06 Ağustos 2017 07:54

Şikayet geri çekilmesine rağmen akrabanın istismarına ceza

Mahkeme akrabanın cinsel istismarına ceza verdi: Çocuk, akraba diye sosyal baskı yaşadığı için gerçeği anlatmıyor. 

Paylaş

Felat BOZARSLAN
 

Diyarbakır'da 13 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan akraba 32 yaşındaki A.Ö., çocuğun ve ailenin şikayetini geri çekmesine rağmen 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme ceza oranında herhangi bir indirim de yapmadı. Gerekçeli kararında da “Sanığın tarafların yakın akrabası olması, sosyal baskı ve endişe nedeniyle mağdurun gerçeği anlatmadığını, buna rağmen cinsel istismar suçunun sabit olduğu” diye ifade etti.
 
Ergani ilçesinde 13 yaşındaki İ.Ö., 2016 yılında rehberlik öğretmenine anne ve babasının kuzeni olan (anne ve baba teyze çocukları) 32 yaşındaki İ.Ö.'nün cinsel tacizine uğradığını söyledi. Rehberlik öğretmeninin konuyu polise bildirmesi üzerine soruşturma başlatılırken, şüpheli İ.Ö. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturmayı tamamlayan savcılık, şüpheli İ.Ö. hakkında “sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı” ve “Çocuğa karşı cinsel taciz” suçlarından 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

 

‘AİLE İÇİNDE GÖRMEZDEN GELİNİYOR’

 

Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın iddianamesinde, çocuğun koktuğu için olayı annesine anlatmadığını ve tacizin belli aralıklarla devam ettiğini belirten savcı, çocuğun ailesinin olayın doğruluğuna inanmadığını ve şikayetçi olmadığını kaydetti. Bölgenin kapalı toplumsal yapısı dikkate alındığında cinsel olaylarda çocuğun hakkını arayamadığını belirten savcı, çocuğun şüpheliden, kendi ailesi ve çevreden çekinebileceğine dikkat çekti. Cinsel istismar gibi suçların delillendirilmesinin, içerdiği güçlüklerden dolayı aile ve toplum içerisinde üstünün kapatıldığını ve görmezden gelindiğini belirten savcı, şüphelinin mağdurun anne ve babasının kuzeni olması nedeniyle olayın aile içerisinde saklanmaya çalışıldığı ve üzerinin örtüldüğünü vurguladı.

 

‘ANNE VE BABA, ŞÜPHELİYİ KORUDU’

 

Küçük çocuğun anne ve babasının şüpheliyi korumaya yönelik ifade verdiğini ve kızlarının epilepsi hastalığını kullanarak ifadesine itibar edilemeyeceğini göstermeye çalıştığını ifade eden savcı, şüphelinin çocuğu istismar ettiğini vurguladı. Savcı A.Ö.'nün çocuk üzerinde baskı yarattığını da kaydetti.

 

SANIK ‘BANA İFTİRA ATTI’ DEDİ

 

Tutuklu yargılanan sanık A.Ö. ifadesinde, çocuğun annesinin başkasıyla ilişki yaşadığını ileri sürerek, “Kendisini uyardım, ancak ilişkiye devam etti. Sonra mağdurun öğretmeni beni şikayet etti ve tutuklandım. Mağdur, kızım sayılır. Ben onlar için canımı veririm. Çocuğun annesi ilişkisini açıkladığımı düşününce bana iftira attı. Eşimle boşanma durumuna geldik. Mağdur hasta olduğu için onu seviyoruz ve sarılıp, öpüyoruz" dedi.

 

Çocuğun annesi A.Ö. ve babası U.Ö. ise duruşmada verdikleri ifadelerinde, "Sanık ikimizin de teyzesinin oğludur. Bu suçu işlediğini sanmıyoruz. Kızımızın anlattığı şeylerin doğru olmadığını düşünüyoruz. Şikayetçi değiliz. Kızımız hasta olduğu için herkes onu sever. Kızımızın bunu yanlış anladığını düşünüyoruz" dedi.
 
Soruşturma sırasındaki ifadelerinde sanık A.Ö.'nün kendisine yaptıklarını anlatan çocuk İ.Ö. de yargılama sırasında şikayetinden vazgeçti.

 

‘SOSYAL BASKI VE ENDİŞE’

 

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, “Sanığın tarafların yakın akrabası olması, sosyal baskı ve endişe nedeniyle, mağdurenin yaşantısındaki muhtemel sonuçları dikkate alındığında, küçük çocuğun ilk ifadesinin gerçeği yansıttığını” söyledi. 15 yaşını tamamlamamış çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan savcı, A.Ö.'nün cezalandırılmasını istedi. 
 
Kararını açıklayan mahkeme, sanık A.Ö.'nün “Sarkıntılık suretiyle çocuğun cinsel istismarı” ve “Cinsel taciz” suçlarından 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. Cezasında bir kez artırım yapan ve herhangi bir indirim uygulamayan mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Gerekçeli kararı açıklayan mahkeme, “Sanığın tarafların yakın akrabası olması, sosyal baskı ve endişe nedeniyle mağdurun gerçeği anlatmadığını, buna rağmen cinsel istismar suçunun sabit olduğunu” kaydetti. (Diyarbakır/DHA)

 

{{327194}}

 

{{319797}}

ÖNCEKİ HABER

Okul yapımı için bağışlanan araziye 11 yıldır çivi çakılmadı

SONRAKİ HABER

Antalya'da sürücü, köpeği bilerek ezip kaçtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...