03 Ağustos 2017 10:01

İstanbul'daki 'Vicdan ve Adalet Nöbeti' 3. gününde

HDP'nin İstanbul'da devam eden 'Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin 3. gününde konuşan Milletvekili Önder, ablukaya tepki gösterdi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Durmayalım, dur diyelim, faşizmi durduralım” sloganıyla 25 Temmuz’da Diyarbakır Ekin Ceren Parkı’nda başlattığı Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin İstanbul ayağı üçüncü gününe girdi.

Sabahın ilk ışıklarıyla uyanan HDP'liler battaniyelerini topladıktan sonra çevre temizliği yaptı. Temizliğin ardından HDP’lilerden kimisi sabah koşusu kimisi de yoga yaptı. Daha sonra toplanan vekiller hep birlikte egzersiz yaptı. HDP'liler kahvaltıdan sonra da kitap okumaya geçti.

ÖNDER: BUGÜNKÜ İKTİDARLA 12 EYLÜL ARASINDA 55 KİŞİLİK FARK VAR

Yoğurtçu Parkı’nda abluka altında süren nöbette bugün HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, parkın etrafının çevrilmesi ve vekillerin halkla buluşmalarına izin verilmemesine 12 Eylül darbesine atıf yaparak tepki gösterdi.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, İstanbul'da üçüncü gününe başlayan Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde konuştu. Önder, parktaki polis ablukasına dikkat çekerek nöbet tutanların sayısının keyfi biçimde 60 ile sınırlandırılmasına tepki gösterdi. Önder “Genç olan arkadaşlarımız bilmez ama 12 Eylül'ün ilk yayımladığı kararnamede 5 kişiden fazla insanın bir araya gelmesi gözaltı gerekçesi oluşturuyordu. Bugün de 61 inci insanı bu parka sokmuyorlar. Keşke hapishanelere de böyle davransalar. Hapishanelere insanları koyarken böyle bir sayı yapmıyorlar. İnsanlar hapishanelerde koridorlarda hapsediliyor” hatırlatması yaptı.

Bugünkü iktidarla 12 Eylül arasında 55 kişi kadar fark olduğunu söyleyen Önder “Ülkeyi getirmek istedikleri noktanın prototipidir bu park. Bunlar siyaseten çoktan kanatlandılar, uçmaya da başladılar nasıl konacaklar Allah bilir. Biz Türkiye halklarının barışı, eşit kardeşliği ve özgürlüğü için bir tek kişi kalana değin bu mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Diyarbakır’da da İstanbul’da da tuttukları nöbette halkla buluşmalarına izin verilmediğini söyleyen Önder hükümet yanlısı medyanın ‘halk destek vermiyor’ açıklamalarına tepki gösterdi. Önder, “Özellikle Amed'de izolasyon koşullarında buradan daha fazlaydı. Etrafı halka kapatıp, 'Gelmiyorlar' diye pişkin yazılar yazıyorlar. Fakat bu halkın duygularını tetiklemekten başka bir işe yaramadı. İstanbul direnişimiz bunun açığa çıktığı, pratiğe dönüştüğü alan oldu” dedi.

Çözüm sürecine de değinen Önder, “Barışın fragmanı öyle güzeldi ki, iyi şeylere alışan insanları kötülüğe razı edemezsiniz” dedi. Önder şöyle konuştu: “Müzakere süreci, bu ülkede başta tutsaklar olmak üzere onbinlerce insanın süresiz açlık grevi başlatması ile başlamıştı. Bu ülkede barışın, umudun fragmanını görmüştük. Fragmanı o kadar güzeldi ki, iyi şeylere alışan insanları kötülüğe bu kadar kolay razı edemezsiniz. Bu nöbeti bu ülkenin zulüm gören tüm meydanlarında, yeni direniş biçimlerinde daha yüksek kararlılıkla sürdüreceğimizi ilan ediyoruz. Gücümüzü haklılığımdan aldığımız bilinciyle hepinizi selamlıyoruz.”

HER ŞEYDEN ÖNCE ADALET

Nöbettekiler uyumaya geçerken park, güvenliği sağlayan nöbetçi partililere kalıyor. Sabaha kadar her saat başı nöbetçi değiştiren partililer ve çevre sakinleri, durmadan çalışan TOMA’dan rahatsız. Nöbete kalkan HDP’liler, “Her şeyden önce adalet” diyor.

