04 Ağustos 2017 10:51

İsveç’te LGBTİ’ler anayasal güvence istiyor

İsveç'te Eşit Cinsel Haklar Federasyonu (RFSL), Hükümetten LGBT'lilerin haklarının anayasal güvence altına almasını talep etti.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

LGBTİ bireylerin haklarını savunan Eşit Cinsel Haklar Federasyonu (RFSL), dünyanın pek çok ülkesinde LGBT kişilerin haklarını kısıtlamaya yönelik girişimlerin arttığına dikkat çekti ve İsveç Hükümeti’nden LGBT'lilerin haklarının anayasal güvence altına almasını talep etti.
Eşit Cinsel Haklar Federasyonu Başkanı Magnus Kolsjö, günlük Svenska Dagbladet gazetesinde yayımlanan makelesinde, on yıllar boyu LGBT kişilerin haklarının güçlendirilmesinden sonra bir durgunluk yaşandığı gibi geriye dönüşün başladığını ve gelişmelerin yanlış yönde olduğunu söyledi. 

GERİCİ GÜÇLER İLERLEME KAYDETTİ

”Toplumumuz tüm insanların kimlik ve cinsel haklarına bakışta çok belirleyici bir dönemeçte bulunuyor” diyen Kolsjö, dünyanın pek çok ülkesinde  gerici güçlerin ilerleme kaydediklerini, tüm insanlarının eşit olduğu prensibinin unutulduğunu belirtti. 

ABD’de Donalt Trump yönetiminin geçtiğimiz hafta  içinde LGBT kişilerin hak ve özgürlüklerini  kısıtlayan üç uygulamaya gittiğini hatırlattı.
ABD’nin yalnız olmadığını ve dünyanın pek çok ülkesinde herkesin özellikle de azınlıkların haklarını kısıtlamaya yönelik bir eğilim olduğunu söyleyen Kolsjö, Çeçenistan, Türkiye, Rusya, Polonya, Macaristan ve Uganda’da yaşananları örnek olarak gösterdi.

LGBT'LİLERE YÖNELİK BASKI VE ŞİDDET ARTIYOR

Çeçenistan’da ardında hükümetin olduğu bir kampanyayla farklı cinsel tercihi olan insanların öldürüldüğünü, Türkiye’de onur yürüyüşlerine katılmak isteyenlere plastik mermiler ve tomalarla saldırıldığını, Polonya ve Macaristan parlamentolarından eşcinsellerin haklarının sınırlanması için sesler yükseldiğini hatırlatan Kolsjö, İsveç’te de LGBT kişilere yönelik baskı, şiddet ve nefret suçlarının arttığına dikkat çekti. 

ANAYASA ÖZGÜRLÜKLERİN KISITLANMASINA KARŞI BİR BARİYER OLMALI

“Ama özgürlük ve haklarının kısıtlanmasını engelleyecek bir bariyer var: Anayasa. Anayasaların görevi hukuk devletini, vatandaşları ve insan haklarını yöneticilerin kısa vadeli populizmlerine karşı korumaktır” diyen Kolsjö, İsveç Başbakanı Stefan Löfven ve Adalet ve İçişleri Bakanı Morgon Johansson’a LGBT kişilerin hak ve özgürlüklerinin anayasal güvence altına alınması için girişimde bulunmaları çağrısı yaptı. 

İSVEÇ ÖNCÜLÜK YAPMALI

Kolsjö, İsveç’in LGBT kişilerin haklarının korunmasının öncülüğü yapması gerektiğini  belirterek “Bir çok ülkede polis, asker ve ülkeyi yöneten politikacıların onur yürüyüşlerine katılması bile düşünülemez. İsveç’te onur etkinliklerine katılmak çoğu insan için tartışma götürmez, ama katılımın yükümlülük getirdiğini hatırlatmak isteriz. Halkın seçilmiş temsilcilerinden poz vermelerinden daha fazla şeylere ihtiyacımız var” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Akıncı Üssü davasında Akın Öztürk savunma yaptı

SONRAKİ HABER

TMMOB'den Turkcell'e: Ali İsmail işten atma sebebi olamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa