02 Ağustos 2017 09:33

Genel İş ve Sosyal İş, İzmir'de iş bırakacak

Genel İş ve Sosyal İş sendikalarının İzmir şubeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesinde yaşanan işten çıkarmalara karşı yarın yarım gün iş bırakacak.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Genel İş İzmir Şubeleri ve Sosyal İş Sendikası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yaşanan işten çıkarmalara karşı yarın yarım gün iş bırakacak. Otobüslerin de sabah 2 saat çalışmayacağını belirten sendikalar, Büyükşehirin geri adım atmaması durumunda iş bırakma eylemlerinin artarak devam edeceğini açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne karşı kadro ve ilave tediye davası açan 120'den fazla işçinin işten çıkarılması ile ilgili Genel İş İzmir 1,2 ve 3 Nolu Şube ve Sosyal İş Sendikası İzmir 1 Nolu Şube basın açıklaması yaparak eylem planlarını açıkladı.

DİSK Ege Bölge Temsilcilliğinde gerçekleşen basın açıklamasına, işten atılan işçilerin yanı sıra Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel İş'in diğer şube başkanları ve işyeri temsilcileri de  katılırken, yapılan açıklamada yarın yarım günlük iş bırakma eyleminin gerçekleşeceği bilgisi verildi. Otobüsler sadece sabah 06:00 ile 08:00 arasında iş durdurma eylemine katılacak.

İş bırakan Genel İş ve Sosyal İş üyeleri saat 10.00'da Konak Pier önünde toplanarak İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne yürüyecek ve burada yapacakları açıklama ile işten çıkarılan işçilerin işe geri alınması istenecek. Büyükşehir önündeki açıklamaya Genel İş'in diğer şubeleri de katılarak destek verecek.

İlk olarak ortak basın metnini okuyan Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Güral Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin işten çıkarma gerekçesi olarak sunduğu performans düşüklüğü, verimsizlik ve disiplinsizliğin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek " Uzun yıllar çalışmanın sonucunda ve ağır iş koşullarında çalışmanın getirmiş olduğu sebeplerden dolayı, yaşanan rahatsızlıklarımız heyet raporlarıyla belgelenmiş, ameliyat olmuş, tedavi görmüş ve işine devam etmekte olan işçileri heyet raporu aldın, işime yaramıyorsun diye işten çıkarmak insani ve ahlaki değildir" dedi.

'ADALET YERİNİ BULMAZSA EYLEMLER SÜRECEK'

İşten çıkarmalarla ilgili Büyükşehir Belediyesinin bürokratları ile görüştüklerinin ancak olumlu sonuç alamadıklarını da ekleyen Doğan şunları söyledi "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu’ na sesleniyoruz.  Yanlış yönlendiren, kendi içindeki çatışmalardan dolayı tüm suçu emekçilere atan bürokratların hiç mi suçu yok.  Amacımız burada İzmir halkını alınacak hizmetlerden mahrum bırakmak değil, hak, hukuk, adalet anlayışının bir parçası olan ve taleplerimizin yerine getirilmesi için uyarı niteliğinde bir eylem olup, haksız bir şekilde işten atılan üyelerimiz tekrar işe başlatılmalı, yoksa adalet yerine gelene kadar bu tür eylemlerin süreceğini belirtir, kamuoyuna paylaşırız. 

Adalet halkın ekmeği, işçinin alınteridir". 

'GEREKİRSE OTOBÜSLER DAHA UZUN ÇALIŞMAYACAK'

ESHOT'ta örgütlü Genel İş İzmir 1 Nolu'nun Şube Başkanı Engin Topal da işçilerin işe geri alınmaması durumunda otobüslerin sadece iki saat değil daha uzun süreli çalışmayacağını vurgulayarak "Diğer gün daha ağır olacak. İşten çıkarılan işçilerden biri zehirli guatr hastası olan biri ve şu anda hastanede tedavi görüyor. Böylesi bir durumda bizim İzmir halkına ne kadar sağlıklı hizmet verebileceğimiz kamuoyunun takdiridir. Ayrıca ESHOT Genel Müdürü Raif Canberk, işyerinde kendi kafasına göre TİS'i tanımıyor. Bunu toplantılarda dile getirdik. Bizim TİS'imiz neden hayata geçirilmiyor? Biz hakkımız olanın mücadelesini vereceğiz" dedi. 

'BU SADECE BAŞLANGIÇ OLACAK'

İZENERJİ'de örgütlü Genel İş İzmir 2 Nolu'nun Şube Başkanı Arif Yıldız da, bu adaletsizliğin 2 aydır sürdüğünü belirterek şunları söyledi "OHAL'le emekçileri işinden eden aynı anlayışla İzmir'de belediye emekçilerini işinden anlayış, aynı anlayıştır. Biz kesinlikle buna müsade etmeyeceğiz. Büyükşehir'de örgütlü olduğumuz 17-18 birimde iş bırakacağız. Bu sadece bir başlangıçtır. Bundan geri dönülmesini istiyoruz. 'Sen benim işime yaramıyorsun. Seni kapı önüne koyuyorum' anlayışı kabul edilemez. Aziz Kocaoğlu'nun da imzasının bulunduğu TİS'e göre hareket edilmeli. Varsa bir disipline sevk edilir TİS'e göre gereği yapılır. Bu anlayışa karşı hep birlikte mücadele edeceğiz. Bu yanlıştan geri dönülmezse daha büyük eylemler yapacağız".

'BÜROKRATLAR AYAĞINI DENK ALSIN'

Grand Plaza ve İZFAŞ'ta örgütlü olan Sosyal İş İzmir Şubesi'nin Başkanı Müfit Ereş de, İZFAŞ'ta bir işyeri temsilcilerinin de işten çıkarıldığını bilgisini vererek "Çıkarılan arkadaşlarımızın hiç birinin arka arkaya aldığı rapor yoktur. Sadece bir iki arkadaşımızın iki günlük raporu vardır. 15-20 yıl bu şirketlerde çalışan işçilerin gerekçe gösterilmeden işten çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Yasayı hiçe sayan Büyükşehir Belediyesi'nin bürokratları ayaklarını denk alsın" dedi. 

SARI'DAN TÜRK İŞ'E DE ÇAĞRI

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da, Türk İş'e bağlı Belediye İş ve TOLEYİS sendikalarına da çağrıda bulunurak "İşten çıkarmaların devamı gelecek. Siz de çalışmayın bu eyleme destek verin ve haklının, güçlünün kim olduğunu dosta düşmana gösterelim. Sözün özü yarın İzmir'de hayat duracak ve herkesi bu eyleme destek vermeye çağırıyorum" dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Cezaevinde 'zorla saç kesme' meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Neymar adım adım PSG'ye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...