06 Ağustos 2017 01:04

'Taviz verilsin istemiyorsak sürecin parçası olmalıyız'

Türk Metal Sendikasının 117 bin metal işçisini ilgilendiren MESS grup sözleşmesi için açıkladığı taslağı Bosch işçileriyle konuştuk.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Türk Metal Sendikasının 117 bin metal işçisini ilgilendiren MESS grup sözleşmesi için açıkladığı taslağı Bosch işçilerine sorduk. Taslağın fabrikada büyük oranda olumlu karşılandığını ancak Türk Metal’in hep yaptığı gibi ‘Yüksek açıklayıp düşük zamma imza atacağı’ düşüncesinin hakim olduğunu belirten Bosch işçileri, “Eğer yüzde 38’in bir puan altına imza atılmasını istemiyorsak bu sürecin takipçisi ve bir parçası olmalıyız” dedi. Görüştüğümüz işçiler, grup sözleşmesi kapsamındaki bütün metal işçilerine “Bizler ‘Söylediklerini alamazları değil, kazanmak için nasıl mücadele vermeliyizi’ tartışmalıyız” çağrısı yaparak, bunun dışındaki tartışmaların MESS ve Türk Metal yönetiminin işine geleceği uyarısında bulundu.

‘ASIL İŞ BİZE DÜŞÜYOR’

Görüştüğümüz bir Bosch işçisi; “Bu taslağa benim gördüğüm kadarıyla kimse itiraz etmiyor rakamsal olarak. Ama herkesin kafasındaki soru şu: Sonrası ne olacak? Orası önemli... Açıklanan oranların kendisi açısından neye denk  geldiğini tam olarak anlamayan işçi de net olarak şunu söylüyor; ‘2 bin TL alıyorsam en az 500 TL net zam alınmalı, onun altı asla olmaz.’ Tabii bu, kıdemli olan işçiler için zamdan beklentileri artırıyor” dedi.

Türk Metal’in açıkladığı rakamların altında bir sözleşmeye imza atmaması için işçiler olarak sürece dahil olmaları gerektiğini ifade eden işçi, şunları söyledi: “Eğer biz, ‘yüzde 38’in bir puan altına imza atılmasını istemiyoruz’ der ve bu sürecin takipçisi olarak her türlü mücadeleye var olduğumuzu sürekli dillendirirsek temsilciler bunu gerekli yerlere iletirler. O zaman Türk Metal’in geçmiş dönemlerde imzaladığı gibi bir sözleşme olmaz. Temsilciler işçinin nabzını sürekli tutuyorlar gelip sorular sorarak. Taslağı sahiplendiğimizi görürlerse işçiyi yarı yolda bırakmaları zor olur. Burada asıl iş bizlere düşüyor; Taslağı sahiplenmekte ve Türk Metal’e ‘Gelin bu zorlu süreçte talepleri birlikte alalım’ demekte... Yoksa Türk Metal ‘Şunu dayattılar, bunu dediler, şu oldu bu oldu’ deyip yine tavizler verir.” 

‘SÖYLEDİKLERİNİ ALAMAZLAR’I DEĞİL NE YAPACAĞIMIZI TARTIŞALIM 

“Bize açıkladığınız taslağın yarısına imza atıp sakın gelmeyin demeliyiz” diyen bir başka Bosch işçisi şu uyarıda bulunuyor; “Bunu sadece Bosch’da değil bütün fabrikalarda dillendirmeliyiz. Alttan basınç uygularsak biz kazanırız. Bir de ‘Söylediklerini alamazlar’ı değil ‘Bu sözleşmeyi nasıl kabul ettiririz’i tartıştırmalıyız. Kazanmak için nasıl mücadele verilmeli, onu tartıştırmalıyız. Bunun dışındaki tartışmalar Türk Metal’in işine gelir.”

‘ATANMIŞ DEĞİL, SEÇİLMİŞ TEMSİLCİLER OLSUN’

Temsilcilerin sürekli olarak kendilerine “Bize destek olun, yanımızda olun, bu sözleşme iyi bir sözleşme olacak” dediğini aktaran işçi, sendika yöneticilerine şöyle seslendi: “Bu açıklanan taslaktan bir puan bile aşağı inilmeyecek kararlılığıyla yanınızdayız ve sürece dahil olmak istiyoruz. Masada bizim seçtiğimiz temsilciler olsun. Nelerin konuşulduğuna, ne dendiğine biz şahit olmak istiyoruz. Bize şube başkanları anlatmasın neler olduğunu. Eğer bu şekilde dahil olursak bu sözleşme iyi olur. Zorlu bir dönem, OHAL var, yasaklar var, ama işçi direk içinde olursa bunlar bir şekilde ortadan kalkar. Şube başkanı bize gelip ‘Masada ne konuşuluyorsa gelip sizlere anlatacağım, siz olur vermeden de bu sözleşme imzalanmayacak’ diyor. Biz de diyoruz ki, sen anlatma o masada bizden biri olsun.” 

