01 Nisan 2011 14:10

Bir ayda 24 kadın katledildi

Cins kırımı, Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kadınların alanlara çıkarak, “Bu kıyıma son verin” dediği Mart ayında da hız kesmedi. 31 gün içinde 24 kadın katledilirken, 11 kadın kayıtlara “intihar” olarak geçen şüpheli cinayete kurban gitti. Sadece medyaya yansıyan verilere göre, yüzlerc

Bir ayda 24 kadın katledildi
Paylaş

Ölümlerin ardında yine “Namus”, “kıskançlık”, “Aşk”, “Husumet”, “Reddetme”, “Nefret” gibi sudan gerekçelere sığınıldı.

CENAZESİNİ KADINLAR KALDIRDI

Mersin sahilinde 42 yerinden bıçaklanarak öldürülmüş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin 19 yaşındaki Hatice Fırat’a ait olduğu ve ağabeyi tarafından “namus adı altında “ öldürüldüğü belirtildi. Cenazesini kadınlar kaldırdı. Olayla ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında yakın aile fertlerinin de aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sorgulanması sürerken, cinayeti işledikten sonra kayıplara karışan ağabey Mahsun Fırat ise aranıyor.
Bursa’nın merkez Nilüfer İlçesi Badırga Deri Sanayicileri Sitesi yakınlarındaki gölet kenarında boğazı kesilip parçalanarak öldürülmüş 23-24 yaşlarında bir genç kadının cesedi bulundu. Kadın cesedinin boğazı ve genital bölgesi kesilmiş, göğsü yarılmış, bacakları kesilmiş ve kolları yırtıcı hayvanlar tarafından parçalanmış olduğu belirlendi.

Cesedin 16 Şubat tarihinden beri kayıp olan Uludağ Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Felsefe Bölümü öğrencisi Sema Karakoca’ya ait olduğu belirlendi.

Çorlu’da geçen yıl ayrıldığı eşinin evine nafaka sorununu görüşmek için giden Ünzile Çalışkan (42) eski eşi Cüneyt Buyrukçu tarafından öldürüldü.

Balıkesir’de 70 yaşındaki Hüseyin Erden, engelli kızı 38 yaşındaki Ayten Erden’i döverek öldürdü. Erden, polisteki sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. Erden’in, 12 yıl önce de eşini de baltayla yaraladığı ortaya çıktı.

Giresun Espiye İlçesi’nde oturan Zahide Tığlı,(55) fırından ekmek alıp evine giderken silahlı saldırıya uğradı. Tığlı, ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Saldırganın kimliği de tespit edilemedi.

Adana’da Sevgi S. adlı kadın ile eşi Hasan S. tarafından başlayan tartışma Sevgi S.’nin öldürülmesiyle sonuçlandı.

SEN MİSİN BOŞANMAK İSTEYEN?

İstanbul’da boşanma davası için avukat parası biriktiren Serpil Kamay, Bayrampaşa Kocatepe Mahallesi’nde bulunan tekstil atölyesinde boşanmak istediği eşi tarafından öldürüldü.

Antalya Manavgat’ın Salkımevler Mahallesi’nde oturan Fatma Tohumcu, (24) bugün öğle saatlerinde evinde bıçaklanarak yaralandı. Manavgat Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak, ameliyata alınan kadın, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Dersim’de 4 yıl önce eşinden ayrılan 2 çocuk annesi Dilber Erkmen (33), sabah saatlerinde Alibaba Mahallesi Dağ Sokak’ta evinin odunluğunda 11 yaşındaki oğlu tarafından ölü bulundu. Erkmen’in yüzünde, kolunda darp izleri, elleri ve boynunda morluklar olduğu belirtildi. Yine Dersim’de polis olan nişanlısının tabancasıyla intihar ettiği iddia edilen 21 yaşındaki Tuğba Korkmaz’ın yapılan otopsisinde intihar etmediği ve cinayete kurban gittiği ortaya çıktı.

POLİS YİNE KORUMADI!

*Ankara Akşemsettin Mahallesi’nde oturan Selime B., geçen yıl boşandığı eski eşi Hasan Ç.,tarafından sürekli tehdit ediliyordu. Son olarak arabasıyla Selime B.’nin evinin önüne gelen Hasan Ç., günlerce evin önünden ayrılmadı. Sosyalist Kadın Meclisleri durumu bildirmesi üzerine olay yerine gelen polis, Hasan Ç.,’yi evin öünden uzaklaştırdı, ancak başka işlem yapmadı. Selime B., savcılığa giderek şikayet etti. Ancak, önceki gün eve gelen Hasan Ç., Selime B. ve oğulları Emre (14) ile Hüseyin Ç.’ye (20) kurşun yağdırdı. Hasan Ç., aynı tabancayla intihar etti. Selime B. ile Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan oğlu Emre Ç., dün hayatını kaybetti.

İstanbul Maltepe Başıbüyük Mahallesi’nde gecekonduda Yalnız yaşayan Fatma Karataş evinde ölü bulundu. İlk incelemede yorgana sarılı halde ölü bulunan Fatma Karataş’ın vücudun da darp izlerine rastlandı.

Konya’da 1 çocuk annesi Havvanur Çartı’nın (19) boğularak öldürüldüğü ve sonra torbaya konulup kefen sarılmış bir halde annesi Sultan Özçelik tarafından bulundu. (İstanbul/DİHA)


TACİZ, TECAVÜZ VE ŞİDDETTE ARTIŞ

İstanbul, Samsun’un, Antalya, İzmir illerinde tecavüz vakaları kayıtlara geçti. Polis hakkında suç duyurusuda eklenen bir tecavüz ise şöyle gerçekleşti: İstanbul’da 12 yaşındaki bir çocuk 60 yaşındaki Ş.M adlı kişi tarafından tecavüze uğradı. Tecavüzcü tutuklanırken, mağdur çocuk koruma altına alındı. Çocuğun ailesi Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi’nden bilgi almak istedi. Polis ‘olay kendi rızasıyla olmuş’ diyerek şok bir yanıt verdi. Ailenin avukatı Eren Keskin, polis hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Çanakkale, Urfa, Hatay, İzmir Ankara, Tekirdağ, Kayseri, Iğdır, Gaziantep, Bolu, Kahramanmaraş, Konya, Mersin illerinde onlarca şiddet vakası kayıtlara geçti.

Taciz, tecavüz ve şiddet vakaları artış gösterdi.


İnönü Parkı’nda protesto

ADANA Kadın Platformu ocak, şubat ve mart aylarında yaşanan kadın cinayetleri ile ilgili İnönü Parkı’nda basın açıklaması düzenledi. “Yaşasın kadın dayanışması”, “Her gün üç kadın öldürülüyor” sloganlarının atıldığı eylemde platform adına basın açıklamasını Derya Çiçek okudu.

Kadına yönelik şiddeti önlemekle yükümlü devlet yetkililerinin şiddeti önlemeyip üzerine dudak uçuklatan açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken Çiçek, kadın cinayetlerinin erkek şiddetini meşrulaştıran yasalarla adeta teşvik edildiğini aktardı. Kadına yönelik şiddet sürerken erkek egemen düzenin şiddet uygulayan erkeği korumaya devam ettiğini söyleyen Çiçek, yüzlerce kadının katliamın yanı sıra aile içi şiddete maruz kaldığını vurguladı. Çiçek,  devletin cinayetleri önlemek adına adım atmadığını kaydetti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Güney'in doğum günü vesilesiyle...

SONRAKİ HABER

Biga’dan “ileri demokrasi" izlenimleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...