06 Ağustos 2017 11:53

Gaz sızıntısı hayvanları öldürüyor

Manisa Alaşehir'de 2 yıldır süren kükürtdioksit gazı sızıntısı çevrede yaşayan hayvanları öldürüyor.

Paylaş

Nermin UÇTU

Manisa'nın Alaşehir ilçesi kırsal Horzumsazdere Mahallesi'ndeki 2 dönümlük arazide 2 yıldan bu yana süren kükürtdioksit gazı sızıntısı, çevrede yaşayan yaban hayvanlarını öldürdü. Kirpi, keklik, akrep gibi hayvanlar gaz sızıntısından dolayı ölürken, Mahalle Muhtarı Hasan Korkmaz, yetkililerin bir an önce önlem almasını istedi.

Alaşehir ilçesine 12 kilometre uzaklıktaki Horzumsazdere Mahallesi'ndeki 2 dönümlük alanda bundan 2 yıl önce başlayan kükürtdioksit gaz sızıntısı, korkutmaya başladı. Sızıntının olduğu bölgedeki hayvanlar öldü. Demir tellerle çevrilen alana 'Dikkat, gaz kaçağı vardır. Ateşle yaklaşmak tehlikeli ve yasaktır' tabelası asıldı. Horzumsazdere Mahallesi Muhtarı Hasan Korkmaz, keklik, kirpi, akrep gibi birçok hayvanın bu sızıntıdan dolayı öldüğünü söyledi.

'İNSAN SAĞLIĞINA ZARARI YOK DEDİLER'

Yaklaşık 2 yıldan bu yana bu araziden gaz çıktığını kaydeden Muhtar Korkmaz, Manisa Valiliği'ne şikayette bulunduklarını ancak yapılan inceleme ardından insan sağlığına zararlı olmadığının açıklandığını anlattı. Sızıntının neden kaynaklandığını bilmediklerini dile getiren Muhtar Korkmaz, şöyle dedi: "Araziden gaz sızıntısı var. Manisa Valiliği'ne şikayet ettiğimizde Ankara'dan ölçüme geldiler. Ölçüme gelenler 'insan sağlığına zarar yoktur' diye rapor tuttu. Ancak, sürekli hayvanlar ölüyor. Bölgede fazlaca su kaynağı olmadığı için muhtemelen buradaki kükürt dioksit gazı sızan sudan içen keklikler, kirpiler, akrep gibi hayvanlar telef oluyor. 2 seneden beri köyümüzde bunu yaşıyoruz. İlgili yerlere duyuracağız. Çaresine bakılmasını istiyoruz."

Alanın köye 500 metre uzaklıkta olduğuna dikkati çeken Korkmaz, kokudan dolayı mahalle sakinlerinin şikayetçi olduğunu söyledi. Korkmaz, "Köyde yaklaşık 300 kişi yaşıyor. İnsanı da etkiliyor. 10 dakika durmakta zorlanıyoruz. Köye 500 metre uzaklıkta bir alan. Mahalleli kokudan duramıyor, çok şikayetçiyiz" diye konuştu.

VALİLİK: ALAŞEHİR'DEKİ GAZ SIZINTISI İNCELENECEK

Manisa Valiliği, Alaşehir İlçesi'ndeki gaz sızıntısı nedeniyle meydana gelen hayvan ölümleri üzerine açıklama yaptı. Konuyla ilgili ileri teknik ve tedbirler alınması için Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ile birlikte çalışma yapılacağı duyuruldu.

Alaşehir İlçesi Horzumsazdere Mahallesi'nde dün gaz sızıntısı nedeniyle hayvan ölümleri yaşandığı bildirilmişti. Manisa Valiliği, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. 2017 yılının Nisan ayında gaz sızıntısı olduğunun iletildiği, MTA, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından incelendiği belirtildi. MTA ekipleri ve mahalle muhtarı ile Horzumsazdere Mahallesi'nin 1-1.5 kilometre dışında gaz çıkışı tespit edilen noktalarda ölçüm yapıldığını ve sınır değerlerinin üzerinde hidrofen sülfür gazı tespit edildiği bildirildi. Ancak aynı tarihlerde mahalle içinde yapılan ölçümlerde gaz çıkışı tespit edilmediği belirtilerek, şu açıklamaya yer verildi:

"Mahalle içinde (meskun alanda) aynı tarihte yine MTA ekiplerince yapılan ölçümlerde ise hidrojen sülfür ve diğer gazlara rastlanmadığı raporlanmıştır. MTA uzmanlarınca mahallede hissedilen kokunun kaynağının hidrojen sülfür gazı olduğu ve rüzgar yönüne göre zaman zaman meskun mahalle de ulaştığı değerlendirilmiştir. Yine bahsi geçen raporda, gaz çıkışının olduğu alanda özellikle gaz çökmesi ve yoğunlaşması yaşanabilecek çukur bölgelerin (genellikle aynı zamanda sulak alanlar) küçükbaş ve büyükbaş hayvanların bu bölgelere girerek olumsuz etkilenmelerine mani olmak üzere, güvenlik çemberine alınması teklif edilmiş olması sebebiyle Alaşehir Belediye Başkanlığı talimatlandırılarak gaz çıkışının olduğu yerler ve gazın çökme alanları güvenlik çemberine alınmış ve uyarıcı levhalar yerleştirilmiştir. Uzmanlarca, oldukça hareketli olan bölge jeolojisinin doğal yollarla bu gazı ürettiği Valiliğimize iletilmiştir. Konuyla ilgili ileri tetkik ve tedbirler konusunda Valiliğimizce, MTA Genel Müdürlüğünden ayrıntılı bir destek çalışması talep edilmiştir. Alınacak teknik raporlar sonrası gerekleri ilgili kurumların eşgüdümü ile icra edilecektir." (Manisa/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kaza yapan düğün aracına ilk müdahale CHP'li vekillerden

SONRAKİ HABER

Yüksel Caddesi'nde 271. gün: Yine polis saldırısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...