‘AÇIKÇASI İNANCIM YOK, TASLAĞA BAKMADIM BİLE’ 

Geçmişte imzalanan sözleşmeler nedeniyle Türk Metal’e hiç güvenmediğini belirten başka bir işçi “Açıklanan oranlara bakıp hiç hesaplama yapmadım bile. Benim gibi düşünen birçok arkadaş var. Demin arkadaşlar da söyledi, bu taslağı eksiksiz kabul ettirsinler, iyi bir sözleşme olur. Ama geçmiş örnekler göz önünde durunca benim açıkçası inancım yok” dedi. Sürekli ‘Bize güvenin, merak etmeyin’ demekle olmayacağını söyleyen işçi, “Bizim merak etmememizi ve güvenmemizi istiyorlarsa işçiyi bu sürece hazırlamaları gerek. OHAL koşullarında gideceğiz bu sözleşmeye, eskisinden daha zorlu bir süreç, o yüzden ‘merak etmeyin demek yerine, gelin birlikte bu mücadeleyi verelim ve alalım’ denmeli. Yani işçi bu sürecin bir parçası olmalı, dışardan izleyici olmamalı” diye konuştu. 

ÇALIŞMA KOŞULLARI DÜZELTİLMELİ

Herkesin paraya odaklanmasını eleştiren işçi, işten atmalar ve çalışma koşullarına dikkat çekti: “Geçenlerde fabrikada işçi çıkarımı oldu, Türk Metal ağzını açmadı! Çıkarılan işçileri korumayan nasıl bu söylediklerini alacak, iş güvencesinden bahsedecek sözleşmede? Çalışma koşullarımız giderek ağırlaşıyor, iki tezgaha bakanlar şimdilerde dört tezgaha bakar durumda. Durum böyle olunca üretilen malların kalitesi düşüyor. Sağlıklı çalışma koşullarının oluşması bu sözleşmede önemli maddelerden biri olmalı bence ve bunun üzerinde durulmalı. Sağlık elden gittiğinde iş de elden gidiyor. Bizlere sözleşme öncesi beklenti anketi yaptılar ve bunun sonucunda bu taslağı oluşturdular. Şimdi de bu taslağı işçilerin onayına sunmaları gerekiyor.”

‘4 BİN 800 TL’YE KARŞI TAVİZ Mİ VERİLDİ?​’

“İşçinin dahil olmadığı bir süreçte bu talepler kabul olmaz” diyerek Türk Metal yönetimine güvensizliğini dile getiren bir işçi, Bosch işçisine özgü başka bir talebi hatırlattı. 

“Bosch’a verilecek olan 4 bin 800 TL verilmemişti MESS tarafından. Ama şimdi temsilciler çok rahat bir şekilde, ‘Bu para alınacak’ diyorlar. İnsanın aklına, bunlar MESS’le bir pazarlık yaptılar ki bu kadar rahat alacağız diyorlar, diye gelmiyor değil” diyen işçi, “Madem rahat alacaksınız şimdi alın, sözleşmeyi niye bekliyorsunuz? 4 bin 800 TL’ye karşı taslakta bazı tavizler çoktan verildi mi yoksa” diye sordu.

‘BOSCH SEVİYESİNE ÇEKME YOK’

Türk Metal’in açıkladığı taslaktaki zam oranının ilk bakışta iyi gibi göründüğünü belirterek “Ama işin aslı göründüğü gibi değil” diyen bir Bosch işçisi, şunları anlattı: “Pevrul Kavlak sürekli bağırıyordu, ‘Bu sözleşmede Bosch seviyesine çekeceğiz herkesi’ diye. Ama açıkladıkları taslakta Bosch seviyesine çekme falan yok. Bosch’da 2011’de işe giren bir işçinin saat ücreti 11.20 civarında. Türk Metal’in taslağında 2011’de işe giren bir işçinin saat ücreti 10.15’e çekiliyor. Arada 1 lira fark var. Seyyanen ve kıdeme göre zam yapılacak, bir de bunun üzerine bu zam oranları bize de yansıyacağı için aradaki fark kapanmamış olacak. Kelime oyunu var burada ve taslakta grup ayrımı yok. Orası da kafa karıştırıcı bir nokta olarak duruyor.”

ÖNCEKİ HABER

‘Dunkirk’ün saklanan hikayesi

SONRAKİ HABER

Katar krizinden kimin ne çıkarı var?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...