05 Ağustos 2017 08:02

Suriye işçiler: Mecburiyetimizi fırsata çeviriyorlar!

İnşaatlarda düşük ücretlere güvencesiz çalıştırılan Suriyeli işçiler, 'Mecbur olduğumuz için ses çıkaramıyoruz. Bunu fırsata çeviriyorlar' diyor.

Paylaş

Türkiye'nin birçok yerinde ağır iş kollarında çalışmak zorunda kalan Suriyeli mülteciler, düşük ücretler ile çalışıyor. Şam'dan göç etmek zorunda kalan ve Manisa'nın Turgutlu ilçesinde inşaat işlerinde çalışan mülteciler ise zaten düşük olan ücretlerini dahi alamadıklarını dile getiriyor. Aynı zamanda iş güvenliği ve sosyal güvenceden yoksun çalıştırılan mülteci işçiler, iş kazalarıyla da yüz yüze. İşçiler, Türkiye'de yoksulluğun ve krizin yükünü omuzladıklarını söylüyor. 

FAZLA MESAİ YAPMAK ZORUNDALAR

Türkiye'ye 5 yıl önce geldiğini belirten Siyamed Muhammed, inşaatlarda iş yüklerinin ağır olduğunu belirtiyor. Yaptıkları ağır işe rağmen hak ettikleri ücreti alamadıklarını belirten Muhammed, çalışma koşularının ağırlığının kendilerine hastalık olarak döndüğünü ancak hastanelerde de kendilerini ifade edemedikleri söylüyor. Muhammed, tüm bunlara rapmen aldıkları ücretlerin gündelik ihtiyaçlarına zor bela yettiğini ve Suriye'de iken inşaatta kazandıkları ücret ile Türkiye'de kazandıkları arasında dağlar kadar fark olduğunu dile getiriyor. Paralarının her kuruşunu emekleri ile kazandıklarını belirten Muhammed, fazla mesai yapmak zorunda kalmaktan şikayetçi ve Suriyelilere dönük saldırgan yönelimlerden yakınıyor. 

ÜCRETLERİ YA VERİLMİYOR YA DA EKSİK VERİLİYOR

Daha önce ırkçı saldırılara maruz kaldıkları için ailesi ile birlikte sürekli kent değiştirdiğini belirten Adil Salam ise, Şam'da şoförlük yapıyormuş. Suriye'de dayanışma sıkıntısı, Türkiye'de ise geçim sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Salam, fazladan çalışmalarına rağmen ücretlerini alamadıkları, ya da eksik aldıklarını anlatıyor. Ücretlerini isteme haklarının da olmadığını belirten Salam, başvuracakları bir merci olmadığı gibi itiraz ettiklerinde ise, ya kampa ya da Suriye'ye geri gönderilmekle tehdit edildiklerini aktarıyor. Salam, savaşın başlaması ile birlikte kadın, yaşlı, çocuk çok sayıda akrabasını kaybettiğini, yaşadıklarını ömrü boyunca unutmayacağını söylüyor. 

GÜVENCELERİ YOK

Türkiye'de çalışmaya başladığından bu yana doğru düzgün ücretlerini alamadıklarını belirten Kadir Rahmi de, “Burada bir kaza olsa kendimizi nasıl ifade edeceğiz, kim bizi tedavi edecek" diye soruyor. Hiçbir güvenceleri olmadığını belirten Rahmi, mecbur oldukları için ses çıkaramadıkları gibi bunun fırsata çevrildiğini söylüyor. Türkiye'de yoksulluğun ve krizin yükünü taşıdıklarını kaydeden Rahmi, tüm Suriyelilerin tek isteğinin savaşın sona ermesi ve ülkelerine geri dönmek olduğunu dile getiriyor. (Manisa/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Trabzonspor Burak Yılmaz'la yarın imzalıyor

SONRAKİ HABER

Birol Güven: Bana aptal deyin ama FETÖ'cü demeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...