18 Temmuz 2012 11:21

Vatandaş Kürt’ün durumu!

Hamza Aktan’ın “Kürt Vatandaş” adlı kitabı İletişim Yayınlarından çıktı. Kitap yakın tarihte Kürtlerin yaşadığı değişimi ele alıyor.Yazar, vatandaş kelimesini kullanmasını da giriş bölümdeki dipnotunda şöyle açıklamış;  “Resmi düzeyde “Türk” kabul edilen, vatandaşlığı da

Vatandaş Kürt’ün durumu!
Paylaş
Şerif Karataş

Yazar, vatandaş kelimesini kullanmasını da giriş bölümdeki dipnotunda şöyle açıklamış;  “Resmi düzeyde “Türk” kabul edilen, vatandaşlığı da bu şarta bağlı olan Kürtler için “Kürt vatandaş” demenin günümüzde hukuki ve siyasi bir geçerliliğinin olmadığı açık. Kürtlerin Türkiye’deki varlığı yasal-anayasal metinler dikkate alındığında halen “de-facto” bir durum olmayı sürdürdüğü için kitaptaki kullanımıyla “Kürt vatandaş”, resmiyette “Türk” de olsa vatandaşlık pratiklerine sahip Kürt toplumunu ifade ediyor. Bu nedenle kitapta söz konusu edilen şey, bir vatandaşlık tartışması değil, sıradan Kürtlerin gündelik-toplumsal hallerine yapılmış bir göndermedir.”

YAŞANAN DEĞİŞİM VE ZORLUKLAR

“Kürt kimliğini Türkiye vatandaşlığı bağlamında anlamlandıran bir ifade bu. Peki, Türkiye’nin Kürt vatandaşı olmanın anlamı ne, gerçekten? İkinci sınıf bir vatandaşlık mı bu? Türkiye’de Kürt olmak nasıl bir vatandaşlık deneyimidir?​” sorunun cevabını konu başlıklarıyla aramış yazar. Kürtlerin ana dillerini konuşma ve konuşamama deneyimleri, Kürt kentlerinde Kürtlerin sosyal, kültürel sınıfsal farklılaşma süreçleri,  Türk kentlerinde Kürt olmak-ve kimliğini saklayan “Ev Kürtleri”, Siyaset kariyerinde Kürtler, Popüler kültürün, kültür endüstrisinin klişeleri ve Kürt kültür üretimi, Medyada Kürt olmanın çileleri, Kürt olarak askerlik yapmak, Yurtdışında Kürt olmanın özgürlük ve darlıkları, Genç Kürtlerin rahatsızlıkları,  Kürt öğrenci ve öğretmenlerin okul stratejileri, tartışma, paylaşım ve hınç mecrası olarak İnternet’te Kürt aktivizmi, konu başlıklarıyla yazar yaşanan değişimi ve karşılaşan zorlukları ele almış.

Son olarak Diyarbakır’da Kürtlere reva görülen vahşeti yaşadığımız şu günlerde Yazar Aktan’ın kitabı da Kürtlerin yakın zamanda yaşadığı değişim ve karşılaştığı ve karşılaşmaya devam ettiği zorlukları ve baskıları hatırlamamız açısından önemli bir hafıza oluşturduğunu söylemek pekala mümkün. Bu yönüyle kitap, bir bellek oluşturması açısından önemli olduğunu belirterek, meraklılarına duyurulur. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Peugeot'da işçi kıyımına tepki büyüyor

SONRAKİ HABER

Tam güne kısmi iptal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...