06 Ağustos 2017 06:28

Laodikya antik kentindeki cadde yeniden ayağa kaldırılacak

Denizli Eskihisar'da yer alan Loadikya Antik Kenti'nde 1500 yıl önceki depremde yıkılan Stadyum Caddesi, yeniden gün yüzüne çıkarılacak.

Paylaş

Denizli'nin Eskihisar Mahallesi'ndeki UNESCO Geçici Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Loadikya Antik Kenti'nde, 1500 yıl önceki depremde yıkılan Anadolu'nun en büyük stadyumuna ulaşımı sağlayan Stadyum Caddesi, ayağa kaldırılacak. Kazı çalışmaları için Merkezefendi Belediyesi yaklaşık 1 milyon liralık destek sağlıyor.

Roma Dönemi'nde Anadolu'nun en büyük metropol kenti olan ve depremlerle yıkılan Merkezefedi İlçesi Eskihisar Mahallesi'ndeki Laodikya Antik Kenti'nde kazı çalışmaları, Prof.Dr. Celal Şimşek başkanlığında sürdürülüyor.

İmparatorlara ait heykeller başta olmak üzere çok sayıda değerli tarihi eserler de gün yüzüne çıkarılıyor. Kazı çalışmaları kapsamında caddenin depremden önceki haline getirilmesi için Laodikya kazı heyeti tarafından hazırlanan proje, Merkezefendi Belediyesi tarafından kabul edildi.

  • İncil'de adı geçen 7 kiliseden birinin de bulunduğu antik kent, Roma döneminin en büyük hamamı, gladyatör dövüşleri ve spor müsabakalarının yapıldığı stadyumla dikkat çekiyor.
  • Belediyeden bir heyetle antik kenti ziyaret eden Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu stadyum caddesinde inceleme yaptı, kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek'den bilgi aldı. Subaşıoğlu, vatandaşları antik çağdan günümüze ulaşmış bu şehre ziyarete davet etti.
  • Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ise, Laodikya antik kentini 2013 yılında UNESCO Geçici Dünya Kültür Mirası listesine soktuklarını anlattı ve kent hakkında detaylı bilgi verdi.

Kazı Heyeti Başkanı Şimşek, şu bilgileri verdi:

"Suriye caddesinden ayrılan batı kısmındaki stadyum caddesi bizim için çok önemli bir arter. Stadyum caddesi, güney hamam kompleksine ve Anadolu'nun en büyük hamamı ve bunun yanında Anadolu'nun en büyük stadyumuna bağlanan çok önemli bir aks. Caddenin 150 metrelik kısmını ayağa kaldırma işini Merkezefendi Belediyesi'yle yaptığımız proje kapsamında sürdürüyoruz. Gerçekte bu cadde 1500 yıl önce olan depremde, Milat Sonra 494 depreminde caddenin yıkıldığı şeklinde ortaya çıkardık. Caddenin doğu kısmında kaldırım var. Ortada cadde ve batı kısımdan güney yöne doğru uzayan sütunlu galeri ve üstündeki kemerlerle yükseltilen sundurma çatının olduğu bölüm var. Bu projenin bitişinde 1500 yıl sonra stadyum caddesi hayat bulmuş olacak. Önemli bir turizm alanı olan Laodikya'da antik kentinde bir değer daha dünya kültür mirasına kazandırılmış olacak. Belediyenin bize destek vermesi ve önümüzdeki projeleri de destekleyeceğini açıklaması bizi çok sevindirdi. Burası Anadolu'nun en büyük metropol kenti, özelikle de 7 kiliseden birisine sahip bir kent. Laodikya dünyada tanınan bir yer olmaya aday." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Cizre surları yapılaşma nedeniyle toprağa gömüldü!

SONRAKİ HABER

'Mücadelemiz saldırganlar ağır cezalar alana dek sürecek'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...