02 Ağustos 2017 16:37

Gazeteci Ozan Kaplanoğlu'ya tahliye kararı

Bursa'da gazetecilik yapan ve sosyal medya paylaşımlarından dolayı tutuklu bulunan Ozan Kaplanoğlu ilk duruşmasında tahliye edildi.

Paylaş

Sosyal medya hesabında “terör örgütü propagandası” yaptığı iddiasıyla 5 Mayıs’ta tutuklanan Bursamuhalif.com internet sitesi editörü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ozan Kaplanoğlu’nun ilk duruşması bugün 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kaplanoğlu tahliye edildi. 

Ozan Kaplanoğlu, “terör örgütü üyeliği ve propagandası” ile “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “dini duyguları aşağılama” iddiasıyla açılan soruşturmada “terör örgütü propagandası” iddiasıyla tutuklanmıştı. Denizli’deki cezaevinde kalan Kaplanoğlu duruşmaya SEGBİS ile katıldı.

Mahkeme, Kaplanoğlu'nun yurt dışı yasağı getirilerek tahliye edilmesine karar verdi.


ÖZGÜRLÜKLERE TEKRAR KELEPÇE VURULDU

Duruşma öncesi Bursa Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya, DİSK Basın-İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş, CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal ve Ceyhun İrgil ve Bursa Demokrasi Güçleri destek verdi.

Bursa Demokrasi Güçleri adına konuşan Avukat Umut Beyaz; “Doksan günlük tutsaklığın ardından Ozan Kaplanoğlunu almak için bugün buradayız. Düzmece iddanemelerle özgürlüklerimizi elimizden alanlar bilmelilerdir ki onların abileri de, geçmişte önlerinde el pençe durdukları insanlar nasıl ki bugün farklı örgüt suçlamalarıyla cezaevlerinde yerini almışlarsa bugün adaleti katledenler hukuku yok edenler bilmelilerdir ki yarın onlarda bu cezaevlerinde yerlerini alacaklardır. Bir gün adalet onlara da gerekecek, bir gün hukuk onlara da gerekecek” dedi.

Dünya basın özgürlüğü gününden iki gün sonra basın özgürlüğüne tekrar kelepçe vuruldu diyen Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya; “Ozan Kaplanoğlu bugün seksen sekiz gündür tutuklu, özgürlüğünden ve mesleğinden uzak tamamen sosyal medya hesabında ki paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanan yöneticimizin bugün ilk duruşması görülecek. Gazetecilerin yazdıkları haberler suç olarak görülmüştür. Bursa Şube yöneticimiz Kaplanoğlu’nun tutuklanması Türkiye Cumhuriyetinin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti niteliğinden uzaklaştırılarak parti devleti haline dönüştürülmesi yolunda gazetecilerin susturulmasının son örneklerinden birisidir. İktidar susturamadığı gazetecileri tutuklamaktadır. Sayıları her geçen gün artan tutuklu gazetecilerin bir suçu varsa o da doğruları yazmaktır ki bu da iktidarların en büyük korkusu haline gelmiştir” dedi.

DİSK Basın-İş adına konuşan Genel Sekreter Özge Yurttaş; “ Ozan Kaplanoğlu basın özgürlüğü ve gazetecilerin mesleki hakları için omuz omuza birlikte çalışmalar yürüttüğümüz mücadele arkadaşımızdır. Evinde bulunan kitaplar, afişler ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle ağır suçlamalarla yargılanıyor. Delil olarak el konulanlar ile mahkemede kendisine yöneltilen suçlamaların orantısızlığına bakınca Ozan’ın gazeteci kimliği dolayısıyla hedef seçildiğini düşünüyoruz. Türkiye’de şuan 165 gazeteci hapiste. Bugün bu sayının bir azalmasını, meslektaşımız Ozan Kaplanoğlu’nun serbest bırakılmasını istiyoruz. Özgür ve demokratik bir ülke için gazetecilerin özgür olması olmazsa olmaz bir durumdur” dedi.

BİAT ETMEYENLERİ TUTUKLUYORLAR

Bu iktidar korktukça ve daraldıkça hukuki bütün dayanaklarını kaybettikçe bu saldırıları bu tutarsız dayanıksız hamleleri devam edecektir diyen CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil; “ Bu dava baştan aşağı saçmalık ve tutarsızdır. Bu davaları açanlar bu tutuklamaları yapanlar bir gün bizlerden yardım isteyecekler. O yüzden bu davaları açanlar geleceği de düşünerek bir gün bu devran döner düşüncesiyle hareket etmelerini ve insanlara daha saygılı davranmalarını diliyorum. Elinde sonunda haklı olan kazanacaktır” dedi. Faşizm adam seçmez diyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal; Bu ülkede saray rejimi ve AKP’ye ya biat edeceksiniz ya ötekisiniz. Biat etmeyenleri korku ve tutuklamalarla sindirmek istiyorlar. Saray rejimi ve AKP bu ülkede dördüncü büyük güç olan basını önce ticarileştirip satın aldılar. Kendi söylediklerini aynen onlara söyletiyorlar. Ya da kendi söylemek istediklerini önce onlara söyletip sonra uyguluyorlar. Ama buna inanmayan, direnen, göğüs gerip reddeden bu halk bu zulmü istemiyor diyen herkes içeri atılıyor. Dün Maltepe ve Silivri cezaevindeydim hepsi şunu söylüyordu biz haklıyız öyle haklıyız ki karşımızda ki hakim ve savcı kaybolacak yer bulamadılar. Biz haklıyız, ve bu yalanlara karşı omuz omuza direneceğiz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AİHM'den Gülmen ve Özakça kararı: Devlet onlara iyi bakıyor

SONRAKİ HABER

Kadıköy'de eylem: Suriçi'ne sahip çıkalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...