02 Ağustos 2017 09:56

Bakanlık, şeker için ihracatı destekleme fonu kurmuyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, şeker için 'ihracatı destekleme fonu' kurulması yönünde bir çalışmaları olmadığını söyledi.

Paylaş

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, şeker sektöründe stok sorununun aşılması için ‘ihracatı destekleme fonu’ kurulması yönünde bir çalışmanın olup olmadığı yönündeki sorusuna, “Böyle bir fonun kurulması düşünülmemektedir” şeklinde yanıt verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yanıtlanması istemiyle, kristal beyaz şeker üreten firmaların katılımıyla ‘İhracatı Destekleme Fonu’ kurulmasının düşünülüp düşünülmediğini sordu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Faruk Özlü, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in konuyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, şeker piyasanın Ekonomi Bakanlığınca düzenlendiğini, Şeker Kurumu’nun bu konudaki yetkisinin ise sadece görüş bildirmekle sınırlı olduğunu belirtti.

Şeker piyasasında kristal beyaz şekerin, yurtiçi talebe göre üretilen A Kotası Şeker, güvenlik payı olarak bulundurulan B Kotası Şeker ile ihraç edilmek kaydıyla üretilen C Şekeri olarak sınıflandırıldığını kaydeden Bakan Faruk Özlü, “İhtiyaç olması durumunda (ve Şeker Kurumunca uygun görülmesi halinde), bahse konu şeker türlerinin birbirleri arasında aktarılabilmesi sebebiyle stok sorunu söz konusu olmamaktadır. Ayrıca, şeker üreticisi şirketlerden Şeker Kurumuna iletilen her hangi bir stok sorunu ve şeker ihracatına yönelik düzenleme talebinin bulunmaması nedeniyle, ihracatı destekleme fonunun kurulması gibi bir durum da şimdiye kadar söz konusu olmamıştır” dedi.

Bakan Özlü, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, “Hazineye yük getirmeden, sektörün kendi içinde oto finansman sağlayarak şeker ihraç etmesi ve rekabet koşullarında oluşacak farkın fondan karşılanması olası mıdır” şeklindeki sorusuna ise “Hazine Müsteşarlığına yük getirmeden ve şeker sektörünün oto finansmanı vasıtasıyla şeker ihracatını destekleme fonunun kurulması zor görülmekle birlikte, bu konuda sektör paydaşlarının ortak talebinin olması halinde değerlendirmeye tabi olabilecektir” yanıtını verdi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dink davası sanığı Güçlüoğlu: Fotoğrafı ben sızdırmadım

SONRAKİ HABER

Burak Yılmaz yeniden Trabzonspor'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...