06 Ağustos 2017 12:46

İ.Ü Rektörlüğüne botanik tepkisi: Neden hâlâ sessiz kalıyor?

Alfred Heilbronn Botanik Bahçesinin Diyanet'e tahsis edilmesine İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi tepki gösterdi.

Paylaş

Türkiye'nin en eski, dünyanın da en saygın botanik bahçelerinden olan İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesinin 2015 yılında sessiz sedasız bir şekilde Diyanet’e tahsis edilmesine yönelik tepkiler sürerken, İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi (İÜDÜG) bir açıklama yaparak, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünün konuya sessiz kalmasına tepki gösterdi. 

“Rektörlük, saklanan, gizlenen gerçeğin ortaya çıkmasından sonra sessizliğini sürdürüyor.” denilen açıklamada “Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğrencilerine, Orman Fakültesi öğrencilerine, Eczacılık Fakültesi öğrencilerine bu durum nasıl açıklanır? Öğrencilerin, alan akademisyenlerinin önemli bir çalışma alanı yok ediliyor. Bahçede, ağaç, çalı, otsu, tropik ve subtropik yaklaşık 5000 adet bitki bulunduğu biliniyor. Bahçe ve seralar her yıl 1000’den fazla öğrencinin yararlandığı da bilinen bir gerçeklik. Üstelik bir başka önemli anlamı da üniversite reformu sonrasında ve de Hitler faşizminden kaçan isimlerin öncülüğünde kurulan bu eşsiz bahçenin kapısı ne yazık ki, öğrencilere, bilim insanlarına kilitlenmiştir. Bahçenin devrine ilişkin yorumlarda alanın Osmanlı zamanında Şeyhülislam’ın arazisi diye devri yapıldığına ilişkin yorumlar da, akıllara ‘Şeyhülislam’lığa dönüşün adımları mı’ sorusunun akıllarda dolaşmasına yol açmıştır.” ifadeleri kullanıldı. 

Botanik bahçesinin, sadece İstanbul Üniversitesi’nin değil, Türkiye’nin ve insanlığın bir değeri olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu değerin korunması da hepimizin sorumluluğudur. Tüm olanlar karşısında sessizliğini koruyan İstanbul Üniversitesi Yönetimini açıklamaya davet ediyoruz. Ve bu kararın derhal iptalini istiyoruz” çağrısında bulunuldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'AİHM'in kararı adalete olan inancı sarstı'

SONRAKİ HABER

Çellist Erol'a yönelik darp Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...