19 Temmuz 2012 07:14

Gothia Kupası’nda futbol ve dayanışma

Dünyanın en büyük gençlik futbol  turnuvası İsveç’in Göteborg ilinde 50 bin kişinin katıldığı  görkemli bir törenle başladı. 1975 yılında ırkçılığa karşı mücadele amacıyla bir kaç İsveç gençlik takımı tarafından başlatılan Gothia Kupası Turnuvalarına katılım rekor düzey

Gothia Kupası’nda futbol ve dayanışma
Paylaş
Murat Kuseyri

Bu yılkı turnuvaya Dünyanın 80 ülkesinden 1625 takım katılıyor. 12-20 yaş grubunda genç kız ve erkeklerden oluşan takımlarda yer alan 35 bin genç dayanışma amacıyla top koşturacak. Elde edilen gelirler geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Afrikalı çocuklara gönderilecek.

Kurulduğu günden bu yana Gothia Kupası içinde yere alan İsveç Komünist Partisi’nin gençlik kulübü Proleteren Futbol Takımının (PFF) bu yılkı misafirleri Filistin’den Al-Quds ve El Salvador’dan FMNL’in gençlik takımıydı. PFF her iki takımın Gotiha Kupası’na katılabilmesi için bağış kampanyası açarak katkıda bulunmuştu.

Bu yıl İstanbul’dan Galatasaray Lisesi, Performans Futbol Akademisi’nin futbol takımları ile Ankara’dan Çayyolu Spor Klubü Gothia Kupası’na katılıyor. Vize verilmediği için Kamışlılı gençler Turnuvaya katılamadı

Suriye’den Kamışlı ve El Farasa futbol takımları turnuvaya katılacaklardı. 16 Temmuz günü başlayan turnuvada  El Farasa yer alırken, vize talepleri reddedilen Kamışlılı gençler turnuvaya katılamadı. İsveç Devlet Radyosu’nun haberine göre  Cuma günü 15-17 yaş grubundaki 19 Kamışlılı futbolcu  İsveç’e gelebilmek için Ürdün’ün Başkenti Amman’daki İsveç Büyükelçiliğine vize almak için başvuruda bulundu. Gençleri taşıyan otobüs Suriye’ye dönüşünde sınır yakınlarında silahlı saldırıya uğradı. Bir futbolcu eline isabet eden mermi, 3 genç de çevreye yayılan çam parçalarından yaralandı. Futbolculara yönelik saldırının rejim karşıtları tarafından yapıldığı bildirildi.

Yaralılar Şam’da bir hastaneye kaldırılırken takımda yer alan diğer futbolcular Şam’da bir otelde vize başvurularının sonucunu bekledi. İsveç’in Amman Büyükelçiliği herhangi bir gerekçe göstermeksizin gençlerin vize taleplerini reddetti. Gençler karara itiraz ettiler ve böylelikle başvuruları değerlendirilmek üzere Stockholm’e, Dışişleri Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlık karar verme yerine dosyayı karara bağlaması için Göteborg Göçmen Mahkemesine yolladı. Maçların başlamasına rağmen mahkeme konuyu henüz ele almadı. Şam’da çatışmaların sürdüğünü ve can güvenlikleri olmadığını belirten gençler Kamışlı’ya döndükleri bildirildi. 100 sahada 5 bin 200 maçın yapılacağı turnuva 21 Temmuz akşamı sona erecek. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Oylar yeniden sayıldı, Keskin liste başı oldu

SONRAKİ HABER

Şam saldırısını kim destekledi, kim kınadı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...