02 Ağustos 2017 12:53

‘Rus paralı askerler 6 bin dolar maaşla Suriye’de savaşıyor’

Reuters, aralarında paralı askerlerin de bulunduğu en az 40 Rus askerinin bu yıl Suriye’deki çatışmalarda öldürüldüğünü öne sürdü.

Paylaş

Reuters, aralarında özel güvenlik firmalarında görev yapan paralı askerlerin de bulunduğu en az 40 Rus askerinin bu yıl Suriye’de çatışmalarda öldürüldüğünü iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı, bu yıl şu ana kadar 10 Rus askerinin öldüğünü açıklamıştı.

BBC’nin aktardığı habere göre, öldürülen Rus askeri sayısını, yerel yetkililer, aile bireyleri ve ölen askerlerin arkadaşlarına doğrulattığını belirten Reuters, 40 askerin 21’inin özel firmalar aracılığıyla Suriye’ye götürüldüğünü belirtti. Haberde, yalnızca Nisan ayı içinde 21 Rus askerin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Reuters, birden fazla kaynak aracılığı ile Vagner lakaplı birinin, Rus paralı askerlerin, Suriye’ye gönderilmesine komuta ettiğini bildirdi.

Haberde, Suriye’de öldürüldüğü yakınları tarafından doğrulanan bir paralı Rus askerin, aylık 6 bin dolar maaş vaadi ile bu ülkeye gönderildiği iddiası da yer aldı.Rusya’nın Suriye’deki askeri operasyonlarına ilişkin ulaşılabilen bilgiler oldukça sınırlı.

Ancak sahadaki asker kayıplarına ilişkin rakamların artması, Rus kara unsurlarının daha kapsamlı müdahalelerde yer aldığının kanıtı olarak gösteriliyor.

Kremlin’den haberi yalanlamazken, Suriye’deki çatışmalarda öldürülen söz konusu kişilerin sivil vatandaşlar olduğu ve ordu ile ilişkileri olmadığı ifade edildi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, paralı asker olduğu iddia edilen kişilerin gönüllü olarak Beşar Esad için savaştıklarını ve Rus Savunma Bakanlığı ile bir ilişkileri olmadığını söyledi. Peskov yaptığı açıklamada, “Bu kişilerin devlet ile hiçbir ilişkisi yoktur” dedi.

ASKERİ KAYIPLAR DEVLET SIRRI KAPSAMINA ALINDI

Rusya’da, Suriye’ye müdahale öncesi çıkarılan bir kararname ile “barış zamanında” yaşanan askeri kayıplar devlet sırrı kapsamına alındı. Ülke medyasının müdahaleyi büyük ölçüde olumlu yönde gösteren yayınlarının yanında Rus askeri kayıplarının gerçek verileri hassas bir başlık olarak öne çıkıyor. Reuters, haberle ilgili ulaşmaya çalıştığı Rus Savunma Bakanlığı ve Kremlin’in sorularına yanıt vermediğini de duyurdu. Moskova, yaklaşık 2 yıl önce Beşar Esad’a destek amacıyla Suriye’de askeri operasyonlara başladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Haber Bülteni - 2 Ağustos 2017 Çarşamba

SONRAKİ HABER

Mermer plakaların altında kalan işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa