtiyazlarını tekrar oluşturabilmek, ‘Bolivarcı devrim’ diye adlandırılan sürecin ilk aşamasında kazanılan sosyal hakları yok etmek için gerici şiddete başvuruyor. 

Venezuela hükümetinin petrol üretimi için aldığı önlemleri ve Çin’in Venezuela ekonomisine müdahalesini hiçbir zaman kabul etmeyen ABD emperyalizmi, petrol üretimi ile diğer doğal kaynakların sömürülmesindeki çıkarlarını artırmak, Venezuela pazarının yeniden ele geçirerek kendi çıkarlarını tekrar hayata geçirmek için çabalarını arttırmış durumda.”

‘SÜREÇTEN MADURO HÜKÜMETİ DE SORUMLU’

Sokaklarda yaşanan sosyal ve siyasi çatışmanın işçi sınıfı, gençler ile değişik sınıf ve sosyal katmalardan binlerce insanın yanı sıra askeri güçler ve polis ile burjuva muhalefetiyle iş birliği halindeki lümpen çeteleri de içine çektiğine dikkat çekilen açıklamada, Nicolas Maduro Hükümetinin ise Venezuelalıların acil ihtiyaçlarına cevap verme konusunda başarı sağlayamadığı eleştirisi yapıldı. 

“Patron ve mülk sahiplerine yönelik sergilediği uzlaşmacı tavır gıda, ilaç, hijyen ürünlerinin kıtlığına yol açtı; güvenliği ciddi oranda tehdit eden katil çetelerin büyümesine göz yumuldu; dış borçların büyüdü ve ülke Çin ve Rus emperyalistlerine açıldı, büyük yolsuzluk batağına saplanıldı. Venezuela her gün daha da ağırlaşan derin bir ekonomik kriz içerisine batıyor, bu da kitlesel işsizliğin ve hayat pahalılığının artmasına neden oluyor, enflasyon yüzde 700 arttı ve paranın değeri sürekli düşüyor.

Bu koşullar gericilik ve emperyalizm tarafından, Maduro’nun istifasını ve erken seçimlerin yapılmasını talep eden Bolivarizmin muhaliflerinin ideolojik ve politik olarak maniple edilmesi için kullanılıyor. Her gün artan şiddetli çatışmalar siyasi krizi daha da derinleştiriyor ve krizin emperyalizm, oligarşi ve gericilik lehine çözülmesi tehdidini taşıyor” denildi. 

‘VENEZUELA’DA SOSYALİZM MÜCADELESİ SÜRÜYOR’

Geçmişte Venezuela’da yaşananın toplumsal devrim olmadığı, sosyalizmin inşa edilmediği ve yürütülen politikaların demokratik dönüşümlerden öteye gitmediğinin belirtildiği ve bu tespitin bugün de geçerli olduğuna işaret edilen CIPOML açıklamasında, işçilerin bu süreçten beklentilerinin karşılanmamasının sağ politikalar tarafından kazanılmaları tehlikesi taşıdığı uyarısı yapıldı. Açıklamada, “İleri işçiler, solun tutarlı unsurları, Venezuelalı demokrat, devrimci ve Marksist-Leninistler ise işçilerin ve halkın bugünkü ve gelecekteki çıkarlarını gözeten bir alternatif için mücadele ediyorlar; karşılaştıkları büyük zorluklara rağmen devrimci sürecin ilerlemesi için mücadele ediyorlar; haklılar ve er ya da geç devrim ve sosyalizm mücadelesini yöneterek zafer elde edecekler” denildi.  

“Marksist-Leninistler olarak, sosyal adalete, işçiler ve halk için özgürlüğe, demokrasiye ulaşmanın tek yolunun proletaryanın toplumsal devrimi, sosyalizm olduğu inancımızı, kendi kurtuluşlarını ve beraberinde tüm insanlığın kurtuluşunu sadece işçilerin sağlayabileceğine inancımızı yineliyoruz” denilen açıklamada Marksist Leninist Parti ve Örgütler Konferansı Koordinasyon Komitesi ve Latin Amerika bileşenlerinin ABD ve AB’nin ekonomik ambargo tehdidi de dahil emperyalist müdahalesini, Latin Amerika’nın gerici hükümetlerinin de bu konudaki iş birliğini ile Venezuela oligarşisi ve sağının gerici şiddetini mahkum ettikleri vurgulandı, “Venezuela’nın sorunlarını Venezuelalıların, işçi ve halkın çözmesi gerektiği” belirtildi. 

HALK CEPHESİ VE ANTİEMPERYALİST BİRLİK İLE DAYANIŞMA

Açıklamada, CIPOML’nin Venezuela işçi sınıfı ve halkı; demokrat, antifaşist, tutarlı sol ve devrimci güçleri ile CIPOML üyesi olan Venezuela Marksist-Leninist Komünist Partisi (PCMLV) saflarında örgütlü devrimci proleterlerle dayanışma içerisinde olacağı da belirtildi. CIPOML’nin kurulan Halk Cephesine üye örgütler ile kurulma aşamasındaki Devrimci ve Antiemperyalist Halk Birliği (UPRA) saflarında buluşan toplumsal ve siyasi güçleri de desteklediği kaydedildi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Muhalifsen pankart bile yasak değilsen bıçak bile serbest!

SONRAKİ HABER

Petrol-İş AKKİM’de yetkiyi aldı, işçi kıyımı sürüyor 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...