06 Ağustos 2017 08:17

Stockholm Onur Yürüyüşü’ne binlerce kişi katıldı

İsveç’te bu yıl 20.'si düzenlenen Stockholm Onur Yürüyüşü’ne binlerce kişi katıldı. 

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Onur Yürüyüşünde bir grup İsveçli Rakka'nın IŞİD’den kurtarılması operasyonuna katılanlara destek için üzerinde “Stockholm'de LGBT'lerden Rakka'daki özgürlük savaşcılarına sevgiler” yazılı pankartlarıyla yürüdü. Geçtiğimiz hafta Rakka operasyonu içerisinde yer alan TQILA (The Queer Insurrection and Libaration Army, Eşcinsel İsyan ve Kurtuluş Ordusu) adlı grup, Stockholm’de düzenlenen Onur Haftası’na sevgi mesajı yollamıştı. 

Stockholm il merkezinde başlayan yürüyüşe yaklaşık 45 bin kişi katıldı. Yaklaşık yarım milyon kişi de yürüyüşü izledi. Yüüyüş 4,3 kilometre boyunca sürdü. 

Irkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratları  ve Hıristiyan Demokratlar dışında parlamentoda grubu bulunan tüm partiler ve İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı 14 federasyandan 13'ü gösteride yer aldı. 

Geniş bir katılım sağlayan sendikaların kortejinde işçilerin somut taleplerini gündeme getiren döviz ve pankratlar taşındı. Trampet çalan işçiler zaman zaman enternasyonal marşını söyledi. 

Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da,  askerler, polisler, papazlar, öğretmenler, doktorlar ve sağlık çalışanları, araştırmacılar grup halinde kendi özgün taleplerini içeren döviz ve pankratlar taşıyarak yürüyüşe katıldı. 

“Barış ve demokrasi için Türkler” adlı bir grup oluşturan Türkler de Onur Yürüyüşüne katıldı. Onur Yürüyüşüne İsrail, Büyükelçilik düzeyinde katılırken, Kürtler kortejin en çoşkulu ve alkışlanan grupları arasında yer aldı. 

NAZİLERDEN YÜRÜYÜŞÜ DURDURMA GİRİŞİMİ

10-15 kişilik Nazi bir grup, yürüyüşü engellemek için girişimde bulundu. Yola dizilen Kuzey Gençlik adlı grup üyesi Naziler, homofobik ve yabancı karşıtı sloganlar attı. Polis ırkçıları yoldan uzaklaştırdı. Stockholm polisinin basın görevlilerinden Mats Eriksson, kimlikleri belirlendikten sonra serbest bırakılan Naziler hakkında düzeni bozmak suçundan soruşturma açılacağını söyledi. 

ALTERNATİF LGBT FESTİVALİ DÜZENLENDİ

Stockholm Onur Festivali'nin ticarileştiğini ve apolitikleştiğini söyleyen otonom gruplar da “Devrimci Alternatif” adını verdikleri 3 gün süren bir festival düzenledi.  Onur Festivali'ne giriş ücretlerinin pahalı olduğuna dikkat çekerek, göçmen, işsiz ve düşük gelirlilerin katılımlarını sağlamak için alternatif bir LGBT festivali örgütlediklerini söyleyen festival organizatörleri, Stockholm Onur Festivali yöneticilerini LGBT'lilerin sorunlarına ağırlık verme yerine eğlence geceleri ve konserler düzenlemekle eleştirdi.

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da sürücü, köpeği bilerek ezip kaçtı

SONRAKİ HABER

Çocuk işçiler: Dershanelerin adı gitti, ücreti kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...