03 Ağustos 2017 02:01

Sur'daki yıkıma karşı kampanyaya destek çağrısı

Serpil Berk, Sur’un Yıkımına Hayır Platformu sözcülerinden Talat Çetinkaya ile yürüttükleri çalışmaları ve Sur’da  yaşanan son durumu konuştu.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde devam eden yıkıma karşı kurulan “Sur’un Yıkımına Hayır Platformu” başlatılan imza kampanyasına destek olma çağrısı yaptı. Platform, 100 bin imzaya ulaşmayı hedefliyor. Platformun çalışmalarına ise şimdiye kadar birçok kesimden destek gelmiş durumda.
Platform sözcülerinden Talat Çetinkaya ile hem yürüttükleri çalışmaları hem de Sur’da  yaşanan son durumu konuştuk.

Ramazan ayında kurulan yeryüzü sofralarının yarattığı kamuoyunun yıkımı yavaşlattığına değinen Çetinkaya, “O dönem CHP ve HDP milletvekillerinin destekleri, TMMOB’un, Af Örgütünün açıklamaları oldu. İstanbul’daki duyarlı çevrelerle birlikte bir forum düzenledik. Avrupa Birliği büyük elçileriyle görüştük. Özellikle insan haklarından sorumlu masalarla görüşüp Sur’da ki durumu anlatan bilgiler verdik ve onların gündemine taşıyabildik. Yaptığımız görüşmelerden sonra eylül ayında bir heyetin Sur’a gelmesini sağlama sözü de aldık. TBMM’ye vermek üzere bir imza kampanyası başlattık. Kampanyamız internet üzerinden ve ıslak imza şeklinde sürüyor” dedi.

OHAL koşullarının yarattığı sıkıntıların Sur’a ilgiyi zaman zaman düşürdüğünü söyleyen Çetinkaya, “Tüm sıkıntılara rağmen hedefimiz olan 100 bin imzaya ulaşıp TBMM’ye sunacağız. Sanatçılardan görüş ve öneriler alarak sosyal medya üzerinden paylaşıyoruz ciddi bir destek var. AKP’nin bilinen isimleri dışında yaptığımız çalışmalarla geniş bir kitleye ulaştık. Sur’un yıkımının hem kültürel hem tarihsel boyutuyla düşünüldüğünde kimse tarafından kabul edilen bir şey değil fakat öç alma mantığıyla hareket ediliyor” dedi.

Önümüzdeki süreçte mahalle toplantıları yapacaklarını ve imza kampanyasını mahallelere taşıyacaklarını ifade eden Çetinkaya, “Yıkım yavaşlamıştı fakat iki gündür ciddi bir hareketlilik var. Özellikle çok katlı binaların olduğu bir parsel var. 200’e yakın konutun bulunduğu alanı tamamen boşalttılar. Bu parseli bu hafta yıkacaklar. Binalarda yaşayan insanlar zorla yerinden edildi, bırakıp gitmek zorunda kaldılar. 2 ay boyunca halka ciddi bir baskı yapıldı, tebligatlar gönderildi. Elektrik ve suyun kesilmesi yaşamı bir çileye dönüştürdüğü için insanlar bırakıp gitmek zorunda kaldı. OHAL’den dolayı yoğun bir baskı var. Kamuoyuna Sur’a duyarlı olma çağrısını yapıyoruz. İmza kampanyamızı da desteklemelerini istiyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Fındık artık borçları ödemiyor, üreticinin yüzü gülmüyor

SONRAKİ HABER

Portekiz'de uçak kumsala indi: 2 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...