04 Ağustos 2017 16:55

Zeytin nöbeti sonuç verdi: Gülpınar'da direniş kazandı !

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyün yakınında yapılmak istenen JES sondajı yapımı, köylülerin 28 gün süren nöbeti sonucu durduruldu.

Paylaş

Özer AKDEMİR

 
Zeytinlikler içerisinde jeotermal sondajı yapılmasına karşı 28 gündür nöbet tutan Ayvacık Gülpınarlılar kazandı! Şirket iş makinelerini ve konteynırlarını sökerek alanı terk etmeye başladı.

 

ZEYTİNLİK İÇİNE JEOTERMAL KUYUSU

 

Pınarkale Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ adlı şirket taraf1ından Ayvacık Gülpınar köyü yakınlarındaki zeytinlik alanda yapılmak istenen jeotermal sondajına köyüler tepki göstererek izin vermemişlerdi. Şirketin konteynır ve iş makineleri ile araziye yerleşerek zeytin bahçesi içinde jeotermal kuyusu açma girişimine karşı kadını erkeği tüm köylüler alana gelerek engel olmuştu. Zeytinlik alanı terk etmeyen köylüler, gece gündüz bölgede nöbet utarak şirketin çalışmalarına izin vermemişlerdi.

 

HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

 

JES sondajına karşı yürütmeyi durdurma davası da açan köylüler, hukuki süreç devam ederken JES şirketinin alanda çalışmasına izin vermemişlerdi. Çanakkale Barosu Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu tarafından açılan davada Çanakkale İdare Mahkemesi, şirketten ve Bakanlıklardan aldıkları ÇED Gerekli Değildir belgesinin gerekçesini, proje ile ayrıntılı bilgileri isteyerek yürütme durdurma kararının bu bilgilerle birlikte yapılan savunmaların ardından değerlendirileceğine dair ara kararını açıklamıştı.

 

ZEYTİN NÖBETİ KAZANDI

 

Gülpınarlılar ise bugün sevinçli bir haberi paylaştılar. Direnişin başından bu yana içinde olan köylülerde Önem Erol Usta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada JES şirketinin araç gereçlerini toplayarak alandan ayrılmaya başladığın duyurdu. Şirketin alanı terk etmeye başlamasının Gülpınar halkının ve özellikler kadınlarının bir başarısı olduğunu dile getiren Usta; “Bu başarıyı 28 gündür sondaj sahasında nöbet tutan Gülpınar kadınlarına ve Gülpınar Halkına borçluyuz. Hukuk süreci devam ediyor. Herşey bitmiş değil bunu unutmuyoruz ve sonuna kadar sürecin takipçisi olacağız. Ne bu projeye ne de Gülpınar ve çevresine zarar verecek başka projelere izin vermeyeceğiz. Geçim kaynağımız olan zeytinliklerimize ve tarım arazilerimize zarar verecek bu tür projelerin karşısında durmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Telefonla görüştüğümüz Önel Erol Usta, köylülerin şirketin bütünü ile alanı boşaltmasına kadar nöbeti bırakmayacaklarını belirterek, bir yandan da hukuk mücadelesini takibe devam edeceklerini söyledi.

 

GÜLPINAR ZEYTİN DOLU

 

Sosyal medyada paylaşılan videoda Gülpınarlı kadınların şirket çalışanlarının konteynırları alandan kaldırdığı sırada, bir Çanakkale türküsünün sözlerini değiştirerek söyledikleri görüldü. Köylüler 28 günlük nöbet boyunca “Karşımızda Gelibol” türküsünün sözlerini değiştirerek “Karşımızda Gülpınar / Gülpınarda Zeytin var / Havasına Suyuna Zeytinime Dokunma / Vermeyiz Vermeyiz / Zeytinlerimizi Vermeyiz / Gitsinler Gitsinler / Sondajcılar Gitsinler” türküsünü söylüyorlardı.

 

AYDINDAN GÜLPINARLILARA SELAM VAR

 

Öte yandan, yarın Kuşadası Caferli köyünde jeotermal santrallerini yarattığı sorunlara karşı Çevre buluşması yapacak olan AYÇEP’lilerden de Gülpınar köylülerinin başarısına kutlama geldi. AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili aylardın jeotermallerin sağlık, çevre ve tarımda yol açtığı sorunlara karşı direndiklerini belirterek, “Bizler gibi zeytinlerini korumak için direnen Gülpınarlıların bu başarısını yürekten kutluyor, onlara selam,sevgi ve dayanışma duygularımızı gönderiyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aktopraklık Höyüğü ve Arkeoloji Okulu-3 | Düşünmek Lazım

SONRAKİ HABER

Bingazi'de cami çıkışında patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...