19 Temmuz 2012 07:10

Erdoğan Putin’le Suriye’yi konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Erdoğan’ın yanı sıra resmi ziyarette, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da yer aldı.Başbakan Erdoğan’ın gündeminde

Erdoğan Putin’le Suriye’yi konuştu
Paylaş

NÜKLEER ENERJİ VURGUSU

Suriye krizi başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası sorunlar ve ikili ilişkileri ele almak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kremlin Sarayı’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya geldi.

Görüşmenin başlangıcında kısa açıklamada bulunan Başbakan Erdoğan, dünyadaki olumsuz örneklerine rağmen Mersin Akkuyu Nükleer Santrali projesini gerçekleştirmelerini, olumlu bir gelişme olarak yansıttı.

‘İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRECEĞİZ’

Putin’le Meksika’dan sonra görüşmenin anlamlı olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: “Askeri, ekonomik, siyasi, kültürel alanlardaki ilişkilerimizi bugün geniş değerlendirme imkanı bulacağız. Başta enerji olmak üzere ikili ticaret hacminde 34-35 milyar dolara ulaşan bir potansiyel var. Nükleer enerjide birlikte attığımız adım, sanırım bölgede son zamanların en önemli yatırımı olacak. Nükleer santralin zamanında bitirilmesi o psikolojik hareketi de nötralize edecek.”

‘ETKİLİ ORTAK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ’

İki ülke ekonomik ilişkilerinin geldiği seviyeden duyduğu memnuniyeti ifade eden Putin de Erdoğan’a ziyareti nedeni ile teşekkür etti ve Rusya’nın başkentinde kendisini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Putin konuşmasında, “Sayın başbakanın ve bizim gayretlerimizle ilişkilerimiz üst seviyeye çıktı. 2011’de ikili ticaret hacmi neredeyse yüzde 20 arttı ve 34 milyar doları buldu. Çok sayıda Türk şirketi Rusya’da faaliyette bulunuyor. Enerji alanında etkili ilişkilerimiz devam ediyor. Türkiye, Rus enerji kaynaklarının alımında ikinci sırada yer alıyor. İleri teknoloji gerektiren nükleer enerji alanında işbirliği yapıyoruz. Etkili ortak çalışmalarda bulunuyoruz” dedi.

Görüşmeye Rusya adına Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov ve Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov de katıldı.

GERGİNLİK YÜZLERİNE YANSIDI

Görüşme sonrası ortak açıklamada ise iki liderin de gergin olduğu gözlendi. Açıklamalarda Suriye konusuna değinilmezken, gazetecilerin soruları üzerine Başbakan Erdoğan açıklamalarda bulundu. Erdoğan, iki ülkenin Suriye’nin istikrarı konusunda bir ihtilafı olmadığını ve Suriye’nin bölünmesine kesinlikle karşı olduklarını öne sürdü.

Erdoğan Suriye’de otokratik bir rejim olduğunu ve bu nedenle 18 bin kişinin öldürüldüğünü söyledi. Suriye için barış istediklerini öne süren Erdoğan, Esad sonrasının kararını başka ülkelerin değil, Suriye halkının vermesi gerektiğini söyledi.

BİLGİ PAYLAŞIMI YOK

Düşürülen TSK’ye ait savaş uçağıyla ilgili Rusya ile bir paylaşım olup olmadığı sorusuna da Erdoğan, ”Paylaştığımız belge yok, ama bilgi noktasında olayların ilk olduğu anda Sayın Putin’le benim telefon görüşmem vardı. Bu telefon görüşmesinde Sayın Başkanın bana aktardığı bilgiler vardı, ben de kendilerine bizim belgelere dayalı bilgileri aktarmıştım. Aramızda bilgi paylaşımı budur” yanıtını verdi.

PUTİN SURİYE’YE DEĞİNMEDİ

Rusya Lideri Putin’in ise Suriye konusunda açıklama yapmaması dikkat çekti. İki lider de genel açıklamalarında iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerdeki gelişmeye dikkat çekti. Görüşme 2.5 saat sürdü.

LAVROV’DAN SURİYE MESAJI

Görüşme öncesi basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye’de askeri müdahaleye yol açacak herhangi bir yaptırım kararına izin vermelerinin imkansız olduğunu söyledi.

Lavrov, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye karşı yaptırım kararı almasının isyancıları doğrudan desteklemek anlamı taşıyacağını ve ülkeyi iç savaşa sürükleyeceğini belirtti. Lavrov, "Nihai bir savaş yolda. Muhalefeti destekleme politikası çıkmaz sokak. Esad kendi isteğiyle gitmek istemiyor ve bizim Batılı dostlarımız bu konuda ne yapacaklarını bilemiyorlar" dedi.

BASIN GÖRÜŞMEYE KİTLENDİ

Başbakan Erdoğan’ın Rusya’ya yaptığı ziyaret, Rusya basını tarafından da ilgiyle izlendi. Haberlerde, Erdoğan-Putin görüşmesinin ana konusunu Suriye’nin oluşturacağı belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Billur Tuz önünde demokrasi nöbeti

SONRAKİ HABER

Tersanede iş cinayeti: 1 işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...