03 Ağustos 2017 00:20

Kaya yosunlarının gizlediği güzellik

KHK ile meslekten ihraç edilen Şahin Yücel çektiği kaya yosunları fotoğraflarını Evrensel ile paylaştı.

Paylaş

Şahin YÜCEL
Bolu

KHK ile meslekten ihraç edilince (zaman da çok...!) çiçek fotoğrafları çekmeye merak saldım. Doğada ancak dikkatli baktığımızda görebileceğimiz küçük çiçeklerin de fotoğrafını çekiyordum. Seben Gölü kenarında bulunan kayaların üzerindeki yosunlar dikkatimi çekti.

Osman Şahin’in Mahşer adlı öyküsünde “Sis çökünce toprak nemlenir, kaya yosunlarının özgürlüğü başlar” dediği yosunlar...

Yönümüzü bulmakta bize yardımcı olan, hani şu çocukluk yıllarımızda üzerine tükürüp taşla ezerek bulamaç haline getirdiğimiz ve avcumuza kına yaktığımız yosunlar... Avucumuz içindeki bulamaç kuruyunca elimizi yıkar kalan izi birbirimize gösterirdik...

Farkında olmadan yanından geçtiğimiz yosunların meğer ne çok yararı varmış. Cilt bakımında, ilaç yapımında kullanılıyormuş. Kilo almayı önlemek için çorbası bile yapılıyormuş.

Benim yosunlara ilgim, onlara çok dikkatli bakınca ortaya çıktı. Bütün bu yararlarının dışında kaya yüzeylerinde kurumaya yüz tutmuş yosunların şekillerindeki etkileyici görüntülerdi beni etkileyen. Farklı renkte ve şekillerdeydiler. Ama her birinin kendi içinde bir renk ve biçim uyumu vardı. Fotoğraflarını çektim ve fotoğrafları renklendirdim. Hangi rengi alırsa alsınlar muhteşem göründüklerini gördüm yosunların.

YOSUNLARA DAİR...

Kara yosunları, çok hücreli, fotosentetik canlılar. Gerçek kökleri, yaprakları, damarları, gövdeleri yok. Kök yerine, birden çok hücreden oluşan, suyu ve sudaki erimiş mineralleri alan köksü yapıları var. Kara yosunları başlangıçta yeşil renktedir. Sporların olgunlaşmasıyla kahverengiye dönüşür. 

Özellikle kaya yosunları ve likenler, yapıştıkları kaya yüzeylerini, köklerinden salgıladıkları asitle kimyasal olarak ayrıştırır. Kayaç yüzeylerinin zayıflatılmasında ve mekanik parçalanmalara hazır hale getirilmesinde etkili rol oynarlar.


ÖNCEKİ HABER

Almanya Türkiye krizi silah tacirlerini etkilemiyor

SONRAKİ HABER

‘Gasbedilen dergahlarımız için Hacıbektaş’ta olacağız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...