03 Ağustos 2017 14:13

ABD: İdlib’te el Nusra hakimiyet kurarsa ağır sonuçları olur

'Tahrir el-Şam’ın zaferle çıkmasının ülkenin geleceği açısından büyük bir tehlike yaratır.'

Paylaş

El Nusra’nın Suriye’nin İdlib ilinde ağırlığını önemli ölçüde artırmasına ilişkin ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Michael Ratney, “İdlib’de el Nusra hakimiyet kurarsa bunun ağır sonuçları olur” mesajını verdi.

Michael Ratney, İdlib’de yaşanan çatışmalardan Nusra Cephesi’nin ana gövdesini oluşturduğu çatı örgütü Tahrir el-Şam’ın zaferle çıkmasının ülkenin geleceği açısından “büyük bir tehlike” yaratacağını söyledi.
Çarşamba gecesi internet üzerinden bir mektup yayımlayan Ratney, Suriye’nin kuzeyinin “tarihinin en büyük trajedilerinden birine sahne olduğunu” belirterek, “İdlib’de Nusra Cephesi’nin hakimiyet kurması halinde, ABD’nin gerekli askeri önlemlere başvurmamaları konusunda uluslararası aktörleri ikna etmesi çok zorlaşır” dedi. Ratney, İdlib ilinde Nusra Cephesi ile bağlantılı tüm savaşçıların el Kaide’nin bir parçası olarak görüldüğünü ve isimlerini değiştirmelerine karşın ABD’nin hedefinde kalacaklarını da ifade etti.
Bu arada, Ratney’in mektubunu yansıtan BBC’de, “Rayney, Ürdün’ün başkenti Amman’da Suriye’nin güneybatısında ateşkes ilan edilmesi için Rusya ile yapılan gizli görüşmeleri yürüten isim olarak biliniyor” bilgisine de yer verdi. Haberde yaklaşık 2 milyon nüfusu olan İdlib, şu anda tamamının Suriye hükümetine karşı savaşan silahlı grupların elinde bulunan tek il olduğuna dikkat çekildi.

BBC, 2016’da adını Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştiren ve el Kaide’den ayrıldığını duyuran Nusra Cephesinin son süreçte başka cihatçı gruplarla birlikte Tahrir el-Şam adında bir çatı örgüt kurduğunu da vurgularken “Nusra Cephesi, Birleşmiş Milletler (BM), ABD, Rusya ve Türkiye’nin ‘terör örgütleri listesinde’ yer alıyor” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'den tutuklu yazarımız Karataş’la dayanışma çağrısı

SONRAKİ HABER

Yunanistan'da büyük yangın: 3 itfaiyeci yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...