04 Ağustos 2017 16:28

Gülmen ve Özakça eyleminde gözaltına alınanlar serbest

Açlık grevlerinin 149’uncu gününde Gülmen ve Özakça için yapılan yürüyüşte gözaltına alınan 32 kişi serbest, bir kişi gözaltında.

Paylaş

Nuriye ve Semih için Dayanışma Platformu'nun çağrısıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması yapmak isterken gözaltına alınan 33 kişiden 32'si serbest bırakıldı. Nurten Karahancı başka bir davadan yakalama kararı olduğu gerekçesiyle serbest bırakılmadı.

Nuriye ve Semih için Dayanışma Platformu, 149 gündür işlerine geri dönme talebi ile açlık grevinde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'ya destek vermek için Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelerek yapmak istedikleri yürüyüşe polis müdahale etti. 

Aralarında, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin de içinde bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu Süreyya Operası önünde bir araya geldi. Özakça ile Gülmen'in fotoğraflarını taşıyan kitle, "Nuriye ve Semih yalnız değildir” sloganını atarak yürüyüşe geçmek istedi. Kitlenin yürüyüşüne engel olan polis çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı. 

Gözaltı sayısının 33 olduğu netleşirken gözaltına alınanlar Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gözaltına alınanların ifadelerinin alınmaya başlandığı bildirildi.

Alınan ifadelerden sonra  gözaltındaki 33 kişiden, 32'si serbest bırakılırken  Nurten Karahancı başka bir davadan yakalama kararı olduğu gerekçesiyle serbest bırakılmadı. Serbest bırakılanlar Bayrampaşa Hastanesi'nde yeniden sağlık kontrolünden geçtikten sonra serbest bırakıldı.

'İNSANLARA VAHŞİCE SALDIRDILAR'

‘Nuriye ve Semih için Dayanışma Platformunun çağrısıyla Kadıköy Süreyya Operası önünde önceki gün basın açıklaması yapmak isterken gözaltına alınan 33 kişiden 32’si serbest bırakıldı. Nurten Karahancı başka bir davadan yakalama kararı olduğu gerekçesiyle serbest bırakılmadı.

Gözaltına alınanlar arasında 1996 yılında polisler tarafından dövülerek öldürülen Gazetemiz Muhabiri Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe de vardı. Yaşadıklarını Evrensel'e anlatan Göktepe, “Olağanüstü bir şiddet kullanıldı. Vahşiceydi.” ifadelerini kullandı.

‘YALNIZ  BIRAKILMAK İSTENİYORLAR’

Eyleme katılma sebebini, “Nuriye ve Semih işlerini istediler ve cezaevindeler. Tutuksuz yargılanmaları gerekiyor. Ölüm sınırındalar ve bu insanların vicdanlarını sızlatıyor. Şiddet sadece kendilerine değil, arkadaşlarına ve çevrelerine, ailelerine de uygulanıyor ve yalnız bırakılmak isteniyorlar. Bu yüzden onların yalnız olmadıklarını anlatmak gerekiyor. Ben de KESK’in çağrısı ile oradaydım.” şeklinde açıkladı. 
Saldırı anlarını ve sonrasını anlatan Göktepe, polisin vatandaşlara oldukça sert bir biçimde saldırdığını ifade etti. 
Göktepe şu ifadeleri kullandı: “İnsanları gözaltına aldılar. Kimini saçlarından sürüklediler, kimine ters kelepçe taktılar. İnsanları aldıkları araçta da şiddet sürdü. Gözaltına alınanların kötü muameleye olan tepkisine karşı da şiddet uygulandı. Hastane işlemleri, ifade işlemleri derken 7 saat boyunca bir aracın içinde bir o yana bir bu yana götürüldük. Ama böyle bir saldırıya rağmen insanları korkutamadılar, sindiremediler. İnsanlar saldırının ardından yine orada tepkilerini gösterdi. Tamamen vahşice bir saldırıydı.” 

GÖZALTINA ALINANLARIN İSİMLERİ

Şimdiye kadar, Meryem Göktepe, Barkın Timtik, Ümit Efe, Emine Cansever, Nurten Karahancı, Songül Yücel, Ezgi Yergin, Tolga Akdeniz, Furkan Çelik, Ülkü Gündoğdu, Cihan Kaplan, Ulaş Metin, Murat Yıldırım, Onur Eyidoğan, Hüseyin Demir, Özgür Benol,
Cenk Dost Verdi, Süleyman Acar, Ebru Esen, Gizem Kayhaoğlu, Onurcan Sömen, Murat Şaşmaz, Tuncay Çetin, Erhan Güler, Dilay Güç, Meltem Güç, Mervenur Akşar, Zeynel Sarar,  Okan Çamlıkaya, Emek Sedar Çiçek Ersal Taş, Metin Coşkun ve Muzaffer Yılmaz'ın gözaltına alındığı öğrenildi.

BEYLİKDÜZÜ'DE DE SALDIRI

Kadıköy'ün yanı sıra Beylikdüzü Yaşam Vadisi'nde de Gülmen ve Özakça için düzenlenen nöbete polis saldırısı gerçekleşti.

Yaşam nöbetinin yasal olmadığını belirten polisler nöbetin devam etmesi durumunda gözaltı yapacağını ifade etti. Asılan pankartı söken polisler, eylemcilere saldırdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Roma'dan Emre Mor açıklaması: İlgilenmiyoruz

SONRAKİ HABER

Game of Thrones'un 4. bölümü internete sızdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...