02 Ağustos 2017 12:46

Katar’dan dörtlü reste karşılık geldi

4 Körfez ülkesinin Katar'a yaptırımları sürdürme kararlılığına yanıt geldi. Katar 'Körfez İşbirliği Konseyi’nin geleceği belirsiz' açıklaması yaptı

Paylaş

Katar’a yaptırımlar uygulayan dört Körfez ülkesinin bu önlemleri sürdürme kararlılığını teyit etmelerinin ardından Katar, “Körfez İşbirliği Konseyi’nin geleceği belirsiz” açıklaması geldi. 

Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed El Attiyah, Körfez İşbirliği Konseyi’nin geleceği “belirsiz” olduğu mesajını verdi. Bakan El Attiyah El Cezire’ye verdiği demeçte, “kısmi abluka” devam ederse Körfez İşbirliği Konseyi’nin geleceğinin tehlikeye geleceğini söyledi.El Cezire İngilizce’ye göre, açıklamaları sırasında Katar ve ona abluka uygulayan ülkelerin arasında devam eden siyasi çıkmazın hiç kimsenin yararına olmadığını anlatan El Attiyah, buna karşın “bir miktar hareket” olduğuna ilişkin işaretlerin bulunduğunu dile getirdi.

Körfez İşbirliği Konseyi Katar’ın yanı sıra bu ülkeyle ilişkileri kesen dört ülkeden Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Körfez krizinde arabuluculuk yapan Kuveyt ile Umman’dan oluşuyor. 

5 HAZİRAN’DAN BERİ AMBORGO 

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn, 5 Haziran’da yayınladıkları eş zamanlı deklarasyonlarla “terörizmi” desteklediği ve İran’la yakın ilişkilere sahip olduğu iddialarıyla Katar’la ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ambargo uygulamaya başlamışlardı. 

Doha merkezli El Cezire televizyonunun faaliyetlerine son verilmesi gibi şartların yer aldığı 13 maddelik listede Türkiye’nin Doha’daki askeri üssünü kapatması talebi de bulunuyor.

Katar, Arap ülkeleri tarafından sunulan 13 maddelik talep listesini “egemenlik hakkı ihlali olduğu” gerekçesiyle kabul etmemişti.

KATAR- TÜRKİYE TATBİKATI RUS BASININDA 

Körfez krizi sürerken Katar’la, Türkiye’nin Katar’da başlatılan ortak askeri tatbikat Rus medyasının da dikkatini çekti. Rus medyası, özellikle tatbikatın zamanlamasına vurgu yaptı.

Katar’da icra edilen tatbikatı “Körfez kavgası devam ederken Türkiye ve Katar, iki aşamalı büyük bir ortak askeri tatbikata başladı” sözleriyle duyuran Sputnik İngilizce, “250’den fazla Türk askeri ve 30’ü aşkın zırhlı araç, tatbikatın kara aşamasına katılacak. İkinci aşama ise kısa bir süre önce 214 mürettebatı ile Katar’a ulaşan Türk firkateyni TCG Gökova’nın da katılımıyla yapılacak” bilgilerini yansıttı. Sputnik İngilizce, Türkiye ve Katar’ın 2014 yılında Ankara’nın emirlikte bir askeri üssü kurması konusunda anlaşmaya vardıklarını anımsattığı haberinde Haziran 2017’de ise Katar’ta konuşlu Türk askerlerine 23 personelin daha katıldığını belirterek, Katar’daki Türk askerinin sayısının bine çıkabileceğini de kaydetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İHD: 357’si ağır bin 25 hasta tutuklu var

SONRAKİ HABER

Haber Bülteni - 2 Ağustos 2017 Çarşamba

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...