05 Ağustos 2017 12:15

Sarıaltun: Sur’da yaşananlar sürgündür

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Genel Başkanı Orhan Sarıaltun, Sur’da yurttaşların sürgüne zorlandığını belirtti.

Paylaş

Sur'daki hayata geçirilmek istenen yıkımı yerinde izleyen Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Genel Başkanı Orhan Sarıaltun, Sur’da yurttaşların sürgüne zorlandığını belirterek, Sur’un yıkılmaması için ellerinden gelen mücadeleyi vereceklerini ifade etti.

UNESCO tarafından “Dünya Tarihi Miraslar Listesi”ne alınan Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde yaklaşık iki yıldır “sokağa çıkma yasağı” uygulanıyor. Mart 2016 tarihinde “acele kamulaştırma” kararı verilen ilçe, yine 6306 sayılı Yasa ile “riskli alan” ilan edildi. Ardından Sur’da, evlerle birlikte kültürel mirasın da yıkımına başlandı.

Sur’un Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinde devam eden yıkımı gözlemlemek için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) heyeti ile birlikte Diyarbakır’a giden TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun, Sur’a ilişkin gözlemlerini dihaber ile paylaştı. Sarıaltun, “Sur’u gözle görünce çok üzüldük. Çünkü yıkım ile birlikte hem sosyal hayat yok ediliyor, hem de tarihsel doku” dedi. 

Sarıaltun, Sur’da yaşayan insanların bir çeşit sürgüne tabi tutulduğunu ifade etti. Sur yıkımında uygulanan yöntemin orada yaşayan yurttaşlar için yeni bir yıkım olduğunu belirten Sarıltun, “Alanda direnen, kalmak isteyen, haklı olarak evlerini terk etmek istemeyen insanlar ile diyalogumuz oldu. Uygulanan yöntemin bu insanlar için yeni bir yıkıma dönüştüğünü gördük” diye konuştu. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Diyanet’in çok eksiği var

SONRAKİ HABER

Balâlıları eşekli afiş kızdırdı: Derinden yaralandık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...