04 Ağustos 2017 10:13

İstanbul'daki 'Vicdan ve Adalet Nöbeti' 4. gününde

HDP'nin İstanbul'daki 'Vicdan ve Adalet Nöbeti' destek ziyaretleriyle sürüyor. Bugünün ziyaretçileri arasında İHD ve ÖDP vardı.

Paylaş

HDP’nin Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleştirdiği Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne 4. gününde de toplumun değişik kesimlerinden ziyaretler devam ediyor.

Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleşen nöbetin ilk ziyaretçileri İnsan Hakları Derneği (İHD) heyeti oldu. Daha sonra da Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri olan Çağrı Dergisi, SODAP, İşçi Dergisi, Kızıl Dayanışma, 78’liler Derneği, İstanbul LGBTİ, ESP, Kaldıraç ile HDP’nin nöbetini ziyaret etti. Ziyaretlerin ardından HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in de eşlik ettiği ziyaretin ardından açıklama yapıldı. “Toplum olarak kıstırılmış durumdayız” diyen Keskin, “Böylesini ilk kez yaşıyoruz. Tüm kıstırıldıklarımızdan alnımızın akıyla çıktık. Cesaret önemlidir. Beyaz Toroslar dönemi bitti deniliyor ama Ağar’ın ‘çocuğum’ dediği Süleyman Soylu dönemini yaşıyoruz” dedi.

ÖDP’DEN DESTEK

Nöbete ziyarete gelen ÖDP heyeti adına konuşan ÖDP MYK Üyesi Hayri Kozanoğlu, parktaki kuşatılmışlığa dikkat çekerek, “Ne yazık ki buradaki koşullar ancak temsili demokrasiye izin veriyor” dedi. Kozanoğlu, “Bugün Türkiye'de adaletsizliklerden rahatsız olan haksızlıklardan vicdanı kanayan bütün kesimlerin dayanışma içinde olması bir arada durması gerekiyor. Direnmek bir haktır. Bu direnişi sokakta sergilemek bizlerin sorumluluğudur. Hele solcuysanız, sosyalistseniz, emekçilerden, ezilenlerden yanaysanız bu sorumluluk daha fazla kendini hissettirir” ifadelerini kullandı.

‘ZULÜM REJİMİ SONA ERECEK’

Adaletin bileşenlerini özgürlük, eşitlik ve dayanışma olarak sıralayan Kozanoğlu, “Bu toplumda insanlar kimliklerini ifade edemiyorsa, demokratik haklarını özgürce yaşayamıyorsa özgürlük üzerinden adalet arayışı gerekir. Eğer bu ülkenin yurttaşları eşit yurttaş muamelesi görmüyorsa, emekçi halk hakkını alamıyorsa eşitlik üzerinden mücadele etmek gerekir ve bu arayışta olanların birbiriyle dayanışma içinde bulunması gerekir. Sizin günlük hayatınızı henüz bu islami, baskıcı, otoriter rejim yeterince etkilemiyorsa bile vicdanınız kanıyor, buna izin vermiyorsa adalet arayışında olanlarla dayanışma içinde bulunmanız gerekir” diye konuştu. Tutuklu vekillere selam yollayan Kozanoğlu, “Hep birlikte direndiğimiz ölçüde özgürlük, demokrasi arayışını toplumun değişik kesimleriyle birlikte sürdürdüğümüz sürece inanıyoruz ki bu zulüm rejimi sona erecektir” dedi.


‘DİRENİŞE SES VERMEK, ZULME KARŞI DURMAK’

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri olan Çağrı Dergisi, SODAP, İşçi Dergisi, Kızıl Dayanışma, 78’liler Derneği, İstanbul LGBTİ, ESP, Kaldıraç ile HDP’nin nöbetini ziyaret etti. 

Ülkenin zorlu bir dönemden geçtiğine dikkat çeken HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Kaos, faşizm gittikçe koyulaşıyor. Ülkeyi yönetenler aklı selim düşünmekten, bu ülkeyi barışa, özgürlüğe, demokrasiye taşımaktan muzdaripler. Onun yerine yelkeni savaşa, kaosa, istikrarsızlığa ve derinleşmiş bir krize doğru götürüyorlar” dedi. Böylesi bir ortamda HDP’nin adalete ve vicdanlara çağrı yaparak açığa çıkardığı direnişin önemine değinen Koçyiğit, “Buradaki direnişe ses vermek, aslında zulme karşı durmak, faşizan uygulamalara, tekçiliğe, siyasal islama, dinciliğe karşı durmak, selefi akla karşı durmak bunun karşısındaki bütün değerleri de savunmak anlamına geliyor” diye konuştu. Koçyiğit, Türkiye'de yaşayan yurttaşlara bulundukları her yerde direnişi büyütme, HDP'nin açtığı bu yola ses verme, bu sese ses katma ve direniş bayrağını ileriye taşımaları yönünde de çağrı yaptı. 

‘İKTİDAR BLOKU DARMADAĞIN OLMAYA YAKLAŞIYOR’

HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu ise 16 Nisan referandumundan sonra örülmeye çalışılan korku duvarının yıkılabileceğinin görüldüğünü söyledi. Hamzaoğlu, “1 Mayıs meydanları, kortejleri, sonraki gelişmeler ve nihayetinde bu nöbetler bizlerin yükseldiğini, özgürleştiğini ve iktidar blokunun darmadağın olmaya adım adım yaklaştığını gösteriyor. Türkiye halklarının tümünü kapsayarak bu yürüyüşleri, nöbetleri sürdürmeli, geliştirebilmeli ve Türkiye'de faşizmi yıkacak olan bizlerin hep birlikte kol kola bunu gerçekleştirmesi umudunu yeniden güçlendirmek ve buna ses vermek adına buradayız” diye konuştu.  