EMEP'TEN VİCDAN VE ADALET NÖBETİNE DESTEK

HDP'nin Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda devam eden nöbetine bugün Emek Partisi İstanbul İl Örgütü destek verdi. Destekçiler arasında Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, Kadıköy Emek Partisi İlçe Başkanı Yunus Demir, Emek Partisi GYK Üyesi Ali Doğan ve Emek Partisinden oluşan bir heyet yer aldı. Emek Partisi üyeleri "Yaşasın halkların kardeşliği", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla parka giriş yaptı. 

'ÇÖZÜM ADALET, HUKUK, DEMOKRASİ VE BARIŞTAN GEÇER'

Burada konuşma yapan Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek adalet, hukuk ve demokrasi talebinin çoğaltılması gerektiğini söyledi. Gerçek, "Halkların Demokratik Partisinin(HDP) geçen hafta Diyarbakır da başlatmış oldukları adalet nöbeti bu hafta İstanbul'da devam ediyor. Bu adalet nöbeti tüm ülkemizin emekçilerinin önemli ölçüde meselesidir. Ne yazık ki buraya ulaşmak, hepimizin de gördüğü üzere çok zor. 50 yıldır İstanbul da yaşıyorum, hakikaten böylesini görmedik. 12 Eylül de böylesini görmedik. Cezaevine girer gibi adalet nöbetine ziyaret etmeye, dayanışma içinde bulunmaya özen gösteriyoruz. Ülkeyi getirdikleri durum bu. Türkiye bugün OHAL'le, KHK'lerle yönetiliyor" dedi.

Herkesin talebinin barış, adalet, hukuk ve demokrasi olduğunu söyleyen Gerçek, "Bu talepler milyonların talebidir. Bu talebi daha da büyütmeliyiz. Bu sesi yükseltmeliyiz. Hepimiz birlikte adalet ve hukuk talebini dile getirirsek kazanırız. Görüyoruz ki korkuyorlar. Bu barikatlar ondan. Ama bunlar çözüm değildir. Çözüm adalet, hukuk, özgürlük ve demokrasiden geçer. Bundan başka çözüm yok" diye konuştu.

KESK, 'VİCDAN VE ADALET NÖBETİNDE'

HDP'nin Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda devam eden nöbetine Emek ve Meslek örgütlerinden de destek geliyor. Bugün nöbete gelenler arasında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfedarosyu(KESK) da vardı.

Burada konuşma yapan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen yan yana yürümeye devam edeceklerini söyledi. Gezen, "Bugün halkın iradesine hipotek koyuyorlar. Hakikat arayışında bulunan gazetecileri tutkluyorlar. Sendika üyelerimizi tutukluyorlar. Bizler gördük ki referandumda AKP yıkılabilir. Bizler emekçiler olarak, kadınlar olarak bedenimize, emeğimize sahip çıktık. Bizler milyonlarız. Halkların birliğini sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Bizleri ayırmaya çalıştıkları barikatlara inat birleşeceğiz. Yan yana yürümeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

KOCAELİ DEMOKRASİ GİRİŞİMİ’NDEN ‘VİCDAN VE ADALET NÖBETİ’NE ZİYARET

Kocaeli Demokrasi Girişimi, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda süren‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne katıldı. 

Kocaeli Demokrasi Girişimi, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne katılmak için İstanbul Kadıköy’e gitti. 

YURDAGÜL: TEK BAŞINA KURTULUŞUMUZ YOK

Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) ve Kocaeli Dersimliler Derneği’nden de katılımın olduğu ziyarette konuşan Kocaeli Demokrasi Girişimi Sözcüsü Bekir Yurdagül, adalet nöbetine desteğe çağırdığı konuşmasında şunları söyledi: “Hep beraber dur dememiz gerekiyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü ne kadar önemliyse, Halkların Demokratik Partisi’nin yaşama geçirdiği Vicdan ve Adalet Nöbeti o kadar değerli. Tüm halkımızı bu nöbete destek vermeye, desteklemeye ve sahip çıkmaya çağırıyoruz. Tek başına kurtuluşumuz yok, ya hep beraber, ya hiç birimiz diyoruz. Ve mutlaka zafer hepimizin olacak, zafer halkımızın olacak.”

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay da Kocaeli Demokrasi Girişimi’nin ziyaretinin önemine dikkat çekerek, gelenlere teşekkür eden bir konuşma yaptı. KODA adına Hülya Kendir söz alarak görüşlerini ifade ederken, Kocaeli Dersimliler Derneği Başkanı Ruhi Çelik de konuşanlar arasındaydı. 

Kocaeli Demokrasi Girişimi, akşam saatlerine kadar ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde kaldı, görüşmelerde bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öğretmene 'kadın veliyi tacizden' soruşturma

SONRAKİ HABER

Galatasaray'dan Fatih Terim vurgulu Lucescu açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa