04 Ağustos 2017 12:40

Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanından sömürü güzellemesi

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Akarsu'dan skandal yorum: Sığınmacıların düşük ücretle mevsimlik işçi olması ücretlerin dengelenmesi açısından olumlu.

Paylaş

Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, Türkiye'de oturma izni olan Suriyeli sığınmacıların bu yıl fındık hasadında çalışabileceğini belirtti ve bu durumun fındık işçileri arasında rekabete yol açarak ücretlerde dengeleme unsuru olacağını iddia etti. 

Ordu'nun sahil kesiminde bazı üreticiler fındık hasadına erken başlarken özellikle yoksul Kürt aileler mevsimlik işçi olarak çalışmak için kente gelmeye başladı. Mevsimlik işçilerin hem çalışma hem de yaşam koşullarındaki olumsuzluklar sık sık haber olmaya devam ederken Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, mevsimlik işçiler ile ilgili skandal bir açıklama yaptı. Doğan Haber Ajansında yer alan haber göre Akarsu, Ordu'da kalan Suriyeli sığınmacıların bu yıl fındık hasadında çalışabileceğini söyledi. Ancak Akarsu'nun mevsimlik işçilerin çektiği çileleri görmezden gelerek meseleyi sadece işverenler açısından değerlendirdiği anlaşılıyor çünkü bu uygulama ile işverenlerin işçi çalıştırmada sorun yaşamayacağını ifade ediyor ve ekliyor: Yerli işçilerin yevmiyeleri yüksek rakamlara doğru gidiyor, yabancı uyruklu işçilerin çalışması dengeleme unsuru olacak. Çiftçilerimizin de tercih meselesi olacak. Parasal yönüne bakarlarsa iki alternatif olacak, onu değerlendirecek. Tercih, rekabet ve alternatif olması çiftçilerimiz için de önemli.

ODA BAŞKANINA GÖRE SÖMÜRÜ DEĞİL, ÜCRET DENGESİ

"Gürcistan'dan mevsimlik fındık işi için gelenler ve Ordu'da ikametgahı olan, burada kalan sığınmacı statüsündeki Suriyeliler valilik ve kaymakamlıklardan alacakları mevsimlik çalışma izni ile fındık işçiliğinde çalışabilecekler. Her ilin çalışma kotası var. Ordu'da çalışacakların da il kotası var. Çalışma süresi 90 gün ile sınırlı ve sadece fındık hasadını kapsıyor" diyen Selami Akarsu, valilik tarafından oluşturulan fındık komisyonu kararı gereğince de fındık işçilerine günlük 60 lira ücret ödeneceğini belirtti. 

Mevsimlik işçiler, her hasat döneminde düşük yevmiyeler ile güvensiz koşullarda, sigortasız çalışırken Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu bu durumu avantaj olarak görmüş olmalı ki yerli işçilerin yevmiyelerinin çok yüksek olduğunu ve yabancı uyruklu işçilerin düşük ücretlerle çalışmasının bu durumu dengeleme adına avantaj yaratacağını belirtiyor. Akarsu ayrıca "Tercih, rekabet ve alternatif olması çiftçilerimiz için de önemli. Bu bölgede fındık işçilerine ihtiyaç var. Suriyeli işçiler fındık bölgesinde ilk defa çalışacaklar. Ne kadar verimli olup olmayacağını bu yıl göreceğiz" ifadelerinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kaynak dumanından etkilenen 8 madenci hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Ekmek ve Gül dergisinin Ağustos sayısı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...