19 Temmuz 2012 10:26

Kürtajda yasak yok baskı var

Hükümetin kürtaj raporunun ayrıntıları ortaya çıktı. Hürriyet’in haberine göre TBMM tatile girdiği için yeni döneme bırakılan  kürtaj taslağında 10 hafta sınırı değişmedi ancak 10 haftanın üzerinde kürtaja izin veren kadına 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Sağlık personeline ise  &ldquo

Kürtajda yasak yok baskı var
Paylaş
Eda Yıldırım

HEM HEKİM HEM KADIN ÜZERİNDE BASKI

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Osman Öztürk, kürtaj taslağında yer alan uygulamalarla Hükümetin hem kadınlar hem de sağlık personeli üzerinde baskı oluşturmaya çalıştığını ifade etti. Tıbbi zorunluluk olmadan 10 hafta üzerinde kürtaja izin veren kadına 3 yıla kadar hapis istenmesinin de, yine kadın üzerinde yaratılmak istenen psikolojik baskı olduğuna işaret eden Öztürk, daha önce de hapis cezası uygulamasının var olduğunu ancak bunun uygulanmadığını ifade etti. Kürtaj hakkı üzerindeki bu baskıların kadınları merdiven altı yöntemlere iteceğine de dikkat çeken Öztürk, bunun annenin sağlığını tehlikeye sokacağını hatırlattı. Öztürk, “Zenginler bedeli ne kadar paraysa ödeyip kürtajı yaptıracak ama yoksul olan kadın parası olmadığı için güvenli olmayan koşullarda düşük ya da kürtaj yollarına başvuracak” dedi. Öztürk, Hükümetin sağlıklı doğum kontrol yöntemlerini ulaşılabilir kılması gerektiğini ifade etti.

‘VAR OLAN BASKI YASAL HALE GELİYOR’

Taslakta yer alan en problemli düzenlemelerden bir tanesinin anne adayı ve çiftlere danışmanlık hizmeti verilmesi olduğunu ifade eden Av. Meriç Eyüboğlu da uygulama için “ikna odası” benzetmesini yaptı. “Daha hekimler tarafından bebeğin kalp atışlarının dinlendiği sırada, ‘o bir canlı’ denilerek anne ve baba üzerinde bir baskı oluşturuluyordu” diyen Eyüboğlu, bu baskının artık yasal güvence altına alındığını kaydetti. Yasal süreyi aşan kürtajlarda hapis cezası uygulamasının daha önce de mevcut bir uygulama olduğunu söyleyen Eyüboğlu, “Bu taslakta hapis cezasının tekrar öne çıkartılması kadına gözdağı vermektir” yorumunu yaptı.

12 HAFTA OLMALI

Sağlık personeline tanınan görevden çekilme hakkına da değinen Eyüboğlu, “Hekimlerin zaten aciller dışında hasta reddetme gibi bir hakkının olduğunu biliyorum. Bunun özellikle kürtaj konusunda tekrar vurgulanmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyorum” dedi. Kürtaj süresinin yasal sınırı için on haftanın yeterli olmadığını kaydeden Av. Meriç Eyüboğlu, gebeliğin anlaşılması için yasal sürenin en az 12 hafta olması gerektiğini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)


KÜRTAJ TASLAĞINDA NELER VAR?

* Kürtajın süresinin yasal sınırı, yeni taslakta da 10 hafta olarak kaldı. 10 haftanın üzerinde gebelik sonlandırılması için ise tıbbi zorunluluk aranacak.

*Kürtajı sadece kadın doğum uzmanları yapabilecek. Yasal sınırı aşan gebeliklerin sonlandırılmasında ise  eğitim hastaneleri ve sağlık kurullarına yetki verilecek.

* Bundan sonra  bütün aile sağlığı merkezlerinde gebeliğin erken tespitine yönelik hassas testler yapılacak. Gebelik sonlandırılmadan önce anne adayı veya çiftlere bir heyet tarafından danışmanlık hizmeti verilecek.

* Anne adayının ve çiftlerin kararlarını gözden geçirme süreleri gebeliğin 10’uncu haftasını geçmemek kaydıyla 2 ila 4 gün olacak.

* Nüfus planlaması kanunu ve tüzüğü kaldırılarak yerine Üreme Sağlığı Hizmetleri Kanunu çıkarılacak. Üremeyi takip edecek “Üreme Sağlığı Yüksek Kurulu” kurulacak.

* Hükümet, düşük için kullanılan ilaçları denetim altına alırken ertesi gün haplarını ücretsiz verecek.

* Ağrısız doğum hizmeti yaygınlaştırılacak

* Çalışan kadınlar için doğum sonrası verilen 8 haftalık ücretli izin 6 aya çıkarılacak ve süt izninin 2’nci 6 aylık döneminde verilen süt izni süresi 1.5 saatten 2 saate çıkarılacak.

* Çalışan ve çocuk sahibi olan annelere kreş yardımı yapılacak, çocuk yardımı artırılacak. Kadının iş ve aileye uyumunun sağlanması için evden çalışması da önerilecek.

ÖNCEKİ HABER

Kapıcılar 3 aydır Bayraktar’dan randevu bekliyor!

SONRAKİ HABER

Haklarınız için örgütlenin, mücadele edin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa