06 Ağustos 2017 13:04

Mahkemeden zorunlu din dersi kararı: Devlet saygı duymalı

Antalya'da mahkeme çocuğunun zorunlu din dersi almasını istemeyen ebeveynin başvurusunu reddeden Milli Eğitim Müdürlüğünün ‘ret’ işlemini iptal etti.

Paylaş

Antalya 1. İdare Mahkemesi, çocuğunun zorunlu din dersi almasını istemeyen ebeveynin başvurusunu reddeden Milli Eğitim Müdürlüğünün ‘ret’ işlemini iptal etti. Milli Eğitimin ‘ret’ işleminin hukuka uygun olmadığına karar veren mahkeme, “Devlet ebeveynlerin dini ve felsefi kanaatlerine saygı göstermek zorunda” dedi.

Zorunlu din dersine ‘dur’ diyen bir karar daha Antalya’dan geldi. Daha önce 4. İdare Mahkemesinin “zorunlu din dersini” hukuka aykırı bulduğu Antalya’da, şimdi de 1. İdare Mahkemesi benzer bir karar verdi.  Sol.org’dan Ahmet Çınar’ın haberine göre Antalya’nın merkez Muratpaşa ilçesinde Barbaros Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi olan B.E.’nin babası Adem Turhan, çocuğunun zorunlu din dersinden muaf tutulması talebiyle başvurdu. Ancak Milli Eğitim Müdürlüğü, bu başvuruyu “Din dersi zorunludur” diyerek 13 Temmuz 2016’da reddetti. Bunun üzerine baba Adem Turhan, söz konusu ‘ret’ işleminin iptali talebiyle idare mahkemesine başvurdu. 

Antalya 1. İdare Mahkemesi, Milli Eğitim Müdürlüğünün ‘ret’ işlemini hukuka uygun bulmayarak iptal etti.  Mahkeme kararında “AİHS Türkiye açısından bağlayıcıdır. AİHS’nin “Eğitim Hakkı” başlıklı maddesinde “Devlet eğitim ve öğretim alanında yükleneceği görevlerin yerine getirilmesinde, ana ve babanın bu eğitim ve öğretimin kendi dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama haklarına saygı gösterir” ifadelerine yer verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BM Güvenlik Konseyinde Kuzey Kore’ye en sert yaptırım kararı

SONRAKİ HABER

Şiddete uğrayan kadın yaşam savaşı veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...