‘BU MEMLEKET HEPİMİZİN’

Nöbete katılan sanatçı Rojda ise, “Köyümüzdeydik, özgürdük. Ordan metropollere sürdüler, burdan da kovuyorlar. Nereye gidelim, denizlerde mi boğulalım? Bu memleket hepimizin. Adaletsizliğe karşı yapılıyor bu eylem. Böyle günlerde şarkı söylemek de zor. Ama biz yine şarkı söyleyeceğiz ve göç etmeyeceğiz burada kalacağız” dedikten sonra “Malan Barkır” şarkısını seslendirdi.


ÖZSOY: ERDOĞAN DÜNYADA YALNIZLAŞTIKÇA İÇERİDE BASKIYI ARTTRIYOR

HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, HDP’nin İstanbul’da devam eden Vicdan ve Adalet Nöbetinde dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan ve AKP Hükümetinin Türkiye’yi giderek yalnızlaştıran politikalar uyguladığını söyleyen Özsoy, Erdoğan’ın dışarıda yalnızlaştıkça içeride baskıyı arttırdığını ifade etti. 

Özsoy'un konuşmasından satır başları;

"Stratejik derinlikle başlayan Ortadoğu projesi bir süre sonra değerli yalnızlığa savrulmuştu. Şimdi ise tam bir stratejik derinlik değil stratejik rezalet söz konusu. İçte uyguladığı kutuplaştırmayı dışta da devam ettiriyor. Onun hatalarını geniş halk kesimleri ödemek zorunda kalıyor. Erdoğan, kendisini dünyada iyice yalnızlaştırmış durumda. Erdoğan’a yönelik tecrit politikası giderek yaygınlaşıyor. Sadece Erdoğan’a yönelik olsaydı mesele değildi. Ancak bir ülkenin cumhurbaşkanı ve faturasını geniş halk kesimleri ödemek zorunda kalıyor. Türkiye içte Erdoğan tarafından sürekli bir çatışma siyasetine maruz bırakılıyor. Dışarıda da bunu sürdürüyor. Ülkedeki bütün toplumsal kesimlere zarar veren bu siyasetten bir an önce vazgeçmelidir. "

'ERDOĞAN ESİP GÜRLEDİKÇE SIKINTIYI İŞÇİ, ESNAF YAŞIYOR'

"Büyük bir korkuyla bu tecridi bütün topluma uygulamaya çalışan bir Erdoğan ve hükümet söz konusu. Tabi başaramayacaklar ama bir an önce bu mantıksız halden çıkarsa tahribat azalır. Erdoğan’ın imajı ve bu anlamsız uygulamaları yüzünden Türkiye’nin kredibiletesi azalmış durumda. Erdoğan esip gürledikçe, işçisinden esnafına herkes sıkıntısı yaşıyor. "

'BÜTÜN DÜNYA MİT TIRLARINI BİLİYOR'

"Yakın zamanda Erdoğan Demirtaş’a terörist demişti. Ama bizim dışarıda gözlemlediğimiz şu: Erdoğan dünyada terörizme destek veren bir lider olarak biliniyor. Bütün dünya MİT tırlarını biliyor, Rojava’da girilen ilişkileri biliyor, sırf Kürt karşıtlığı nedeniyle Suriye'de girdiği batağa herkes işaret ediyor. Daha iki gün önce McGurk, Türkiye’nin El Nusra  liderlerinin sınır geçişine izin vermekle suçluyor. "

'TEK DOSTU KATAR EMİRİ'

"Öyle trajik ki; Türkiye aynı anda, birbirleriyle rakip olan hem İran’la hem Suudi Arabistan’la sıkıntı yaşıyor. Ortadoğu’da tek dostu Katar Emiri. 

Dünyayla bütün ilişkilerini olumsuza dönüştüren Erdoğan, Kürtlerle ilişkilerini dönüştürmeyi düşünmüyor. Kürtlerle ilişkilerini iyiye evriltseydi, ne Rusya’yla ne Almanya’yla ne ABD’yle durum böyle olmazdı. 

Hal böyleyken, bu hükümet Türkiye’de yaşayan 80 milyon insanın sıkıntılarını nasıl çözecek. AB’ye girişini destekleyenler şimdi sert bir şekilde eleştiriyor "

YOĞURTÇU'DA GÜLMEN VE ÖZAKÇA İÇİN SES ÇIKARILDI

HDP'nin Yoğurtçu’daki "Vicdanın Sesi" eyleminde 149 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için ses çıkarılarak , "Nuriye Semih yalnız değildir" sloganları atıldı. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Yoğurtçu Parkı’ndaki Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin dördüncü gününde de “Vicdanın Sesi" sloganıyla yapılan ses çıkarma eylemi gerçekleştirildi. Eylem sırasında partililer ve vekiller, "Hak, hukuk ,adalet", "Direne direne kazanacağız", "Her yer meclis her yer direniş" sloganları attı. Sloganlar atılırken ellerindeki çatalları barikatlara vuran vekiller ve yurttaşlar zılgıt, alkış ve ıslıklar ile eylemlerini uzun bir süre sürdürdü. 

Kadınların ağırlıkta olduğu eylemde park "Jin jiyan azadi" sloganıyla inlerken 149 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya destek için de, "Nuriye Semih yalnız değildir" sloganı atıldı. Eylemin ardından hep birlikte hazırlanan akşam yemeği yenildi. Nöbet çalınan müzikler ile devam etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Halkevleri 'adalet' temalı halk konseri düzenliyor

SONRAKİ HABER

Tek tip kıyafet 'badem kurusu' aramasını artırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...