02 Ağustos 2017 08:16

Şirince'de yıkım tedirginliği sürüyor

İzmir Selçuk'a bağlı önemli turizm merkezi Şirince'de 'kaçak yapı' gerekçesiyle yıkım tedirginliği devam ediyor.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı önemli turizm yörelerinden Şirince köyünde yıkım tedirginliği devam ediyor. Yaklaşık 6 yıl önce İl Özel İdaresi tarafından sit alanında kaçak yapı olarak nitelenen bazı yapılarda yıkım kararı alınmış ama uygulamaya konmamıştı.

SİT ALANINA KAÇAK YAPI

Eski bir Rum köyü olan Şirince evlerinin mimarisi, doğal ve tarihi güzellikleri ile 1986 yılında doğal sit alanı ilan edilmişti. 1997 yılında 3. derece doğal sit alanına dönüştürülen köyde bu tarihten sonra yapılan ya da onarılan evler kaçak sayıldı. İzmir İl Özel İdaresi tarafından 2010 ve 2011 yılında “sit alanında kaçak olarak inşa edildiği” ilan edilen bazı evlerin yıkılmasına dönük karar, gelen yoğun tepkiler sonrası ertelenmişti.

DAVALAR BİTMEDEN YIKIM

Şirince köyü girişinde otopark işletmeciliği yapan Şirince Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Tekin Karadağ'ın otoparkın köşesine koyduğu taşınabilir ahşap kulübesi de yıkılacak yerler arasında gösteriliyor. Ahşap kulübe için yıkım tebligatı yapılan Karadağ, kulübesini taşıyarak bu sorunu çözdüğünü dile getirdi. Bazı yapıların binaların dokusunun bozularak değiştirilmesinin bu yıkım kararının gerekçesi olarak sunulduğunu belirten Karadağ, “Bu açıdan baktığınızda yıkım kararı veren kurumların da bir kusuru yok bana göre” dedi.
Tam turizm sezonunda alınan bu yıkım kararına tepki gösteren Şirinceliler ise imar planlarına karşı açılan davaların bitmesinin beklenmesini ya da başka bir uzlaşı formülü bulunmasını istiyor.

MATEMATİK KÖYÜ İÇİN TEBLİGAT YOK

Toplam 138 bina ile ilgili yıkım kararı alındığı ileri sürülürken bu binaların arasında Ali Nesin tarafından işletilen Matematik Köyü ve ünlü Nişanyan Evlerinin de olduğu ileri sürüldü. Ali Nesin kendilerine yıkımla ilgili herhangi bir tebligat ulaşmadığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Kurbanlıklar satışa çıkarıldı: Fiyatlar el yakıyor!

SONRAKİ HABER

Ankara ve İzmir'de okul servis ücretlerine zam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...