05 Ağustos 2017 19:10

280. F Oturumu: Sabahat Çetinkaya serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesince hasta mahpusların serbest bırakılması için her hafta yapılan F Oturumunda bu kez Sabahat Çetinkaya'nın durumuna dikkat çekildi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, cezaevlerindeki hasta mahpusların serbest bırakılması için her hafta olduğu gibi bu hafta da F oturumu gerçekleştirdi. Bugünkü F Oturumu'nda hasta mahpus Sabahat Çetinkaya'nın sağlık durumuna dikkat çekildi. Çetinkaya ve tüm hasta tutsakların tedavi koşullarının sağlanması ve serbest bırakılması talep edildi.

Galatasaray Lisesi önünde "280. Hafta F oturması Sabahat Çetinkaya serbest bırakılsın", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır","Tecrit öldürüyor F tipi hapishaneler kapatılsın" pankartı açan tutuklu yakınları ve insan hakları savunucuları "Sabahat Çetinkaya serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit iskencesine son", "Onursuz arama işkencesine son", "İnsan haklarıyla insandır", "Susma suça ortak olma", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları atıldı.

280'İNCİ F OTURUMU

280. F Oturmasında basın açıklamasını İHD Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin okudu. Acettin, "OHAL ile birlikte yaygınlaşan devletin cezasızlık politikası sonucu hapishaneler tam anlamıyla idarelerin keyfiyetine bırakılmış; mahpusların her türlü hak ve özgürlükleri ortadan kaldırılmıştır. Bu duruma tepki gösteren mahpuslar ise her türlü psikolojik ve fiziksel şiddet ve işkence ile karşı karşıya kalmaktadır" dedi.

Tecrit politikası ile yalnızlaştırılan, sohbet, spor gibi sosyal aktivitelerin yasaklanması ile hayattan soyutlaştırılmaya çalışılan tutsakların tedavi hakları da sağlık konusundaki keyfi uygulamalar ile engellendiğini ifade eden Acettin, Sabahat Çetinkaya'nın durumunu şöyle anlattı: Sabahat Çetinkaya, 2016 yılı başlarında Mardin/Derik Belediye Eş Başkanı iken gözaltına alınmış ve sonrasında tutuklanarak Ankara/Sincan F Tipi Kapalı Hapishanesine gönderilmiştir. Yaklaşık bir buçuk yıldır tutuklu bulunan Sabahat Çetinkaya, hakkında başlatılmış üç soruşturma olmasına rağmen bu soruşturmaların sadece bir tanesinden iddianame hazırlanmış ancak o iddianame de henüz mahkeme tarafından kabul edilmemiştir. Ayrıca bu soruşturmalarla ilgili Adalet Bakanlığı tarafından verilen soruşturma başlatma izinlerine yönelik Danıştay'a yapılan itiraz sonucu soruşturmaya konu olaylar sırasında görev başında olmadığının anlaşılması nedeniyle Bakanlık tarafından verilen iznin kaldırılmasına karar verilmiştir. Zira Sabahat Çetinkaya o dönemlerde kalp rahatsızlığı ile ilgili sürekli olarak İstanbul'a gelip gittiği için izin almıştır ve görev başında bulunmamaktadır.Sabahat Çetinkaya'nın kalp hastası olmasının yanında yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıkları da vardır. 2015 yılının sonunda İstanbul'da anjiyo olmuştur. Hala devam eden ciddi kalp rahatsızlığı bulunmaktadır. Bir yıldan uzun süredir tutuklu olmasına rağmen kalp hastalığının ciddi olmadığı gerekçesi ile uzun süre hastaneye sevk edilmemiştir. Yaklaşık 15 gün önce ise hastaneye sevk edilmiş, burada birtakım tetkikler yapıldıktan sonra hapishaneye geri götürülmüştür. Sonuçlara ya da ameliyata ilişkin henüz bir gelişme yoktur. Ayrıca yakın zamanda kasıklarında ve bacaklarında şişme olmuştur. Bu duruma kendi çabaları ile müdahale etmiş ve şişliklerin biraz da olsa inmesini sağlamıştır. Zaten ciddi olan sağlık durumu hapishane koşullarında daha da kötüleşmektedir.

Acettin, hasta mahpusların tedavileri önündeki engeller kaldırılması, ciddi sağlık sorunları yaşayan ve hapishane koşulları iyileşme olanağı olmayan hasta mahpusların serbest bırakılmasını talep etti. (İstanbulEVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Ruhani, yemin töreninde ABD'yi sert ifadelerle hedef aldı

SONRAKİ HABER

13 yaşındaki çocuğa cinsel istismardan tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...