18 Temmuz 2012 11:50

Opel’de yeni saldırılar kapıda

AMERİKAN General Motors (GM) tekeline ait olan Opel’de sular durulmadı. Bir süredir performansı GM patronlarının beklentisinin altında kaldığı için eleştirilen Opel Yönetim Kurulu Başkanı Karl Friedrich Stracke geçtiğimiz hafta istifa ettirildi. Stracke, 2.5 yıl içinde Opel’de istifa eden üçüncü yönetim kurulu b

Opel’de yeni saldırılar kapıda
Paylaş

İKİ FABRİKA KAPANABİLİR

Stracke’nin istifasıyla birlikte Almanya’daki dört Opel fabrikasından ikisinin kapatılabileceği üzerine söylentiler başladı. “Otomobil piyasası uzmanı” olarak bütün haber ajanslarına demeç veren Ferdinand Dudenhöfer, “Bir buçuk yıl neredeyse hiçbir şey yapılmadı. Şimdi yeni gelecek şefle birlikte çok sert bir yapılanma planı uygulanacağını düşünüyorum. Artık fabrikalar kapanacak, işçiler işten çıkartılacak” dedi.
GM/Opel patronlarının şimdiye kadar yapılması gerekenleri sürekli ertelediğini ileri süren Dudenhöfer, “GM merkezi, Avrupa kolunun milyarlarca avroluk zararına daha uzun süre göz yumamaz” dedi. GM tekelinin Fransız Peugeot Citroën (PSA) ile ortaklığa gitmesini de bu yönde atılmış bir adım olarak değerlendiren Dudenhöfer, “PSA iş birliği kısa sürede her iki taraf için tasarruf olanaklarının artması anlamına gelecek şekilde planlanmıştı. Şimdi bu plan uygulanıyor” dedi.

Bu arada Stracke’nin yerine bakan Opel Denetleme Kurulu Başkanı Steve Girsky, bütün Opel çalışanlarına gönderdiği bir e-postada, “Herkesin daha fazla çaba göstermesini istiyorum ve şimdiden herkesin daha fazla fedakarlığa hazır olması gerektiğini de hatırlatmak istiyorum” dedi.

IG METALL, TEKELİ UYARDI

İşçilere gönderilen mektubu yeni saldırıların habercisi olarak değerlendiren IG Metall, GM Tekelini yapılan sözleşmelere uyması için uyardı. Süddeutsche Zeitung gazetesine demeç veren IG Metall Genel Başkanı Berthold Huber, “Eğer GM işçi tarafıyla imzalanan sözleşmeleri tek taraflı feshederse o zaman çok sert bir tutum alırız” diyerek tepki gösterdi. “Tek bir fabrikanın kapanmasını dahi sineye çekmeyeceğiz” ifadelerini kullanan Huber, “Eğer GM Opel’den vazgeçerse, o zaman bu tekel Almanya tarihinin en pahalı fabrika kapanmasını omuzlayacağını bilmeli. Ve tekel yönetimi kaç işçiyi çıkaracağını, hangi fabrikayı kapayacağını düşüneceğine piyasadaki payını nasıl artıracağını düşünsün” diye konuştu. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kıdem tazminatı kalkarsa patronlar herkesi kapıya koyar

SONRAKİ HABER

Dicle Belediye Başkanı Uyguner tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...