07 Ağustos 2017 01:10

Autoliv İşçileri: Masaya konan emeğimizdir, sahip çıkmalıyız

Autoliv İşçileri, Evrensel'e yazdıkları mektup ile tüm metal işçilerini ilgilendiren 2017 TİS sürecini ve taleplerini belirtti.

Paylaş

Autoliv İşçileri
Gebze

Bilindiği gibi Türk Metal Sendikası metal işçilerinin merakla beklediği 2017 TİS görüşme taslağını açıkladı. Metal işçileri daha önce yaptıkları eylemlerle Türk Metal’i uyarmıştı. Bunun sonucunda üç yıllık sözleşmeyi devam ettirmekten vazgeçtiler. Yeni hazırlanan taslak metal işçilerinin kayıplarını karşılamasa da daha önceki taslaklardan daha olumludur. Geçtiğimiz hafta Autoliv’de de temsilciler arayıcılığıyla taslak işçilere anlatıldı. Açıklamaya göre üç aşamalı belirlenen zam oranı, yüzde 38’e ulaşıyor ve sosyal haklarda belli iyileştirmeler öngörülüyor. 

Biz Autoliv işçileri olarak belirlenen rakamı olumlu görüyoruz, taslağı olumlu buluyoruz ama kafamızda hâlâ MESS ile görüşmelerde sunulan zam oranının aşağıya çekileceğiyle ilgili kaygılar var. Bunun nedeni de Türk Metal’in geçmiş yıllarda her defasında işçileri patronların inisiyatifine bırakmış olmasıdır.

Genel Başkan Pevrul Kavlak Bursa’da yapılan toplantıda “Son sözü ben söyleyeceğim” dedi. Biz işçilerin kaygısı da tam bu noktadadır. Masaya yatırılan işçilerin geleceği ise son sözü  nasıl kendisi söyleyebiliyor? Geçmiş yıllarda işçileri üç kuruşa çalışmaya mecbur eden sözleşmelerde son sözü yine kendisi söylememiş midir?

Bizlerin bir diğer kaygısı da OHAL ile birlikte artan grev yasakları... Türk Metal’in buradan bir hesap yaptığını ve işi greve kadar götürüp, “Grev yasaklandı mecburen önerilen zamma imza atacağız” demesi mümkündür...

Türk Metal’in tarihinde böyle oyunlar oynanmıştır, bunu biz işçiler iyi biliyoruz.

Autoliv işçileri olarak hazırlanan taslaktan taviz verilmemesini, gerekirse greve gidilmesini istiyoruz. Eylül ayında görüşmeler başlayacak. Metal işçileri artık deneyimler kazanmış nasıl hak kazanılacağını bizzat yaşayarak öğrenmiştir. 

Umuyorum ki bundan sadece biz işçiler değil Türk Metal de sonuçlar çıkarabilmiştir. İşçilerin artık Ali Cengiz oyunlarına tahammülü kalmamıştır.

Buradan metal işçisi arkadaşlarımıza sesleniyoruz. Bu taslaktan geri adım atılmaması biz işçilerin alacağı tutuma bağlıdır bunu yaşayarak gördük. Masaya konan emeğimize sahip çıkmalıyız.

ÖNCEKİ HABER

B/S/H işçileri TİS taslağını değerlendirdi

SONRAKİ HABER

KESK, sendikal mekanizmalar, işyerleri ve kadın emekçiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...